Dieta pe grupe de sange

/ / Modificat: 2013-06-27
Dieta pe grupe de sange

Dieta pe grupe de sange

Dieta pe grupe de sange incurajeaza oamenii sa manance anumite alimente si sa le evite pe altele in functie de grupa de sange – A, B, AB sau O.

Cel care a dezvoltat dieta pe grupe de sange, doctorul Peter J. D'Adamo, crede ca grupele de sange afecteaza sistemul digestiv.

Mai mult, doctorul crede ca grupele de sange determina si predispunerea spre anumite boli si ca exercitiile fizice trebuie diferentiate tot in functie de grupele de sange.

Criticii acestei diete spun ca lipsesc dovezile stiintifice pe care sa se bazeze doctorul D'Adamo in dezvoltatea regimului.

Dieta poate fi potrivita pentru cei care nu vor sa numere caloriile sau sa masoare portiile, dar poate fi dificila pentru unii deoarece are reguli foarte stricte cu privire la ce poti sa mananci.

Ce poti sa mananci

Daca ai grupa de sange O (considerata cea mai veche grupa de sange) tractul tau digestiv are ramasite ale vremurilor antice. Metabolismul tau va beneficia in acest caz daca mananci carne slaba de pui sau peste. Nu ai voie sa mananci cereale, fainoase, legume sau boabe si trebuie sa faci exercitii fizice intense.

Cei cu grupa de sange de tipul A (de la "agrar") sunt sfatuiti sa tina diete vegetariene, din cauza ca mostenesc sangele unor oameni mai linistiti si mai putin inclinati spre razboi si lupte. Dieta se bazeaza pe proteinele din soia, graunte si legume organice si incurajeaza exercitiile fizice mai putin intense.

Grupa de sange B corespunde nomazilor si persoanele care au, in general, un sistem digestiv tolerant si se pot bucura de lactate cu continut scazut de grasimi si carne, dar trebuie sa evite cerealele si porumbul, printre altele. Daca ai grupa de sange B, exercitiile fizice trebuie sa fie moderate.

Cei care au grupa de sange AB, considerata a fi cea mai "moderna", au un tract digestiv sensibil si trebuie sa evite carnea de pui, vita si porc, dar pot manca fructe de mare, tofu si lactate. Regimul de fitness recomandat este unul cu exercitii relaxante.

Cum functioneaza

D'Adamo respinge ideea ca o dieta poate fi universal valabila. Cu cele patru grupe de sange distincte el creeaza patru diete specifice fiecarui tip.

Importanta alimentatiei adaptata grupei de sange este vitala, potrivit doctorului. Daca nu mananci in functie de propria grupa sanguina, ai putea avea probleme cu balonarea, metabolismul lent si chiar boli grave, precum cancerul.

Toate alimentele pot fi categorisite in functie de trei aspecte:

Benefice
Neutre
De evitat

Alimentele benefice se comporta ca medicamentele pentru corpul tau, cele neutre ca mancare pur si simplu, iar cele de evitat sunt ca o otrava pentru corp, potrivit lui D’Adamo.

Ce spun expertii

Expertii sunt foarte contrariati cand vine vorba de aceasta dieta. Desi dieta nu contine sfaturi neaparat daunatoare (de exemplu, D’Adamo nu spune sa eviti fructele sau legumele), ea nu se bazeaza pe dovezi stiintifice.

Specialistii resping in general ideea ca exista vreo legatura intre grupa de sange si boli sau regimuri specifice. De asemenea, ei au subliniat ca nu ar recomanda dieta nimanui deoarece poate provoca, in anumite cazuri, carente in aportul de nutrienti.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Grupe sange Diete Diete de slabit Diete femei

Articole recomandate

Citeste si despre