Cum sa organizezi dulapul copilului

/ / Modificat: 2013-05-13
Cum sa organizezi dulapul copilului

In dulapul copilului tau este adesea o debandada totala, iar hainutele copilului ajung sa fie amestecate si inghesuite prin cele mai ascunse cotloane ale rafturilor lui? Secretul ordinii din sifonier nu consta in a face ordine in el o data la doua zile, ci in a organiza dulapul cu hainute astfel incat ordinea sa se mentina pe termen lung. 

Nazurile copilului din zorii diminetii cu privire la tinuta de gradi sau scoala ori graba de a-l imbraca repede pentru a nu intarzia la serviciu iti dau peste cap toata ordinea pe care ai facut-o in urma cu putin timp in sifonierul lui. Peste nici cateva zile, te vezi nevoita sa o iei de la capat cu aranjarea hainutelor in dulap, iar corvoada nu pare sa se termine niciodata, nu-i asa?

Timpul alocat curateniei in sifonier il poti petrece in compania copilului si a familiei tale daca respecti si pui in aplicare urmatorii pasi de organizare eficienta a dulapului cu hainute!

Iata cateva sfaturi pentru organizarea dulapului, care ajuta la economisirea spatiului si la pastrarea mai usoara a ordinii in el!

Sertare sau rafturi alocate zilelor saptamanii

Cel mai simplu mod prin care eviti dezordinea si haosul din dulap este sa pregatesti copilului cate o tinuta de strada pentru fiecare zi a saptamanii si sa le asezi, individual, pe cate un raft din sifonier.

Alege 7 rafturi mai mici sau inguste si eticheteaza-le cu Luni, Marti, Miercuri, Joi, Vineri, Sambata si Duminica. Pune apoi hainutele in fiecare raft. In acest fel, vei scapa de haosul de a cauta dimineata prin toate rafturile pentru a gasi ba un ciorap, ba un pantalon, ba un tricou si vei pastra mai usor curatenia.  

Dulapuri improvizate in sifonier

Daca dulapul cu hainute nu este dotat cu prea multe rafturi si nu este foarte bine compartimentat, poti improviza chiar tu cateva dulapuri simple in interiorul lui. Creeaza-le din carton sau lemn si ataseaza-le in sifonier, intr-o zona care permite prinderea lor.

In aceste dulapioare improvizate, poti depozita o multime de lucrusoare. Daca sunt de dimensiuni foarte reduse, poti pune in ele chiloteii sau ciorapeii copilului ori, daca ai o fetita, poti depozita accesoriile de par ale acesteia.  

Cutii pentru depozitare in dulap

Unele sifoniere dispun de un singur raft mai lat si necompartimentat. Aranjarea hainutelor pe caprarii este singura metoda prin care multi parinti delimiteaza acest spatiu. Insa nu este o idee foarte practica. Atunci cand hainutele nu sunt despartite prin separatoare, se amesteca intre ele si ajung sa se "incalece" unele pe altele ori de cate ori tragi cate o bluzita sau un pantalonas din maldarele respective.

Specialistii sustin ca plasarea unor cutii in acel spatiu si delimitarea hainelor cu ajutorul lor reprezinta o metoda mai buna pentru pastrarea curateniei. In acest fel, fiecare cutie plasata pe raft va fi umpluta cu hainute ditr-o anumita categorie, fara a mai exista riscul de a se amesteca intre ele.  

Cos improvizat pentru depozitarea hainutelor murdare

Nu-i asa ca hainutele curate au tendinta de a se amesteca cu cele murdare in sifonierul copilului tau? Poti improviza un cos special de rufe direct in dulapiorul cu haine al copilului. Il poti confectiona dintr-o sacosa mai mare de hartie, pe care o asezi in spatiul de dedesubtul barei metalice pe care se agata umerasele.

Incurajeaza copilul sa o personalizeze prin culori si accesorii, pentru a-i oferi un aspect mai simpatic si vesel. In acest fel, copilul nu va mai trebui sa se deplaseze pana la baie pentru a-si pune hainutele purtate in cos. Se va schimba de ele si le va arunca direct in punguta special amenajata in sifonier.  

Umerase organizate pe categorii

Bara metalica pentru umerase trebuie separata pe categorii de haine, astfel incat sa nu amesteci lucrurile intre ele si apoi sa pierzi foarte mult timp cautandu-le. Separa bara metalica in 3 sau 4 portiuni, in functie de cate categorii de hainute vrei sa agati pe ea.

Creeaza niste separatoare simpatice din carton, colorate si accesorizate, pe care notezi numele categoriei de umerase - Camasi, Blugi, Fustite, Rochite - si lipeste-le din loc in loc.

Tu ce secrete ai pentru organizarea mai eficienta a dulapului cu haine din camera copilului tau? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Organizare dulap copii

Articole recomandate

Citeste si despre