Cat de des trebuie spalate asternuturile daca nu vrei sa dormi cu milioane de bacterii si acarieni. Raspunsul clar al medicilor

/ / Modificat: 2024-01-17
Cat de des trebuie spalate asternuturile daca nu vrei sa dormi cu milioane de bacterii si acarieni. Raspunsul clar al medicilor

Cand a fost ultima data cand ai spalat cearsafurile? Acum cateva zile, acum o saptamana sau acum mai bine de o luna? 

Lenjeria de pat pe care dormim in fiecare noapte influenteaza nu numai calitatea somnului nostru, ci si sanatatea noastra.

Un medic a explicat recent de ce este important sa le schimbam si sa le spalam in mod regulat. Potrivit medicilor, ar trebui sa ne spalam asternuturile cel putin o data pe saptamana. In acest fel, ne vom asigura ca nu ne odihnim pe un pat plin de acarieni si mii de bacterii care ne afecteaza sanatatea.

La urma urmei, patul este locul in care ne petrecem in medie pana la o treime din viata. Iar stiinta ii sustine recomandarea.

Asternuturile, "rezervoare de alergeni"

Oamenii de stiinta numesc asternuturile de pat "rezervoare de alergeni", din cauza substantelor care se pot acumula pe ele: de la praf si celule moarte, pana la reziduuri de acarieni si fecalele acestora.

Sa nu uitam nici de transpiratie, pe care o producem in mod natural si care, potrivit unui studiu, produce pana la 98,4 carti de transpiratie pe an numai in patul nostru. Iar daca avem animale de companie acasa, lista de alergeni creste odata cu parul si alte deseuri ale acestora - chiar daca nu dorm in patul nostru.

Pentru a ne face o idee despre ceea ce ne insoteste atunci cand dormim, acelasi studiu a masurat nivelul de contaminare a lenjeriei de pat, constatand ca doar pernele sintetice si cele din pene - indiferent daca le avem de un an sau de 20 de ani - contin intre patru si 17 specii diferite de ciuperci.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Importanta asternuturi somn Schimbare lenjerii pat

Articole recomandate

Citeste si despre