Intrebari si raspunsuri despre alimentatia bio

/ / Modificat: 2014-12-05
Intrebari si raspunsuri despre alimentatia bio

Alimentatia bio castiga din ce in ce mai mult teren in randul cumparatorilor moderni, in conditiile in care piata este tot mai impanzita de alimente contaminate, crescute cu ingrasaminte sintetice sau pesticide care predispun la cancer, obezitate, probleme hormonale si alte boli grave. Cu toate acestea, foarte putini dintre cei care ajung in fata tarabelor inteleg exact ce inseamna termenul de "organic" sau "bio" ori cat de diferite sunt alimentele ecologice de cele modificate genetic.

Ce inseamna organic?

Desi auzi peste tot ca sunt mai bune si sanatoase, probabil ca ti-a trecut, la un moment dat, prin minte intrebarea: ce inseamna, pana la urma, termenul de aliment organic?

Agricultura organica este un sistem ecologic de productie care promoveaza si sporeste biodiversitatea, ciclurile si activitatea biologica a solului. Se bazeaza pe utilizarea minima a ingrasamintelor si practicilor de cultivare din afara fermelor. In agricultura ecologica, ferma este un "organism" care-si refoloseste constant resursele proprii pentru cultivarea plantelor si cresterea animalelor.

Semintele provin intotdeauna de la recolte deja existente, fertilizatorii sunt 100% naturali si sunt obtinuti de la animale, iar compostul este obtinut din resturi vegetale.

"Organic" inseamna ca alimentele sau produsele organice nu sunt crescute sau obtinute cu ingrasaminte, medicamente sau alte substante chimice. De exemplu, pasarile crescute organic pot fi supuse diverselor tratamente medicamentoase, in cazul unor afectiuni, insa doar sub atenta supraveghere a veterinarilor si cu substante care nu afecteaza sanatatea omului.

Singura diferenta este ca ingrasamintele sunt naturale si ca nu se folosesc pesticide toxice, nicidecum ca sunt total lipsite de fertilizatori de crestere.  

Alimentele inscriptionate cu organic sunt 100% naturale?

Nu tot ce este organic este 100% natural, cu exceptia cazurilor in care pe eticheta se precizeaza "100% bio sau organic", ceea ce inseamna ca respectivele produse au fost obtinute pe cale naturala, din seminte organice si fertilizatori naturali. Insa multe dintre alimentele conmercializate pe piata contin doar 95% ingrediente organice, restul de 5% putand consta in ingrasaminte chimice la fel ca in cazul produselor obisnuite.

Pe etichetele altor produse poate scrie ca sunt 70% organice sau 50% bio. Foarte putine alimente sunt 100% organice, fara nicio urma de pesticide sau alte ingrediente chimice in ele.  

Sunt fructele si legumele organice mai hranitoare si sanatoase decat cele conventionale?

Primul impuls este sa spui "da", insa multi nutritionisti te-ar contrazice. Sunt considerate mai sanatoase, intrucat nu sunt tratate si crescute cu substante toxice, insa continutul nutritional este acelasi si in cazul alimentelor obisnuite si al celor organice.

Ingrasamintele chimice si pesticidele nu par sa afecteze calitatile nutritive ale alimentelor. Intr-un articol publicat in 2009, in American Journal of Clinical Nutrition, nutritionistii sunt de parere ca nu exista inca dovezi suficiente conform carora nutrientii ar fi afectati de astfel de aditivi de crestere. Mai mult decat atat, unii nutritionisti considera ca unele fructe sau legume tratate chimic pot fi la fel de sanatoase precum cele organice. Este vorba de unele fructe si legume care se consuma fara coaja. Multe dintre pesticidele folosite pentru cultivare si crestere raman in coaja, fara a afecta continutul acestor alimente.  

Daca sunt organice, inseamna ca nu sunt deloc modificate genetic?

Modificarea genetica a produselor contravine principiilor alimentatiei organice si se substrage definitiei acesteia. Reglementarile impuse de Uniunea Europeana au revizuit aceasta interdictie, astfel ca, la ora actuala, acestea permit ca produsele care contin urme de contaminare cu elemente modificate genetic in proportie de 0.9% sa fie catalogate drept organice si sa fie comercializate ca atare.

De ce sunt alimentele organice mai scumpe decat cele obisnuite?

Produsele organice trec prin proceduri laborioase si complexe, pentru a fi protejate de substante toxice si pentru a creste natural, fara adjuvanti chimici. Timpul pentru obtinerea acestor alimente este mai mare, iar costurile de productie la fel, de aceea, costa mai mult decat echivalentele lor conventionale.

In plus, aceste alimente sunt produse la scara mult mai mica, intrucat se altereaza si se degradeaza mai repede, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa-si acopere costurile de productie din mai putina marfa decat alti producatori. Este si motivul pentru care pun un adaos mai mare la pretul de raft.

alimente-organice

Alimentele organice din alte tari sunt sigure?

Poti cumpara produse organice de orice provenienta. Daca au ajuns pe rafturile magazinelor din Romania, inseamna ca au trecut de ochii critici ai autoritatilor si organelor avizate cu aprobarea acestor produse de consum, deci ca sunt sigure.

Pesticidele de pe produsele obisnuite nu sunt indepartate in timpul spalarii cu apa?

Din pacate, ingrasamintele chimice si pesticidele cu care sunt fortate multe fructe si legume sa creasca nu se pot indeparta doar cu apa, intrucat acestea patrund fie in coaja, fie in pulpa si sunt ingerate la consum.

Hormonii de crestere si pesticidele nu sunt indepartate nici macar prin procesare termica - fierbere sau congelare. Cu toate acestea, spalarea corecta a legumelor si fructelor sub un jet de apa rece si stergerea lor cu un prosop curat inainte de consum sunt esentiale pentru indepartarea bacteriilor si a altor microorganisme care pot pune in pericol sanatatea.  

Sunt fructele si legume bio mai gustoase decat cele conventionale?

Ca si in cazul continutului nutritional, nu exista inca dovezi stiintifice care sa ateste ca produsele organice ar fi mai gustoase decat cele obisnuite. Cu toate acestea, o parte dintre specialisti considera ca folosirea pesticidelor si accelerarea cresterii fructelor si legumelor ar afecta, printre altele, si gustul acestor alimente. Gustul produselor organice ramane, in ultima instanta, la aprecierea fiecarui consumator in parte.

Tu ce alte dileme ai cu privire la alimentatia organica? Ti se pare ca mancarea organica este doar o strategie de marketing sau o masura cu adevarat benefica, menita sa ne protejeze sanatatea? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente eco

Articole recomandate

Citeste si despre