Inca o dovada ca ne hranim copiii cu otrava. Branza din prafuri, in produsele de la patiserie, dar si in restaurante!

/ / Modificat: 2019-01-06
Inca o dovada ca ne hranim copiii cu otrava. Branza din prafuri, in produsele de la patiserie, dar si in restaurante!

Pe cat sunt de apetisante, pe atat pot fi de periculoase! Vorbim despre produsele de patiserie, in principal, dar si despre pizza servita de unele localuri! O demonstreaza un control facut de Protectia Consumatorului, care a scos la iveala ca peste jumatate din patiserii, cofetarii si restaurante folosesc falsuri alimentare, care - consumate indelung, ne pot afecta grav sanatatea.

Mai exact, in 74% dintre localurile controlate in Bucuresti, Iasi, Constanta, Timisoara, Brasov sau Cluj, patronii vindeau mancaruri clientilor despre care sustineau ca ar contine branza sau unt, cand de fapt acestea erau compuse din grasimi hidrogenate, conform stirileprotv.ro. 

„In majoritatea locatiilor, de exemplu Comandamentul Litoral 2018, in proportie de 80% nimic din ce au in meniu nu se regaseste in reteta. Patronii spun ca un anumit produs are branza feta, iar dupa ce cautam in acte si in depozit constatam ca nu exista branza feta, branza mozzarella sau orice alt tip de branza“, a declarat Marius Pirvu, presedinte Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor ANPC.

Mai exact, produsele sunt obtinute din ulei de palmier sau cocos si pot duce in timp, spun nutritionistii, la boli foarte grave, de la probleme serioase pentru inima si pentru vasele de sange si pana la cancer. 

Aluatul congelat, o alta otrava

Un alt studiu efectuat de Asociatia Pro Consumatori la sfarsitul anului trecut a aratat ca produsele de patiserie sunt cu atat mai nocive intrucat au in compozitie “foi de placinta cu gaze propulsoare!”. Au fost analizate 30 de produse, iar rezultate au aratat ca, in compozitia aluaturilor congelate se gasesc: 

  • Foi fine de placinta cu 2 conservanti!
  • Foi de placinta cu cisteina!
  • Foi de placinta cu glicerina!
  • Foi de placinta cu carboximetilceluloza de sodiu!
  • 1 din 2 sortimente de aluat congelat contine conservanti!
  • 6 din 10 sortimente de aluat congelat contin acid citric!
  • 3 din 10 sortimente de aluat congelat contin margarina!
  • 4 din 10 sortimente de aluat congelat contin arome!
  • Doar 13% din sortimentele analizate nu contin aditivi alimentari!
  • Termenul de valabilitate la aluatul congelat este de 1 an de zile!

„Intr-adevar, este tot mai greu sa rezisti in fata mirosului imbietor care a pus monopol pe toate patiseriile si cofetariile din tara, insa un parinte informat detine toate armele pentru a putea contracara efectul marketingului agresiv menit sa puna stapanire pe mintile cumparatorilor de toate varstele. De data aceasta, vom analiza aluatul congelat, regasindu-se intr-o pondere din ce in ce mai ridicata in continutul produselor de patiserie de pe piata noastra. Societatea de consum din zilele noastre ne transmite zi de zi ca este mult mai la indemana sa coacem in cuptoarele noastre un foietaj congelat rapid decat in situatia in care am incerca sa il preparam chiar noi. Da, este foarte usor sa iei aluatul de foietaj din raftul magazinului, insa nu trebuie sa uiti ca ingestia ingredientelor regasite in acest aluat poate atrage dupa sine si cateva probleme de sanatate. Este destul de clar ca aluatul congelat are un continut mai mare de substante chimice fata de cel proaspat gatit, deoarece un produs decongelat nu va mai avea aceleasi proprietati ca si unul proaspat, iar in acest punct producatorii sunt nevoiti sa adauge niste amelioratori pentru a pastra aceleasi caracteristici ale aluatului congelat”, explica nutritionistul Dumitru Balan.

 “Daca ne referim la structura nutritionala a aluatului congelat, este suficient sa ne aruncam privirea pe declaratia nutritionala a produselor regasite pe piata romaneasca, constatand ca ingredientele care apar pe eticheta nu fac decat sa umple rapid stomacul imediat dupa ingestia aluatului. Asadar, principalele ingrediente ale aluatului congelat sunt: faina alba de grau, apa, margarina, amidonul, sarea si bineinteles aditivii alimentari care au rolul de a mentine termenul de valabilitate. Trebuie sa stii ca aluatul congelat nu este deloc sanatos pentru inima ta, intrucat contine grasimi trans, fainuri inflamatoare sau alti aditivi alimentari extrem de nocivi. Pericolul nr 1 pentru inima ta il reprezinta consumul de grasimi trans, iar tie iti revine sarcina de a indeparta din casa toate produsele care contin aceste grasimi nesanatoase. Carbohidratii rafinati in aluatul congelat sunt lipsiti de fibre si cresc aproape instantaneu nivelul glicemiei, producand un soc de energie care se va consuma in scurt timp. Dezvoltand aceasta idee, trebuie sa stim ca fungii din intestin sunt consumatori fideli ai carbohidratilor simpli, numerosi adulti si copii avand probleme cu infectiile gastrointestinale. Cu alte cuvinte, te vei umfla imediat dupa consumul unei placinte care are ca si ingredient aluatul congelat, iar in tot acest timp stomacul tau foloseste in mod irational niste resurse in vederea descompunerii unor ingrediente greu digerabile, generand o sursa de hrana pentru microorganismele patogene regasite in intestin!”, explica nutritionistul Dumitru Balan.

„Aluatul congelat, in cele mai multe situatii, este un amestec alcatuit din faina, apa, drojdie, uleiuri exotice, margarina, acid citric, emulsifianti, antioxidanti, conservanti, coloranti si arome artificiale. Multe sortimente de aluat congelat contin acizi grasi trans, responsabili de aparitia unor boli precum obezitate, boli de inima, diabet, boli degenerative ale articulatiilor, depresie si modificari comportamentale. In unele tari s-a legiferat cantitatea de astfel de grasimi din alimente, pentru a limita imbolnavirile generate de consumul de produse cu grasimi trans. In Danemarca, inca din anul 2004, s-a interzis comercializarea produselor alimentare cu un continut mai mare de 2% de grasimi trans. Agentia pentru Produse Alimentare si Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA) a impus producatorilor, inca din anul 2006, ca pe eticheta produselor care contin grasimi trans, sa se precizeze cantitatea de astfel de grasimi per portie. Totodata, cunoscand faptul ca multe gospodine folosesc acest produs pentru prajituri, le recomand sa verifice lista de ingredient”, recomanda conf. univ. dr. Costel Stanciu, Presedinte APC.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Pizza

Articole recomandate

Citeste si despre