Cum sa pui bani deoparte pentru copilul tau. Sfaturile cu adevarat utile care te vor ajuta sa economisesti

/ / Modificat: 2016-06-15
Cum sa pui bani deoparte pentru copilul tau. Sfaturile cu adevarat utile care te vor ajuta sa economisesti

Un studiu realizat de o companie de investitii a scos la iveala faptul ca o treime dintre romanii care economisesc bani – 29% - o fac pentru copiii lor, cifra care ne plaseaza peste media europeana, de 25% si sub cea mondiala, de 34%. Indiferent de suma stransa, cert este ca banii respectivi se pot dovedi foarte utili pentru copiii nostri la un moment dat si ne pot garanta nopti mai linistite.

Americanii au un proverb popular care spune ca „un banut economisit este un banut castigat”. Cu alte cuvinte, fiecare leu pe care il punem deoparte pentru micutii nostri este un castig. Putem incepe sa economisim inca din primul sau an de viata, punand „la pusculita” lunar o anumita suma de bani, mai mica, sau mai mare, in functie de cheltuieli.

Cea mai avantajoasa si la indemna modalitate de a pune bani deoparte pentru copii o reprezinta conturile de economii. Unele banci au oferte de depozite foarte avantajoase si chiar produse special concepute pentru parintii care se gandesc la viitorul copiilor. Acest depozit, facut pe numele copilului tau, poate fi alimentat oricand folosind cardul si serviciul de Internet Banking si nu are niciun comision de administrare. In plus, obtii o dobanda anuala la el si ai parte si de un bonus in cazul in care nu faci retrageri pe parcursul anului.

Cum putem economisi bani pentru viitorul copiilor

Un prim sfat pe care ni-l dau specialistii este cel legat de un obiectiv bine stabilit inca de la inceput. Se intampla adesea sa cheltuim din economii pentru a rezolva diverse probleme sau pentru ca luna aceasta nu am calculat corect banii. Tipul acesta de comportament duce la risipirea banilor, motiv pentru care ar trebui sa ne stabilim un obiectiv foarte clar in minte, care sa ne impiedice din a face extrageri fara un motiv cu adevarat bun.

Odata cu stabilirea obiectivului, impune-ti si o suma lunara pe care sa o pui deoparte si transfer-o in cont imediat ce ai luat salariul. In felul acesta stii sigur ca economisesti banii si nu le simti lipsa de la o luna la alta. Daca depui banii in ziua de salariu, toate calculele cu cheltuielile lunare le vei face fara sa-i pui si pe aceia la socoteala, asa incat ai garantia ca in depozitul micutului tau se strange o suma frumusica.

Un alt pont pe care ni-l dau specialistii este cresterea sumei depuse lunar odata cu fiecare crestere salariala. Veniturile familiei tale se vor majora cel mai probabil in urmatorii ani, motiv pentru care si sumele economisite ar trebui sa fie mai mari. In prima luna de dupa cresterea salariala, majoreaza si suma pusa deoparte, in acest fel nici nu vei simti lipsa banilor, deoarece inainte oricum nu-i aveai.

Pentru ce ar trebui sa economisim

Ni se intampla adesea sa consideram ca un moment important merita si o cheltuiala pe masura. Multi dintre parinti le ofera copiilor lor o masina la implinirea varstei de 18 ani, spre exemplu. Este un cadou foarte apreciat de adolescenti, insa nu ar trebui sa reprezinte un obiectiv financiar pentru economiile noastre.

Destinatia economiilor ar trebui sa fie o investitie, la randul ei. Studiile reprezinta adesea motivatia din spatele economiilor. Ca parinti, ne gandim ca micutii nostri ar putea sa-si doreasca sa studieze la universitati de top din lume, a caror taxa poate fi destul de piperata. Cu ajutorul economiilor facute de-a lungul anilor, el se va putea forma profesional intr-un cadru academic de inalta performanta.

O alta idee buna este investitia intr-o garsoniera sau un apartament. Daca ajungeti la o suma frumusica inainte ca cel mic sa se mute, o investitie pe termen lung o reprezinta cumpararea unui apartament. Il va putea folosi dupa ce merge la facultate, iar daca nu va alege orasul in care ati cumparat apartamentul, il puteti inchiria. Investitiile imobiliare trebuie insa atent calculate, deoarece se poate intampla ca apartamentul cumparat cu un pret anul acesta sa fie de cateva ori mai ieftin dupa cativa ani, asa cum s-a intamplat in perioada de dinainte de criza economica.

Destinatia banilor ramane, in final, alegerea ta, insa este important sa ai posibilitatea de a-ti ajuta copilul atunci cand va avea nevoie de un sprijin financiar mai consistent. Investitia in viitorul copiilor nostri este mereu una de pe urma careia avem de castigat lucruri care nu se masoara in bani si cifre, de nepretuit.

Tu economisesti bani pentru copilul tau? Ce te-a determinat sa pui deoparte bani pentru el?

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre