Cum ii invatam pe copii despre economisire - 5 sfaturi utile

/ / Modificat: 2023-04-19
Cum ii invatam pe copii despre economisire - 5 sfaturi utile

Economisirea banilor este unul dintre cele mai importante aspecte ale construirii unei baze financiare sigure. Cu toate acestea, multi dintre noi au invatat importanta economisirii banilor prin incercari si erori si, mai ales, prin experienta.

Insa, exista modalitati de a educa urmatoarea generatie, iar acest lucru incepe prin a-i invata pe copii importanta economisirii de la o varsta frageda. 

Iata 5 metode prin care ii poti ajuta pe copii sa invete sa economiseasca.

1. Incepe cu o pusculita

O pusculita poate fi o modalitate excelenta de a-ti invata copiii despre importanta economisirii, oferindu-le in acelasi timp o modalitate usoara de a face acest lucru. Povesteste-le celor mici ca scopul este de a umple pusculita cu bancnote si monede.

Explica-le ca pusculita are rolul de a-i ajuta sa economiseasca bani pentru viitor si ca, cu cat economisesc mai mult, cu atat vor putea sa isi cumpere mai multe lucruri pe care si le doresc.

2. Deschide un cont de economii pentru copii

Odata ce pusculita este plina, mergi cu copilul la banca pentru a-i deschide un cont de economii. Lasa-l sa numere banii ce urmeaza sa fie depusi, pentru a avea o intelegere fizica a sumei de bani pe care a economisit-o.

Daca este la varsta la care poate intelege si notiuni mai complexe, ii poti explica, cu aceasta ocazie, ce inseamna dobanda. Aceasta experienta poate reprezenta o sursa excelenta de motivatie.

Pe masura ce cresc si ravnesc la independenta, exista optiuni precum cardurile pentru copii, ce le ofera posibilitatea de a-si gestiona finantele proprii. Avantajul acestor instrumente bancare este ca tu, ca parinte, poti monitoriza tranzactiile, in timp ce, din perspectiva copilului, acest tip de card ii ofera contextul potrivit pentru a-si organiza si gestiona bugetul saptamanal.

3. Stabiliti un calendar

Pentru copii, notiunile de bani si timp pot fi greu de inteles si corelat. Chiar si pentru cei de varsta mai mare impactul unei lectii financiare isi pierde sensul la un moment dat. Pentru ca mesajul sa le ramana proaspat in minte, educatia financiara ar trebui sa fie oportuna si continua.

Daca stii ca de obicei copilul primeste bani de la bunici de ziua lui in fiecare an, momentul potrivit pentru a vorbi despre buget este chiar inainte de acel eveniment.

O modalitate ingenioasa de a-l ajuta pe copil sa isi insuseasca lectiile despre economisire este de a crea un calendar, astfel incat sa poata vizualiza cand isi va atinge obiectivul. Sa presupunem ca primeste o anumita suma de bani pe saptamana si ca vrea sa economiseasca pentru o bicicleta noua. Un calendar l-ar ajuta sa inteleaga in cat timp si-ar putea cumpara bicicleta daca economiseste 50% sau 75% din suma saptamanala.

4. Ofera-i un bun exemplu

Copiii invata prin exemplu, asa ca cel mai bun mod de a invata copilul despre economisirea banilor este sa stie ca si tu economisesti. Cand mergeti la cumparaturi, arata-le copiilor cum sa discearna intre diferite preturi si explica-le de ce este mai bine sa cumpere un anumit produs in detrimentul altuia.

Reitereaza mesajul ca, de fiecare data cand primesti salariul, economisesti o parte din el pentru cheltuieli viitoare, precum educatia lor universitara sau viitoarele vacante in care planuiesti sa mergeti cu totii.

5. Explica-i notiunile elementare de educatie financiara

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face este sa vorbesti cu copilul despre bani si despre importanta economisirii. Banii nu trebuie sa fie un subiect tabu. Foloseste discutiile despre bani ca momente de invatare. La o intrebare nevinovata precum suntem bogati? se poate raspunde intr-un mod care sa sublinieze valorile familiei, cum ar fi munca si cheltuielile responsabile.

De asemenea, vorbiti despre diferenta dintre nevoi si dorinte si arata-le ca esti intotdeauna deschisa sa discutati despre bani si despre noi modalitati de a economisi. Fiind intotdeauna deschisa pentru a purta conversatii despre bani, ii poti incuraja sa puna si ei intrebari pentru a continua sa invete.

Intreaba-i pentru ce si-ar dori economiseasca si cum vor sa arate viitorul lor. Intrebarile potrivite ii pot determina sa gandeasca pe termen lung si sa aiba o relatie pozitiva cu banii.

Asadar, lectiile elementare de educatie financiara pe care le invata in familie, ii ajuta pe copii cum sa-si organizeze pusculita pentru a cheltui bani pe ceea ce isi doresc acum si pentru a economisi pentru viitor.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Economii copii Economii parinti copii Economii

Articole recomandate

Citeste si despre