Cum iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta fara roti ajutatoare

/ / Modificat: 2018-02-13
Cum iti inveti copilul sa mearga pe bicicleta fara roti ajutatoare

Momentul in care un copil invata sa mearga pe bicicleta este unul memorabil pentru orice parinte. Insa cat dureaza pana cand cel mic prinde curaj si reuseste sa isi mentina echilibrul pe bicicleta depinde foarte mult si de modul in care il inveti sa faca acest lucru.

Unor copii poate sa le fie teama de mersul pe doua roti, in timp ce altora le ia cateva ore sa invete sa se echilibreze pe bicicleta. La polul opus, parintii trebuie sa aiba foarte multa rabdare si sa nu isi forteze copiii sa faca pasi pentru care ei nu sunt inca pregatiti.

Daca iti doresti ca micutul tau sa aiba o prima experienta cat mai placuta pe bicicleta si sa invete repede sa mearga pe ea, iata cateva sfaturi care iti vor fi de mare ajutor:

Siguranta inainte de toate

Nu am vrea sa te ingrijoram, dar trebuie sa stii ca accidentele cu bicicleta sunt principala cauza pentru care copiii ajung la camera de urgenta a spitalului. Acest lucru este important de stiut pentru a intelege cat de esentiale sunt echipamentele de protectie, precum si cele care asigura vizibilitatea bicicletei celui mic in trafic.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci dupa ce ai ales o bicicleta pentru copilul tau este sa ii cumperi echipamentul de protectie. Acesta trebuie sa includa genunchiere, cotiere si, in mod obligatoriu, o casca de protectie. De asemenea, aceste stopuri de bicicleta nu ar trebui sa lipseasca niciodata, intrucat ele joaca un rol vital in siguranta copilului tau. In plus, dupa cum observi, pretul lor este de doar cativa lei, iar aspectul acestora te poate ajuta sa ii personalizezi bicicleta copilului tau intr-un mod cat mai atractiv.

Alegerea locului de plimbare pe bicicleta

Prima data cand copilul tau se urca pe bicicleta trebuie sa fie intr-un loc cat mai putin aglomerat si obligatoriu lipsit de trafic. Alege un loc cu o suprafata plana, intinsa si bine asfaltata. Poti merge intr-un parc sau poti opta pentru un teren de tenis sau de baschet. Inainte ca micutul sa urce pe bicicleta, asigura-te ca in calea sa nu vor fi obstacole mari sau dificil de evitat.

Ajusteaza bicicleta in functie de nevoile copilului

Dupa ce ai indepartat rotile ajutatoare, asigura-te ca saua este suficient de inalta sau de joasa astfel incat copilul sa stea confortabil pe ea si sa ajunga cu usurinta la ghidon si la pedale. Verifica apoi ca rotile sa fie umflate suficient: presiunea acestora poate fi verificata chiar de dinainte, in orice benzinarie. Ai incredere in instinctele copilului tau: daca iti spune ca saua este prea joasa sau prea inalta, asculta-l si ajusteaz-o dupa instructiunile sale.

Invatarea echilibrului

Primul lucru pe care cel mic trebuie sa il invete este sa isi tina echilibrul pe cele doua roti. Acest pas s-ar putea dovedi unul de lunga durata, mai ales daca micutul este obisnuit sa se plimbe pe bicicleta cu rotile ajutatoare. Adaptarea la doar doua roti s-ar putea sa dureze un timp, asa ca ar trebui sa te inarmezi cu rabdare multa si sa nu il fortezi pe copil mai mult decat simte el ca poate.

Exersarea echilibrului se poate face coborand saua astfel incat copilul sa se poata sprijini lejer cu picioarele de sol. Cel mic poate apoi sa mearga astfel pe distante scurte, ridicand din cand in cand picioarele in aer, pana invata sa isi tina echilibrul. De asemenea, il poti ajuta tinand saua cu mainile si mergand in acelasi timp cu el, astfel incat sa corectezi dezechilibrarile si sa ii dai copilului mai multa incredere. Dupa putin timp de exersare, cel mic va invata sa isi tina echilibrul pe doua roti.

Respectarea regulilor de circulatie cu bicicleta

Dupa ce micutul tau a invatat sa mearga singur pe bicicleta, este foarte important sa te asiguri ca el cunoaste foarte bine si regulile de circulatie, chiar daca nu se va plimba prea curand singur pe strada. Invata-l sa foloseasca franele si claxonul bicicletei, mai ales cand se apropie de obstacole sau de grupuri mai mari de oameni, sa se uite in stanga si in dreapta cand traverseaza o strada, sa astepte culoarea verde a semaforului si sa nu circule cu foarte mare viteza. De asemenea, nu uita sa ii reamintesti sa nu isi dea niciodata jos echipamentul de protectie si nici sa se ia la intrecere cu alti copii in parc, pentru a evita incidentele.

Sursa foto: Shutterstock/ Copyright: Evgeniy Zhukov

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bicicleta copii Beneficii bicicleta copii Siguranta bicicleta copii

Articole recomandate

Citeste si despre