5 moduri simple prin care iti poti ajuta copilul sa aiba mai multa incredere in el

/ / Modificat: 2018-03-14
5 moduri simple prin care iti poti ajuta copilul sa aiba mai multa incredere in el

Increderea de sine se construieste foarte rapid in cazul unui copil, iar parintii, familia si apropiatii joaca un rol important in aceasta privinta. Universitatea din Washington a descoperit in urma unui studiu ca un copil isi dezvolta o incredere de sine la nivelul unui adult pana la varsta de 5 ani, ceea ce inseamna ca acestia, pana sa intre in primul an de scoala, vor putea dezvolta sentimente pozitive sau negative in privinta propriei persoane.

Dario Cvencek, unul dintre cercetatori, explica faptul ca "increderea de sine formata pana la varsta de 5 ani de catre un copil va fi fundamentul de pe care viata acestuia se va construi", insistand pe aspectul interactiunii sanatoase intre parinte si copil.

5 moduri simple prin care iti poti ajuta copilul sa aiba mai multa incredere in el

1. Imaginea unei familii unite

Poate parea o solutie banala, insa ea se dovedeste a fi extrem de eficienta. O fotografie de familie in care apar parintii alaturi de copil este extrem de utila pentru a intari increderea de sine a celui mic. David Krauss, un psiholog din Cleveland, Ohio, explica: "Cred ca este foarte important sa arati ca familia este unita, iar copilul sa vada ca este o parte valoroasa din aceasta familie unita. In acest fel, copiii invata cine sunt si care este locul lor." O solutie simpla, la indemana si care va da un spirit unic locuintei tale este de a plasa cateva rame foto jucause, pentru camera copilului, dar si elegante, pentru living, cu fotografii in care sunt surprinse momentele importante si emotionante din viata familiei, care merita revazute si peste ani si ani.

2. Frazele pe care copilul asteapta sa le auda de la tine

Comunicarea directa cu cel mic va avea un impact major in privinta increderii de sine. Scriitorul Daniel Wong a publicat pentru Huffington Post frazele pe care orice copil ar trebui sa le auda de la parintele sau:

  • "Te iubesc"
  • "Curaj!"
  • "Sunt mandra de tine!"
  • "Cred in tine"
  • "Ma ierti?"
  • "Imi arati cum ai reusit sa faci asta?"
  • "Sunt aici pentru tine!"

Astfel de fraze care exprima o atitudine pozitiva il vor ajuta pe cel mic sa se apropie si mai mult de tine, sa capete incredere in relatia dintre voi doi, dar mai ales in sine.

3. Implica-l in rutina ta

Ofera-i copilului tau sansa de a participa activ la treburile casei. Desigur, da-i sarcini pe care stii ca le poate duce la capat, lucruri simple, mici, dar care il vor ajuta sa stea pe langa tine, sa te urmareasca si sa invete lucruri noi. Evita sa te inchizi in propriile activitati, lasandu-l pe cel mic sa-si caute de unul singur preocupari.

4. Nu il compara cu alti copii

Una dintre greselile pe care multi parinti o fac fara intentie, comparatia cu alti copii ar trebui evitata. Ajuta-l pe cel mic sa descopere singur care sunt greselile pe care le face si unde mai are de lucrat, printr-un dialog constructiv. Concluziile trebuie sa vina mereu de la el, cu ajutorul si sub atenta ta observatie. Comparatiile inutile si negative cu alti copii din jurul sau ar putea da nastere unor probleme de incredere greu de rezolvat mai tarziu.

5. Ofera-i posibilitatea de a face alegeri

Nu ii spune in fiecare moment ce trebuie sa faca, chiar si atunci cand exista riscul sa greseasca din cand in cand. Ofera-i posibilitatea de a alege lucruri simple, precum ce ar vrea sa manance la micul dejun. E o perioada din viata in care invata sa ia decizii, desi momentan vorbim despre lucruri mici si aparent neinsemnate.

Sursa foto: Shutterstock / Copyright: Lopolo

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incredere in sine Incredere in forte proprii copii

Articole recomandate

Citeste si despre