O zi grea cu copiii te copleseste? Invata sa iti reconstruiesti increderea in tine

/ / Modificat: 2021-05-30
O zi grea cu copiii te copleseste? Invata sa iti reconstruiesti increderea in tine

Sa fii mama este de multe ori greu cu "G" mare. Chiar si cand ai un copil bun pana la cer si inapoi, unele zile sunt pur si simplu imposibile, iar atunci increderea ta in tine si in aptitudinile tale de parinte poate fi dinamitata. Trage aer in piept si invata sa pui pret pe tine; si nu uita ca pentru copiii tai esti cea mai buna mama pe care o pot avea.

Maternitatea este ceva sublim, care te face sa te redefinesti. Necesita insa, un nivel sustinut de energie, care uneori este de-a dreptul nerealist. Iar pretul pe care il platesti, fizic si psihic, nu este o gluma.

Epuizarea scade increderea in sine

Cand ai o zi grea, in care pur si simplu nu reusesti sa te intelegi cu copilul, sau cand esti deja vulnerabila din cauza durerilor cronice sau a altor probleme medicale, cel mic te poate epuiza, pur si simplu, cu nevoile si comportamentul sau. Ce se intampla in astfel de zile? De obicei iti distragi atentia cu o emisiune sau cu un pahar de vin, ori uitandu-te pe retelele de socializare; uneori sfarsesti prin a plange in baie si a-ti reprosa singura ca nu esti o mama buna, ca nu stii sa iti gestionezi copilul si cate si mai cate. Stop!

Autocritica poate ca este buna in doze mici, insa a-ti pune la indoieala abilitatile de mama te va bloca intr-un cerc al "rusinii" din care va fi greu sa iesi. A-ti distrage atentia sau a-ti face reprosuri singura, la nesfarsit, nu te va duce decat la reactii intarziate, precum a tipa la copil din nimic sau a te certa cu partenerul.

Semne ca iti pierzi increderea in tine ca mama

Toata lumea are zile mai grele cu copiii. Mereu este loc de mai bine, in orice facem, implicit in metodele de parenting. Dar niciodata nu trebuie sa ne pierdem increderea sau, mai rau, sa ne-o distrugem singure.

Ai nevoie sa lucrezi putin la increderea de sine daca:

• iti pierzi tot mai des calmul

• ai tot mai des iesiri emotionale

• simti nevoia sa petreci mai mult timp singura

• simti ca presiunea te va face sa "explodezi"

• simti nevoia sa te ascunzi de copii

• ai tendinta sa te certi mereu cu ceilalti

• nu reusesti sa treci peste momente si lucruri care te irita si le derulezi permanent in minte.

Vestea buna este ca exista cale de intoarcere si speranta ca lucrurile se pot imbunatati. Trebuie doar sa inveti sa faci fata epuizarii si senzatiei coplesitoare ca nimic nu iese bine orice ai face.

Reconstruieste-ti increderea in tine

Asa cum dupa ploaie iese mereu soarele, chiar daca nu imediat, o zi grea (sau mai multe la rand) cu copilul vor fi urmate de o perioada de acalmie. Nu iti poti lua concediu de la a fi parinte, iar a doua zi trebuie sa o iei din nou de la capat.

Iata trei pasi care te vor ajuta sa iti recapeti increderea in calitatile tale de mama:

Vorbeste!

Vorbeste cu copilul, cu ceilalti membri ai familiei si, mai ales, cu partenerul.

Invata copilul sa se desfasoare in anumite limite; invata-l ca nu trebuie sa te uiti la desene sau filmulete cu volumul la maxim, ca nu poate face mai multe lucruri in acelasi timp. Spune-le bunicilor, unchilor, matusilor, prietenilor ce nu ar trebui sa-i cumpere celui mic, pentru a evita situatii neplacute sau stresante. Spune-i partenerului ca ai nevoie sa se implice mai mult, pentru a avea si tu, din cand in cand, o pauza bine meritata.

Identifica "butoanele" care, odata apasate, atrag toate acele stari neplacute. Atunci cand simti ca nu mai poti, in loc sa ii dai inainte si sa iti spui ca nu ai de ales sau ca poate esti "nebuna", fii blanda cu tine si gandeste-te ca ai nevoie de o pauza. Roaga partenerul sau unul dintre bunici sa se ocupe macar cateva ore de copil si pur si simplu mergi la plimbare, fa o baie lunga, citeste ceva intr-o camera in care sa poti fi doar tu sau pe o banca in parc. Mergi la coafor sau intalneste-te cu o prietena la o cafea. Fa orice crezi ca iti va face bine in acel moment, insa in afara mediului care declanseaza senzatia de epuizare si toate sentimentele negative vizavi de propria persoana.

Invata sa tolerezi zgomotul sau sa-l blochezi

Daca nu reusesti sa te adaptezi zgomotului din casa, mai ales daca ai cel putin doi copii, nu te sfii sa apelezi la dopuri de urechi, care sa blocheze sunetele mai stridente. Poti chiar sa asculti muzica relaxanta in casti, daca nu ai alta solutie. Poate fi de mare ajutor mai ales seara, cand toata lumea este obosita si mai "sensibila".

De asemenea, o plimbare, chiar cu copiii, in aer liber, poate diminua stresul. Cauta sa iti indrepti atentia spre lucruri care sa te linisteasca si sa iti distraga atentia de la haos; priveste o piatra, o frunza, o floare, un petic de iarba, cerul, pasarile. Si incearca sa nu bei cafea in timpul plimbarii, pentru ca nu vei reusi sa te eliberezi de tensiune.

Apeleaza la ajutor specializat

Daca niciuna dintre solutiile de mai sus nu pare sa functioneze, nu te sfii sa mergi la terapie. Toata lumea va fi mai fericita daca vei apela la un psihoterapeut sau daca vei urma terapii ocupationale sau de mindfulness ori terapie comportamentala. S-ar putea sa ai multe de invatat si viata de mama nu ti se va mai parea atat de greu de dus uneori.

Taguri Comportament copii Oboseala mama Incredere in sine

Articole recomandate

Citeste si despre