Cum sa cresti un copil rezilient

/ / Modificat: 2018-08-10
Cum sa cresti un copil rezilient

Este bine stiut faptul ca nu putem controla, nici schimba incercarile cu care se confrunta copiii nostri. Putem insa sa ii ajutam sa isi creeze acele abilitati care sa ii ajute sa infrunte tot ceea ce li se intampla.

Psihologii vorbesc despre rezilienta. Rezilienta este abilitatea de a-ti reveni dupa o incercare, o trauma, o tragedie sau un necaz. Nu este un dat biologic pe care sa il mostenim de la parinti si ea poate fi schimbata si poate fi crescuta la orice varsta.

"Cazi de sapte ori si ridica-te de opt"

Rezilienta nu inseamna sa nu cazi jos. Inseamna sa te ridici de fiecare data dupa ce cazi, nu conteaza sa cate ori si cat de repede. Proverbul japonez "Cazi de sapte ori si ridica-te de opt" reda foarte bine esenta ei.

"Eu nu sunt una cu greselile pe care le fac", "Pot sa incerc din nou", "Nu sunt singur", "Lucrurile vor merge bine", reprezinta ganduri ale persoanelor care stiu sa faca fata incercarilor din viata si escurilor. Un copil rezilient este mai curajos, mai curios, se adapteaza mai usor si invata din tot ceea ce i se intampla.

Cum sa "hranesti" rezilienta in micutul tau?

Pentru cresterea rezilientei, avem nevoie de relatii, nu de independenta excesiva. Prezenta a cel putin un adult care sa il sustina pe copil intr-un moment dificil, il poate ajuta sa isi dezvolte capacitatea de a face fata dificultatilor.

Suportul social este asociat cu emotii pozitive, ii dau copilului sentimentul de control asupra evenimetelor, de incredere si optimism.

Invata-l ca este in regula sa ceara ajutorul. Multi copii si adulti traiesc cu impresia ca a fi curajos inseamna sa te descurci de unul singur. Este bine sa le explicam celor mici ca a avea curaj inseamna si sa iti recunosti neputinta si nevoia de ajutor.

Hraneste-i optimismul! Educa-l sa vada aspectele pozitive in tot ceea ce i se intampla, sa invete din lucrurile mai putin placute si din greselile pe care le face. De asemenea, nu uita ca este importanta semnificatia pe care o dam evenimentelor, "ochelarii" cu care ne uitam la lume.

Invata-l sa isi recunoasa emotiile si sa stie ce se petrece in interiorul lui. Toate emotiile sunt importante si a le recunoaste atunci cand le traim ne ajuta sa intelegem si sa dam sens la ceea ce ni se intampla.

Ai incredere in copilul tau si in felul acesta si el va invata sa aiba incredere in el. Concentreza-te pe ceea ce are mai bun, apreciaza-i calitatile, recunoaste de cate ori face bine ceva. Adesea copiii sunt descurajati cand nu obtin ceea ce vor. Este important sa il incurajezi sa incerce din nou si din nou, sa ii recunosti progresul si sa ii impartasesti inclusiv din esecurile tale.

Creeaza-i sentimentul controlului. Rezilienta este reactia pe care o avea in fata incontrolabilului. Rutina, regulile clare, limitele precize, programul previzibil ii dau copilului sentimentul de control. Iar atunci cand se "intalneste" cu imprevizibilul poate face mai usor fata.

De asemenea, mentalitatea flexibila, ideea ca oamenii au potentialul sa se schimbe si ca nu sunt tot una cu ceea ce fac, ajuta si ea la rezilienta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incredere Incredere in forte proprii copii Incredere in sine copii Dezvoltare incredere forte proprii copii

Articole recomandate

Citeste si despre