Cum se administreaza corect antitermicele la copii. Greseala pe care o fac multi parinti

/ / Modificat: 2022-10-21
Cum se administreaza corect antitermicele la copii. Greseala pe care o fac multi parinti

Sezonul virozelor a inceput, iar cabinetele de pediatrie sunt pline de copii mai mici sau mai mari, cu diverse afectiuni respiratorii. Desi racelile banale se trateaza foarte usor acasa si doar in cazuri severe este nevoie ca parintii sa mearga la spital cu cei mici, protocolul care se aplica in cazul micutilor poate fi gresit de multe ori. Medicii pediatri atrag atentia asupra unui aspect extrem de important: felul in care administram antitermice si, mai ales, Paracetamol copiilor mici.

Atunci cand vine vorba despre bebelusi, multi parinti aleg sa administreze Paracetamol sub forma de supozitor mai degraba decat sirop. La sugarii care au mai putin de 6 luni sau o greutate mai mica de 7 kilograme, doza de Paracetamol dintr-un supozitor poate fi prea mare, asa ca unii parinti aleg sa administreze doar o jumatate de supozitor.

Cum evitati rscul de supradozare

Medicul pediatru Eduard Egri atrage insa atentia ca, injumatatind supozitorul, nu avem garantia ca injumatatim substanta activa. Astfel, putem administra fie prea mult, fie prea putin, caz in care va fi ineficient.

Pentru a doza corect acest medicament, varianta cea mai sigura ramane siropul, care poate fi administrat in cantitatea potrivita greutatii si varstei copilului, fara sa riscam sa supradozam.

„Deoarece tot aud varianta de a fi injumatatite sau taiate pentru copii mai mici de 6 luni, respectiv 7 kilograme greutate, trebuie sa fac cateva precizari:

1. In primul rand nu se taie pentru ca nimeni nu va garanteaza ca injumatatiti si substanta activa, riscand ori sa supradozati ori sa administrati o cantitate mult prea mica de Paracetamol la copilul mai mic de 6 luni, dar si mai important, la cei sub 7 kilograme greutate.

2. La aceste varste mici sunt indicate forme farmaceutice adaptate si care pot fi dozate mult mai corect in functie de kilograme, cum este siropul de Paracetamol.

3. Intr-adevar exista si supozitoare adaptate, cu concentratia de 75 mg, dar care nu se gasesc la noi in tara.

4. Concluzie: nu administrati supozitoare de paracetamol taiate nici pe lungime, nici pe latime si nici oblic la copii mai mici de 6 luni sau cu greutate mai mica de 7 kg!!! In schimb, puteti folosi o forma farmaceutica adaptata cum este siropul!”, a scris medicul, pe pagina sa de Facebook.

Paracetamolul supradozat este foarte toxic

La randul sau, pediatrul Mihai Craiu a preluat postarea si a venit cu cateva completari pentru o buna administrare a Paracetamolului la copii. Medicul a transmis ca acest medicament nu vindeca boala in sine, ci febra, asa ca trebuie administrat doar atunci cand copilul are febra si alte simptome specifice. Administrat preventiv, nu are niciun rol.

„Paracetamolul, la sugarul mic (si la copil in general!) trebuie dat corect. Atat doza cat si modul de administrare fiind esentiale...

Si trebuie spus ca nici Paracetamolul si nici alt medicament destinat combaterii febrei nu vindeca boala acuta ce produce febra. Deci administrarea preventiva a Paracetamolului la un copil racit, dar afebril, nu are nici un efect pozitiv ci doar posibile efecte toxice.

Paracetamolul supradozat este foarte toxic! In Australia sunt cam 50 de decese anual din aceasta cauza. Fiti atenti la doza corecta de Paracetamol! Si administrati doar la copilul cu febra mare care are si ALTCEVA (stare proasta, dureri de cap, dureri de muschi, stare de greata, orice alt disconfort semnificativ).

Un copil cu febra mica, in jur de 38 C, care se joaca si este reactiv ca inainte de raceala, NU are nevoie de antitermice”, a transmis medicul Mihai Craiu, prin intermediul paginii de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

FOTO: Freepik

Articole recomandate

Citeste si despre