Inca un mit demontat de medici: mucii nu coboara in piept

/ / Modificat: 2024-01-17
Inca un mit demontat de medici: mucii nu coboara in piept

Mitul conform faptului ca mucii pot ajunge in piept a fost demontat de medicii. Acestia spun ca mucii nu se deplaseaza prin corp, nu coboara din nas spre piept, asa cum credem noi.

Mucii au fost mereu acolo, in diferite parti ale anatomiei noastre, ceea ce se intampla este ca atunci cand suntem raciti, mucii devin mai abundenti.

Avem o productie de mucus in gura, in ureche la nivelul gatului si in bronhii in mod regulat. A avea mucus in piept este doar o alta faza a procesului de raceala.

"Cierra la boquita que te vas a resfriar y otros mitos absurdos de la crianza" (Ed. Esfera de los Libros) este titlul cartii publicate de medicul pediatru Marta Garin, in care explica mai detaliat acest mit despre mucus si multe altele legate de sanatatea copiilor nostri.

Ea subliniaza ca aceasta confuzie poate veni din faptul ca "la inceputul procesului (mucii) devin mai abundenti in nas", dar acest lucru se datoreaza faptului ca ne aflam la un anumit punct al procesului catarral, dupa care se produc la nivel bronsic si "ne fac sa avem o tuse productiva atunci cand tusim", in care tragem in sus mucusul.

Pediatrul pentru copii Pilar Infante subliniaza ca "mucusul este bun, pentru ca mucusul pe care il producem este tot un mecanism de aparare al organismului nostru.

Ea subliniaza ca problema poate sa apara mai mult la sugari, deoarece acestia fac fata mai greu unei raceli obisnuite, deoarece "mucusul nu le va permite sa respire cum trebuie si, prin urmare, vor manca si vor dormi mai putin bine decat de obicei".

Scoala si mucii

Pentru Lucia Galan, un copil de varsta scolara, din septembrie pana in iunie, va avea in medie intre cinci si sase raceli ale cailor respiratorii superioare si "in timpul acestor procese va avea in principiu muci, tuse, stranut, uneori dureri de gat si febra".

Febra, in conditii normale, nu dureaza de obicei mai mult de 3 zile, iar mucii vor continua in jur de sapte zile, tusea poate dura chiar si doua saptamani si "aceasta este evolutia naturala a unei raceli fara complicatii", potrivit Luciei, pediatrul meu.

Un copil expus florei de la gradinita este normal sa aiba episoade de muci din septembrie pana in mai sau iunie, iar in timpul acestor episoade, ceea ce face este sa-si dezvolte propria imunitate intr-un mod natural.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Muci bebelus Raceala copii Mituri

Articole recomandate

Citeste si despre