Tusea copilului tau: este simptom de raceala sau are alta cauza? Cum faci diferenta si cum sa o tratezi corect

/ / Modificat: 2017-12-18
Tusea copilului tau: este simptom de raceala sau are alta cauza? Cum faci diferenta si cum sa o tratezi corect

Tusea copiilor nu este doar un simptom al racelilor, ci poate sa indice si alte probleme de sanatate, in functie de simptomele care o insotesc. Tusea este un act reflex prin care organismul incearca sa se apere, eliberand caile respiratorii de secretii produse in exces sau de un corp strain.

Tusea cauzata de raceala

Tusea poate fi semnul unei infectii respiratorii virale. La inceput este seaca, iritativa, dupa care se transforma in tuse productiva. Alte simptome in caz de raceala si gripa sunt durerile musculare, febra, stranutul, nasul infundat, durerile de cap. In acest caz, nu se recomanda antibioticele. Tusea trece o data ce trece si infectia respiratorie. In toata aceasta perioada copilul trebuie sa se hidrateze, sa bea ceaiuri si sa manance supe calde. Lichidele favorizeaza expectoratia.

De ajutor pentru a calma tusea cauzata de raceala este si folosirea unui umidificator de camera, pentru ca aerul uscat dintr-o incapere poate sa irite gatul, accentuand crizele de tuse. Daca tusea nu trece intr-o saptamana si daca micutul tau are febra doua- trei zile, mergi cu el la un consult medical.

Este important de mentionat ca nu trebuie sa ii administrezi copilului racit siropuri de tuse si nici alte medicamente, daca are sub varsta de patru ani, inainte sa te consulti cu medicul pediatru. De asemenea, este bine sa mergi la medic daca micutul are febra mare, care nu scade, daca are o respiratie suieratoare, daca nu se hidrateaza suficient si nu are pofta de mancare.

Tusea cauzata de alergii

Alergiile se pot manifesta si prin tuse, care apare imediat, caci organismul incearca sa elimine alergenul (praf, polen, par de animale, mucegai etc.). In acest caz, tusea este seaca si mai poate fi insotita de mancarimi in zona nasului, lacrimarea ochilor, stranut. Trebuie sa mergi cu copilul la medic, pentru a fi identificat factorul alergen, dar si pentru a stabili tratamentul.

Tusea poate indica astmul

O alta afectiune care se poate manifesta prin tuse este astmul bronsic. Inflamatia de la nivelul bronhiilor este cea care duce la aparitia tusei. Este o tuse uscata, iar crizele apar mai ales pe timpul noptii si dimineata devreme. Alte simptome in caz de astm sunt respiratia suieratoare, dificultatile de respiratie, in special dupa ce copilul este expus la praf, la par de animale sau a stat intr-o incapere cu aer rece.

Tusea poate fi semn de pneumonie

Atunci cand copilul sufera de tuse seaca sau productiva (poate sa expectoreze o sputa ruginie), are febra, frisoane, dureri musculare, stare de slabiciune, oboseste repede, se plange de dureri in piept, poate sa fie vorba despre pneumonie. De asemenea, respiratia poate sa fie suieratoare. Trebuie sa mergi cu copilul la medic, care va stabili tratamentul in functie de tipul pneumoniei (virala sau bacteriana), dar si de varsta copilului.

Mergi de urgenta la medic daca:

- copilul expectoreaza sange atunci cand tuseste;

- copilul respira cu greutate;

- copilului i s-au invinetit buzele si/sau limba, fata.

Daca simptomele nu sunt ingrijoratoare si tot ce il supara pe copilul tau este tusea, poti apela la Alinan Imunotus, care are in compozitie extracte natural standardizate de fructe si flori de soc, cimbru si ciubotica-cucului, acetil-cisteina si vitamin C. Disponibil in 3 variante: plicuri, sirop si capsule, Alinan Imunotus poate fi administrat copiilor de peste 2 ani pentru fluidizarea secretiilor mucoasei si pentru a favoriza expectoratia. Alinan Imunotus contribuie la mentinerea starii de sanatate a cailor respiratorii si, in acelasi timp, stimuleaza sistemul imunitar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse copii Remedii tuse

Articole recomandate

Citeste si despre