Tusea la copii: de ce apare si cum poate fi combatuta

/ / Modificat: 2022-10-05
Tusea la copii: de ce apare si cum poate fi combatuta

In mod normal, tusea nu este un simptom ingrijorator, mai ales in perioadele cu alergii sau in sezonul rece, cand creste numarul virozelor respiratorii. Cu toate acestea, in anumite situatii, tusea poate fi un semnal de alarma, iar consultul pediatric devine obligatoriu. Afla in cele ce urmeaza care sunt cele mai frecvente cauze care duc la aparitia tusei la copii si cum poate fi ameliorat acest simptom neplacut.

 

Tusea cauzata de viroze

Virozele respiratorii pot da simptome precum nas infundat sau nas care curge, dureri in gat, febra si tuse. Adesea, tusea in raceli este productiva, expectoranta, iar in acest caz nu se recomanda administrarea de antitusive, care suprima tusea. O buna hidratare printr-un consum constant de lichide (apa, supe, ceai), odihna si administrarea unui remediu natural, precum siropul Plantusin pentru copii, contribuie la reducerea tusei. Siropul de tuse Plantusin pentru copii de  la Fares a fost special creat pentru a linisti tusea copiilor mici, actiunea fiind data de principiile active 100% naturale, cu efect bland si sigur. Siropul natural de tuse contine 11 plante medicinale, precum cimbrisor, patlagina, flori de tei si scai vanat si are rolul de a fluidiza secretiile bronsice, fiind un bun expectorant, emolient si calmant pentru caile respiratorii.

Tusea cauzata de alergii

Alergiile sezoniere nu afecteaza de obicei copiii cu varste sub 2-3 ani. Simptomele alergiilor sezoniere includ mancarime, ochi lacrimati, rinoree, tuse, stranut si, uneori, dureri in gat. Cu toate acestea, alergiile nu provoaca oboseala, dureri corporale sau febra.

in cazul tusei cauzate de alergii sezoniere, medicul pediatru poate recomanda administrarea de antialergice, in functie de varsta si simptomele copilului. Daca deja ii administrezi copilului un tratament antialergic si simptomele inca persista, atunci se recomanda o reevaluare medicala.

Tusea ca simptom al bronsiolitei

Cea mai frecventa cauza a bronsiolitei este virusul respirator sincitial (VRS), dar si alte virusuri pot provoca aceleasi simptome. Bronsiolita este observata in principal la copiii cu varsta de 2 ani si mai mici si provoaca respiratie suieratoare si dificultati de respiratie. intrucat bronsiolita poate evolua rapid catre suprainfectare, se recomanda consultul unui medic specialist in primele 3 zile de la debutul simptomelor pentru prescrierea unui tratament adecvat si urmarirea evolutiei. in plus, pentru evitarea deshidratarii copilului, acesta trebuie sa primeasca suficiente lichide, iar intarirea imunitatii poate fi asigurata si printr-o alimentatie sanatoasa, adaptata varstei copilului.

Tusea ca simptom al astmului

Astmul poate fi greu de diagnosticat, deoarece simptomele pot varia de la un copil la altul. Dar o tuse suieratoare, care se agraveaza noaptea, este unul dintre semnele care pot indica aceasta afectiune. Un alt semn ar putea fi tusea care apare la cresterea activitatii fizice sau in timp ce copilul se joaca in aer liber. Tratamentul pentru astm depinde de cauza acestei afectiuni si poate include evitarea factorilor declansatori precum poluarea, fumul sau parfumurile.

Sfaturi utile pentru ameliorarea tusei la copii:

Indiferent de cauza care declanseaza tusea, exista cateva solutii simple care contribuie la ameliorarea acestui simptom:

  • Cresterea aportului de lichide poate ajuta la calmarea durerii in gat si poate face ca mucusul din plamanii copilului sa fie mai usor de eliminat.

  • Odihna ajuta copilul sa se recupereze mai repede, insa congestia nazala poate ingreuna somnul. Foloseşte 1-2 perne pe care sa le pui sub salteaua patului, pentru a-i permite copilului sa stea cu capul mai ridicat atunci cand doarme. Astfel, va putea respira mai bine şi, implicit, va reuşi sa se odihneasca.

  • O baie calda poate ajuta copilul sa respire mai bine, datorita aburilor calzi. in plus, si reglarea umiditatii din camera copilului cu ajutorul unui umidificator poate contribui la o respiratie mai buna, mai ales cand este prezenta si tusea sacaitoare.

  • Foloseste remedii din plante care contribuie la calmarea tusei. Acest sirop de tuse pentru copii actioneaza atat in tusea seaca prin efect de calmare, cat si in tusea productiva prin efect fluidificant care favorizeaza expectoratia.

  • Evita expunerea copilului la diversi factori iritanti de mediu precum fumul de tigara si anumite substante chimice, cat si la aerul prea cald sau prea rece, deoarece pot provoca inflamarea gatului si tuse uscata.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tuse copii

Articole recomandate

Citeste si despre