Cum consolidam sistemul imunitar si prevenim infectiile respiratorii ale copiilor

/ / Modificat: 2020-03-25
Cum consolidam sistemul imunitar si prevenim infectiile respiratorii ale copiilor

Copiii pot dezvolta anual chiar si 12 episoade de infectii acute ale cailor respiratorii, Pentru a preveni infectiile respiratorii ale copiilor este bine sa acordam o importanta deosebita stimularii sistemului imunitar. 

In functie de agentul patogen care le declanseaza, infectiile respiratorii pot fi virale (virusuri gripale, paragripale, adenovirus, virusul sincitial respirator), bacteriene (haemophilus influenzae, pneumococ, stafilococ, streptococ) sau provocate de microorganisme atipice (chlamydia, mycoplasma).

Care sunt tipurile de infectii respiratorii

Infectiile acute respiratorii pot fi de doua tipuri:

- ale cailor aeriene superioare (faringite, faringoamigdalite, sinuzite sau otite acute, guturai).

- ale cailor aeriene inferioare (laringite, bronsite, bronsiolite, pneumonii).

Simptomele infectiilor respiratorii ale cailor aeriene superioare sunt stranutul, nasul infundat, rinoreea, usturimea in gat, tusea, febra, cefaleea, durerile musculare si oboseala fizica.

Netratate corespunzator, infectiile cailor aeriene superioare se pot complica si se pot transforma in infectii de cai respiratorii inferioare.

Durata si intensitatea simptomelor variaza de la copil la copil, in functie de varsta si de sistemul imunitar al fiecaruia. La sugari si copii cu varste pana la 8-10 ani, simptomele pot fi mai acute si sa se manifeste pe o perioada mai lunga, chiar pana la 3-4 saptamani, sistemul lor imunitar fiind imatur. 

La copilul mare si adolescent, infectia se manifesta aproximativ 7 zile sau chiar mai mult la cei cu boli cronice pulmonare, cum ar fi astmul bronsic.

Cum apar infectiile si cum ne ferim de ele

Infectiile respiratorii sunt in general contagioase, astfel ca sunt mult mai frecvente la copiii aflati in colectivitate. Transmiterea poate fi directa, prin picaturi de secretie de la persoana la persoana, sau indirecta, prin obiecte contaminate.

Cum majoritatea dintre ele sunt de natura virala, este contraindicata administrarea de antibiotice; in schimb, pot fi tratate simptomele.

- igiena corecta: spalarea mainilor cu sapun timp de 20-30 de secunde, de cate ori este nevoie.

- evitarea contactului cu alti copii sau cu adulti cu infectii respiratorii.

- evitarea aglomeratiei in perioada de epidemii.

- curatarea corespunzatoare si dezinfectarea suzetelor, a jucariilor, a telefoanelor la care au acces cei mici.

- vaccinuri de prevenire recomandate in schema nationala de vaccinari, ce vor fi facute in contextul informarii corecte a parintilor/apartinatorilor in legatura cu bolile carora li se adreseaza si complicatiile posibile.

- alimentatie bogata in nutrienti si vitamine, pentru stimularea si intarirea sistemului imunitar.

Suplimente alimentare pentru prevenirea si combaterea infectiilor respiratorii 

Sistemul imunitar poate fi sustinut si prin administrarea de solutii fitoterapeutice eficiente, dar delicate, fara reactii secundare specifice tratamentelor de sinteza. 

virodep

Copiilor cu varsta de peste 6 luni li se poate administra Virodep, un supliment alimentar din extracte de plante si indulcitori naturali, sub forma de picaturi orale. Suplimentul poate fi administrat atat in faza de preventie, dar si in faza acuta.

Complexul unic de fitoextracte standardizate si nutraceutice poate fi administrat si in profilaxia, si in terapia infectiilor respiratorii de origine virala sau bacteriana, dar si pentru consolidarea sistemului imunitar.

Frutdep

La copiii mai mari de 3 ani se poate administra Frutdep® Immuno, complex de vitamine si nutrienti recomandat atat cu scop preventiv, cat si in tratamentul infectiilor respiratorii si al recidivelor. Suplimentul alimentar este o combinatie eficienta de betaglucan, lactoferina, resveratrol, betacaroten si vitaminele C si B (B1, B2, B3, B5, B6, B12), acid folic si sucuri concentrate din fructe. Frutdep Immuno este extrem de eficient in reducerea duratei si a severitatii simptomelor infectiilor respiratorii, avand actiune antivirala, antibacteriana, de consolidare a sistemului imunitar si de tonifiere a organismului dupa diferite boli.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre