Cum sa alegi periuta de dinti potrivita, in functie de varsta copilului

/ / Modificat: 2021-12-28
Cum sa alegi periuta de dinti potrivita, in functie de varsta copilului

Igiena dentara este esentiala pentru sanatatea dintilor copilului. Atunci cand intrebi un dentist de la ce varsta trebuie sa inceapa periajul dintilor celui mic, raspunsul este: de cand apar primii dinti. Da, ati citit bine, inca de la cateva luni de viata, de cand isi fac aparitia primii dinti de lapte, bebelusul trebuie sa aiba o igiena bucala adecvata.

La inceput gurita copilului se va face cu un tampon steril, apoi cu periute speciale, din material moale, dupa care se va trece la periute de dinti propriu-zise. Este foarte important sa stiti sa le alegeti, in functie de varsta si nevoile copilului, pentru a nu fi nevoie sa tratati mai tarziu eventualele carii si probleme dentare.

Periute de dinti pentru grupa de la 0 la 3 ani

Peria pe care o folosim in prima etapa a vietii copilului trebuie sa aiba un cap mic, peri moi, din nailon (nu silicon, pentru ca acesta nu curata eficient) si sa aiba un maner ergonomic, moale, pentru ca micutii au tendinta de a-l musca. La inceput, periajul se va face de catre parinti. Dupa aparitia primilor dinti, se foloseste de obicei o periuta care se pune pe deget, iar mama sau tatal curata bine dintii bebelusului si cavitatea bucala. Este important sa faceti acest lucru cat mai devreme, cu atat mai mult daca ati inceput diversificarea. Resturile de mancare care raman in gura bebelusului si urmele de lapte, care contine zahar (mai ales daca folositi lapte formula), ataca dintii abia aparuti ai celui mic.

Odata ce bebelusul a mai crescut putin, in jurul varstei de un an, puteti incepe sa il incurajati sa se spele singur pe dinti. Faceti trecerea la o periuta normala, cu maner pe care sa il poata prinde usor si incurajati-l sa experimenteze. La inceput i-o puteti da in joaca, sa o roada si sa se joace cu ea. Il poate ajuta pe cel mic inclusiv in ceea ce priveste durerile provocate de eruptiile dentare. Luati-l pe copil cu voi in baie dimineata si seara si aratati-i cum va spalati pe dinti. Faceti acest lucru impreuna, deoarece copiii invata mult mai usor prin imitatia si prin preluarea comportamentului adultului. Este important ca obiceiul sa ii intre in reflex si sa se spele pe dinti de doua ori pe zi. Retineti ca, dupa ce s-a spalat el, este bine sa insistati si voi cu periuta, pentru a va asigura ca s-a spalat eficient. Acest lucru il veti face pana mai tarziu, in special la periajul de seara.

Periute de dinti pentru grupa de la 3 la 6 ani

In aceasta etapa deja incepe autonomia, iar copilul va dori sa se spele singur pe dinti. Puteti opta pentru periute cu capatul putin mai mare, dar potrivite varstei copilului. Manerul trebuie sa fie ergonomic, astfel incat cel mic sa manevreze usor periuta.

Pentru a face spalatul pe dinti mai placut, puteti alege periute cu desene sau cu personajele preferate ale copilului. Desi producatorii sustin ca periutele de dinti electrice sunt potrivite pentru copii inca de la trei ani, medicii stomatologi nu sunt de aceeasi parere si spun ca acestea nu oscileaza, ci vibreaza, deci nu curata eficient dintii celui mic.

Periute de dinti pentru copii mai mari de 6 ani

Chiar daca la aceasta varsta copiii par autonomi, ei inca nu sunt pregatiti sa se spele singuri pe dinti. Periutele de dinti pot fi mai mari acum sau chiar electrice, insa dupa ce copilul si-a periat dintii, inca este nevoie sa intervina si adultul, pentru a se asigura ca s-a spalat corect. Medicii stomatologi sustin ca pana cand cei mici nu isi pot lega singuri sireturile si nu pot scris cursiv, ei nu sunt pregatiti sa se spele singuri pe dinti si ar trebui sa ne asiguram ca isi periaza dintii corect.

Dincolo de alegerea periutei de dinti, si pasta este importanta. In prima etapa a vietii, trebuie sa fie o pasta de dinti speciala pentru bebelusi, care poate fi inghitita, deoarece cei mici nu stiu sa se clateasca in gura. Apoi, in functie de problemele specifice, medicul stomatolog poate recomanda o pasta de dinti remineralizanta. De aceea, vizitele in cabinetul medicului stomatolog trebuie sa inceapa la o varsta cat mai mica, pentru a obisnui copilul cu mersul la dentist si pentru a nu-i fi teama de acesta.   

FOTO: Pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre