Caria de biberon la copilul mic

/ / Modificat: 2014-03-20
Caria de biberon la copilul mic

De la nastere pana la eruptia primului dinte, gurita bebelusului este o cavitate mai putin populata bacterian decat cea a adultului. Odata cu eruptia dentara, pe suprafata dintilor se acumuleaza biofilmul bacterian care poate deveni in scurt timp (48-72 ore) placa bacteriana.

Placa bacteriana este cea care cauzeaza cariile dentare. Predispunerea bebelusilor la aparitia cariilor creste deoarece acestia mentin contactul cu tetina sticlei si suzeta, fapt pentru care cel mai adesea la ei apare asa numita carie de biberon.

dinti-copii_1
Caria de biberon se mai numeste carie galopanta, deoarece trece foarte repede de la stadiul de pata alb-galbuie de la suprafata dintelui, la stadiul in care dintele copilului devine doar un rest radicular colorat in negru la nivelul zonei unde s-a rupt.

Acest tip de carie afecteaza cel mai frecvent incisivii superiori, dar poate afecta in egala masura toti dintii bebelusului.

Care sunt cauzele cariei de biberon?

Cariile apar atunci cand lichidele dulci sunt oferite copilului, iar el este lasat sa suga din biberon pentru o perioada indelungata. Multe lichide dulci constituie cauza acestor carii: de la ceaiul indulcit si sucul de fructe pana la laptele praf si laptele propriu-zis.

Bacteriile din gurita bebelusului folosesc carbohidratii ca aliment. Apoi, ele produc acizi care ataca dintii. De fiecare data cand bebelusul tau consuma astfel de lichide, acizii ataca dintisorii timp de 20 de minute sau chiar mai mult.

bebe-dintisori
Nu doar ceea ce ii dai copilului sa bea din biberon poate cauza cariile, un factor important il reprezinta si timpul: cat sta bebelusul cu biberonul in gurita si cat de des il primeste intr-o zi. Nu-l lasa niciodata pe cel mic sa adoarma cu biberonul in gura.

Probabil ca o sa te mire, dar chiar si alaptatul in timpul noptii si ori de cate ori copilul o cere, poate fi un pericol pentru dintiisorii sai. Lactoza aflata in lapte este descompusa de bacterii (lactobacili) in acid lactic, astfel bacteriile hranindu se si inmultindu-se.

Cum putem preveni caria de biberon?

Uneori parintii nu realizeaza ca dintii bebelusilor se pot caria la scurt timp dupa ce au erupt. Atunci cand caria este vizibila, este posibil sa fie deja prea tarziu pentru a salva dintisorul. Poti ajuta la prevenirea cariilor bebelusului tau urmand cateva reguli simple:

• Dupa fiecare masa a bebelusului, sterge-i gingiile cu o compresa sterila infasata pe deget si inmuiata in ceai proaspat. Incepe periajul dintilor bebelusului odata cu aparitia primului dintre ei. Curata si maseaza gingiile in zonele unde nu au aparut inca dintisorii.

• Nu-l lasa niciodata pe cel mic sa adoarma cu biberonul de lapte, suc sau ceai in gurita.

• Daca bebelusul tau e obisnuit sa primeasca suzeta peste noapte sau in timpul somnului de peste zi, ofera-i intotdeauna o suzeta curata, recomandata de stomatolog sau de medicul pediatru. Nu-i inmuia niciodata suzeta in miere sau intr-un alt lichid dulce. Nu curata sau inmuia suzeta niciodata in propria gura (gura adultului e mult mai populata bacterian decat a bebelusului).

• Evita sa-i dai bebelusului din biberon apa indulcita sau sucuri.

• Daca sursa de apa potabila la care sunteti bransati nu contine fluorura (o substanta care ajuta la prevenirea cariilor), intreaba medicul dentist cum ai putea sa-i oferi copilului aportul necesar, daca este cazul.

• Incepe vizitele la stomatolog inca din primul an de viata al copilului si apoi mergi regulat la dentist cu cel mic. Daca banuiesti ca are probleme de dentitie, mergi cu el la medic cat mai repede posibil. Nu te astepta ca in prima zi sa vrea sa stea pe scaun sau sa I  se lucreze.

• Cei mici ar trebui incurajati sa inceapa sa bea din canuta inca de la varsta de un an. Chiar si in acest caz, copilul nu trebuie lasat sa bea de cate ori cere, pentru ca de multe ori pentru cei mici acesta devine doar un obicei. Atfel spus, nu cer sa bea pentru ca le este sete, ci doar pentru ca le place.

• Daca ii dai bebelusului lapte cu biberonul, tine-l intotdeauna in brate. Nu-i lasa niciodata biberonul in carucior sau in patut si nu-i pune suc in biberon.

• Folosirea canutelor pentru bebelusi se poate face inca de la varsta de 6 luni. Dupa 1 an, ar trebui sa scoti de tot biberonul din obiceiurile copilului. Nu-i lasa celui mic nici canuta tot timpul, decat daca are doar apa in ea.

• Dupa ce copilul tau a implinit un an, ofera-i doar apa sau lapte simplu intre mese in locul altor bauturi. Daca vrei sa ii dai suc sau lapte indulcit sau cu diverse arome, ofera-i-le doar la masa. Acestea au un continut ridicat de carbohidrati.

Cand trebuie sa incepi periajul dintilor bebelusului?

Incepe sa cureti dintii bebelusului de doua ori pe zi, odata cu eruptia primului dintisor. Pana cand copilul ajunge la varsta de un an, poti folosi o compresa sterila si umeda pentru a curata dintisorii si gingiile bebelusului. In jurul varstei de 1 an – 18 luni, trebuie sa incepi sa folosesti o periuta de dinti moale, special creata pentru dintii copiilor foarte mici.

ingrijire-gingii-dinti-bebelusi
Periaza zilnic fiecare dintisor pe toata suprafata sa. S-ar putea sa ti se para mai simplu sa il tii pe bebelus in brate si sa il legeni in timp ce ii speli dintisorii. Insista pe partea in care dintii si gingiile se intalnesc.

Pasta de dinti este la fel de importanta: cantitatea nu trebuie sa fie mai mare decat un bob de mazare, iar printre ingredientele ei sa nu se regaseasca cantitati prea mari de florura.

Utilizarea pastei de dinti este indicata dupa implinirea varstei de 2 ani, pana atunci copiii nu stiu sa scuipe.

Verifica pe cutia pastei de dinti pentru a afla concentratia de florura (n-ar trebui sa aiba mai mult de 600 ppm – parti pe milion). Atunci cand copilul tau va creste, incurajeaza-l sa scuipe pasta dupa ce se periaza, in timp ce se clateste bine. Exista pe piata o gama variata de paste de dinti si sunt firme care le-au stadializat in asa fel incat sa fie usor de ales pasta de dinti in functie de varsta micutului.

Inghitirea unor cantitati mari de florura poate dauna dintilor si poate provoca chiar voma sau diaree. Din acest motiv unii parinti prefera sa nu le cumpere copiilor pasta de dinti cu aroma de fructe, ci pasta simpla, mentolata.

Pentru a stimula dorinta copilului de a se spala pe dinti pune-i la a indemana o periuta de dinti din cand in cand si spala-te pe dinti de cate  ori ai ocazia ca el sa te vada ce faci. Ofera-i intotdeauna o periuta curata, putin umezita si urmareste-l sa vezi ce face cu ea.

De indata ce copilul tau manifesta dorinta de a-si curata singur dintii, da-i sansa de a incerca. Arata-i cum trebuie sa procedeze: sa perie dintii de sus in jos si invers,  nu dintr-o parte in alta.

Totusi, nu uita ca va trebui, cel putin la inceput, sa definitivezi tu spalatul pe dinti al copilului pentru a fi sigura ca dintisorii sunt curatati bine. Cel mic nu are inca suficienta dexteritate pentru a curata fiecare dinte cu atentie. Acest lucru se va intampla probabil in jurul varstei de 7 ani. Dintii trebuie periati de doua ori pe zi.

Cand trebuie sa mergi cu bebelusul la dentist?

Este mai bine pentru cel mic sa "faca cunostinta" cu stomatologul si cabinetul sau inca dinainte sa aiba vreo problema cu dintisorii. O idee buna ar fi aceea de a lua copilul cu tine atunci cand mergi chiar tu la o consultatie stomatologica.

ingrijire_dintisori_copii_mici
Specialistii recomanda ca cei mici sa fie consultati de catre medicul stomatolog la maximum 6 luni de la eruptia primului dintisor, dar nu mai tarziu de varsta de un an a copilului.

In afara de depistarea eventualelor probleme ale danturii, medicul stomatolog te va invata care este cea mai buna modalitate de curatare a dintisorilor si ingrijire a gingiilor la bebelusi, iar bebelusul se va acomoda cu ambianta cabinetului si cu medicul. Vizitele la medicul stomatolog trebuie facute de doua ori pe an.

Sfatul specialistului

Cariile dentare daca apar pe dintii temporari la grupul frontal superior, fara a afecta grupul frontal inferior de dinti, atunci avem de-a face cu o forma speciala numita caria de biberon.

Ordinea de aparitie a cariilor respecta ordinea de eruptie, astfel incat dupa afectarea incisivilor superiori, urmatorii dinti interesati vor fi primii molari, apoi caninii si, in final, molarii secunzi superiori.

Cariile dentare, in general, se dezvolta asimptomatic, dar au evolutie rapida in suprafata si profunzime, dintii ajungand in scurt timp resturi radiculare, daca nu se corecteaza obiceiurile incorecte de ingrijire a copilului.

Din pacate, cei mai multi parinti se alarmeaza si aduc copilul la medic foarte tarziu cand cariile dentare evolueaza mult si se complica cu abcese gingivale sau fistule.

Tratamentul consta, in primul rand, in corectarea obiceiurilor de ingrijire a copilului, cu suprimarea modalitatii incorecte de hranire sau de linistire a copilului si instituirea unei igiene orale corecte.

Parintii trebuie sa evite utilizarea biberonului cu lichide indulcite pentru a adormi copilul, precum si alaptatul nocturn, la cerere, dupa ce a erupt primul dinte. Un bebelus sanatos, la varsta de 9 luni, ar trebui sa aiba noaptea 8 ore de somn neintrerupt de alimentatie, cu atat mai putin de oferirea vreunui biberon cu lapte.

De la 6 luni se incearca noaptea oferirea la trezire a unor biberoane cu apa sau ceai aromat (chimen, anason, menta), dar neindulcit si se scad treptat cantitatile si mesele pentru ca in jurul varstei de 9-10 luni sa se renunte complet la mesele de noapte.

Renuntarea la biberon genereaza de cele mai multe ori proteste. De aceea, in locul suprimarii lui bruste si suportarea catorva nopti de nesomn, se poate recurge la dezvatarea treptata a copilului prin utilizarea de dilutii succesive ale continutului biberonului.

Copilul trebuie invatat sa bea din cana, cat mai curand posibil dupa aparitia primilor dinti. Masurile de igiena orala, cat si controalele stomatologice trebuie instituite odata cu aparitia primului dinte temporar.

Articol revizuit de comunitatea www.doctoruldedinti.info

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Caria de biberon Eruptia dentara la bebelusi Carii dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre