Ce sa NU faci cand apar primii dinti ai bebelusului

/ / Modificat: 2017-09-04
Ce sa NU faci cand apar primii dinti ai bebelusului

Bebelusul se naste cu 20 de dintisori, ascunsi in gingie. Acestia incep sa erupa in jurul varstei de 5-7 luni. Eruptia dintilor de lapte este un proces normal in dezvoltarea copilului si poate fi insotita de lipsa poftei de mancare, febra usoara, umflarea si sensibilitatea gingiei, salivatie abundenta, iritabilitate, agitatie, insomnie sau tulburari de tranzit intestinal.

Cum sa ii ingrijesti dintisorii in primele luni?

Pana la varsta de 6 luni, dintii deja incep sa se formeze sub gingii. Este extrem de important sa pastrezi gingiile bebelusului curate pentru a preveni o infectie bacteriana. Igiena bucala se poate face inca din primele zile de viata ale bebelusului, prin stergerea gingiilor cu o bucata de tifon steril, usor umezita in apa sau ceai de musetel.

Iata ce NU trebuie sa faci atunci cand ii dau primii dintisori:

Inainte de toate, retine ca, pana la varsta de 6 luni, bebelusul nu trebuie sa primeasca niciun fel de aliment in afara de lapte, nici macar apa.

NU ii da alimente tari (morcovi)! Multe persoane cred ca acestea ajuta la calmarea durerii. In realitate, insa, alimentele tari pot rani gingiile sensibile si inflamate ale bebelusului.

SFAT: Pentru racorirea gingiilor, da-i sa molfaie un inel pentru dentitie. Unele inele contin apa si pot fi bagate la congelator, fiind extrem de utile in caz de durere.

NU-i servi mancarea prea calda, deoarece gingiile bebelusilor sunt extrem de sensibile la alimentele fierbinti. Nu-i da bucati mari de alimente, pentru a nu-l obliga sa mestece prea mult.

SFAT: Ofera-i mancare gatita calduta, supe creme si alte preparate cu texturi cremoase.

Evita sucurile de fructe, fie ele si naturale. Fructele contin atat zahar, cat si acid citric, care pot altera foarte usor smaltul dintilor.

SFAT: Poti sa ii oferi sucuri de fructe diluate cu apa, pe care sa i le servesti intr-o ceasca, cu lingurita.

NU-i oferi dulciuri sau biscuiti, mai ales inainte de culcare. Cantitatea mare de zahar din astfel de produse este daunatoare dintilor.

SFAT: Paseaza-i cateva bucatele de banana si amesteca-i-le cu iaurt, pentru a-i asigura o gustare dulce, racoritoare si sanatoasa.

NU-i da lapte in biberon inainte de culcare. Laptele se depune in jurul dintilor si duce la eroziunea acestora.

SFAT: Da-i un biberon cu apa, din care il poti servi peste noapte, in cazul in care i se face sete. Sub nicio forma nu-i indulci apa cu miere. Mierea contine zahar, care nu face bine dintisorilor.

• NU folosi medicamente care contin benzocaina (un anestezic pentru membranele mucoaselor gurii si gatului), deoarece aceasta substanta reduce cantitatea de oxigen din sange.

SFAT: Foloseste siropurile cu seringa dozatoare, pe baza de paracetamol sau ibuprofen. Sunt cele mai recomandate medicamente pentru combaterea durerii provocate de eruptia primilor dintisori.

NU utiliza geluri pe baza de alcool, in ciuda faptului ca multe persoane le recomanda. Alcoolul poate rani gingiile. In plus, nu este cel mai bun sedativ recomandat copiilor de 6 luni.

SFAT: Foloseste un gel special, care se aplica direct pe gingiile inflamate si dureroase. Este natural si destul de eficient impotriva durerii, inflamatiei sau salivei excesive.

NU folosi pasta de dinti. Gingiile si primii dintisori se curata cu apa.

SFAT: Poti incepe sa folosesti pasta de dinti, dupa ce bebelusul a implinit varsta de 1 an.

Igiena dentara intre 7 si 12 luni

In acest interval, dintii din fata (incisivii) incep sa erupa, iar dintii permanenti incep sa se dezvolte. Este momentul sa-ti duci copilul la primul control stomatologic. Intreaba medicul specialist daca cel mic primeste un aport suficient de fluor. Daca observi ca molarii au inceput sa treaca de linia gingiei, foloseste o periuta de dinti cu perii moi din nailon pentru a-i curata. Nu folosi pasta de dinti, ci umezeste periuta cu apa.

Igiena dentara intre 1 an si 2 ani

Dupa varsta de 13 luni, celui mic incep sa-i iasa molarii de lapte. Incepe sa folosesti pasta de dinti cu fluor pentru a-i curata dintii, dar in cantitate mica, de marimea unui bob de mazare. Schimba-i periuta o data la 3 luni. Periajul trebuie efectuat de minim 2 ori pe zi. Drept gustari pentru copilul tau, alege fructe sau legume proaspete.

Consulta medicului, inainte de a aplica orice leac babesc copilului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dinti de lapte bebelusi Eruptia dentara la bebelusi Dentitia de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre