Cariile dintilor de lapte. Cauze si preventie

/ / Modificat: 2021-07-05
Cariile dintilor de lapte. Cauze si preventie

Dintisorii copiilor au nevoie de ingrijire inca de la aparitia lor. Cavitatea bucala trebuie curatata cu atentie cand copilul nu se poate spala singur pe dinti, iar cand este suficient de mare este bine sa il inveti cat mai rapid cum se face un periaj corect. Igiena orala precara poate cauza probleme dentare destul de greu de gestionat la copiii mici.

Cum se formeaza cariile dintilor de lapte

Supranumite si carii de biberon, acestea sunt o problema tot mai frecventa la bebelusi si copii mici. Dintele se distruge ca urmare a demineralizarii smaltului din cauza unor bacterii care se hranesc cu resturile alimentare din gura.

Cariile dintilor de lapte evolueaza foarte rapid si de la o pata galbena pe un dintisor se ajunge in scurt timp la macinarea acestuia, pana cand din el mai ramane doar o urma neagra, pe gingie.

Cariile pot sa apara de la primul dinte de lapte, de aceea este esential sa aveti grija de igiena bucala a celor mici chiar de cand sunt bebelusi.

De ce apar cariile de biberon

Cei trei factori principali care favorizeaza formarea cariilor la dintii de lapte sunt bacteriile, zaharurile si anumiti factori de risc care sunt prezenti la unele persoane, cum ar fi defecte ale smaltului, o forma neregulata a suprafetei dentare sau unele patologii.

Dintii de lapte proaspat iesiti sunt cei mai expusi pentru ca sunt inca slabi si nu sunt complet mineralizati. Daca in aceasta faza germenii se fixeaza pe dinti, iar acestia nu sunt curatati corespunzator, exista posibilitatea dezvoltarii cariilor.

Laptele matern dauneaza dintilor dupa varsta de 6 luni: mit sau adevar?

Multe mame primesc sfatul de a intrerupe alaptarea inainte de aparitia primilor dinti. Asta cu toate ca specialistii insista ca nu exista dovezi stiintifice care sa lege aparitia cariilor de biberon cu alaptarea prelungita.

"Nu putem sa ignoram faptul ca, daca alaptarea ar fi o cauza a cariilor, acestea ar fi fost prezente si la populatiile preistorice. Ceea ce nu este cazul. Mai mult, faptul ca prezenta cariilor la oameni este mult mai mare decat la alte mamifere arata ca sunt si alti factori implicati, care nu au legatura cu laptele matern" - Comitetul de Consiliere in Alaptare din cadrul Asociatiei Spaniole de Pediatrie.

Prin urmare este eronat sa spunem ca alaptarea copilului dincolo de varsta de 6 luni dauneaza dintilor bebelusului. Cariile dintilor de lapte nu au nicio legatura cu alaptarea prelungita!

In fapt, laptele matern are toate datele necesare pentru a impiedica formarea cariilor, nicidecum pentru a o favoriza:

• Este antibacterian deoarece contine imunoglobuline (in special Ig A9), lactoferina (care face ca fierul sa se elibereze doar in intestin) si enzime precum muramidaza si lactoperoxidaza, care au actiune antimicrobiana.

• Contine minerale (calciu si fosfor) si proteine (cazeina), care fac ca laptele matern sa ajute la remineralizarea dintilor.

• Contine arginina si uree, care favorizeaza cresterea pH-ului si, astfel, impiedica demineralizarea.

• Are un pH neutru, intre 7,1 si 7,7, care nu modifica pH-ul din mediul bucal.

Specialistii atrag atentia ca miturile legate de laptele matern care ar dauna dintilor nu fac decat sa puna intr-o lumina proasta alaptarea atat de importanta pentru bebelusi; in plus, fara a exista o baza stiintifica relevanta, astfel de teorii culpabilizeaza mamele care aleg sa isi hraneasca micutii la san cat mai mult timp si le descurajeaza pe altele sa o faca.

Specialistii atrag atentia ca alaptarea la san este, de fapt, o forma de preventie a problemelor dentare:

- contribuie la dezvoltarea masticatiei corecte

- previne anomaliile dentomaxilofaciale, deoarece suptul este un exercitiu excelent pentru dezvoltarea gurii si a mandibulei

- previne alinierea incorecta a dintilor.

Foto: Pixabay

Taguri Carii dinti de lapte Afectiuni dentare biberon

Articole recomandate

Citeste si despre