Caria de biberon si sanatatea dentara a copiilor

/ / Modificat: 2022-01-07
Caria de biberon si sanatatea dentara a copiilor

Ce este caria de biberon (caria precoce a copilariei) si de ce apare ea?


În calitate de parinte, probabil va întrebati cum sa mentineti cavitatea bucala a copilului dumneavoastra sanatoasa, lipsita de carii si alte afectiuni orale.


Statisticile ne arata ca, în prezent, aproximativ 4 din 10 copii prezinta deja carii in dentitia temporara inainte de a incepe scoala/clasa 0.


Cariile de biberon (cariile precoce ale copilariei) sunt prezente la dentitia temporara si spre deosebire de cariile dintilor permanenti, evolueaza mult mai rapid, chiar si o mica pata alba pe dinte se poate transforma într-o carie profunda. De aici din pacate, nu mai e decat un pas pana la durere si infectii dentare care pot duce la pierderea dintelui.

Dar de ce sa tratam cand avem posibilitatea de a preveni?

Descopera în acest articol despre cauzele, simptomele, tratamentul si preventia cariei precoce a copilariei (caria de biberon).

În primul rand, prevenirea este mai buna si mai eficienta decat tratarea, iar cariile dentare nu fac exceptie si pot fi prevenite într-o mare masura.

“Stabilirea unor obiceiuri privind alimentatia si igiena incepute pana la varsta de un an, precum si controale la medicul stomatolog pediatru în care copilul dumneavoastra sa poata primi îngrijiri stomatologice preventive si sa urmeze ulterior controale regulate îi vor asigura, in viitor, o sanatate orala buna.” declara dr. Mirel Toma, medic specialist, stomatologie pentru copii.

În al doilea rand, cand vorbim despre cauza trebuie sa aflam ca dieta joaca un rol important în formarea cariilor.

La fel cum ne sugereaza si denumirea afectiunii, caria precoce a copilariei sau caria de biberon îsi face aparitia în cazul copiilor care beau lapte, sucuri de fructe sau ceaiuri îndulcite înainte de culcare si adorm fara a mai fi curatati ulterior pe dinti.

Copilul adoarme, saliva este redusa pe parcursul noptii, iar lichidul prezent în biberon se raspandeste în cavitatea bucala, favorizand astfel procesul de dezvoltare si proliferare al bacteriilor care produc acizi in tot acest timp, acid ce ataca smaltul dintilor.

Ca principale cauze ale cariei de biberon (caria precoce a copilariei) putem enumera:

  • excesul de alimente dulci -prin descompunerea carbohidratilor se produc acizi care ataca smaltul, ducand, in timp, la aparitia cariilor;

  • igiena orala deficitara;

  • alaptatul prelungit, hranirea cu formula sau alt tip lapte peste varsta recomandata de medicul pediatru;

  • îmbibarea suzetei în miere sau alimente/sucuri dulci;

Caria de biberon (caria precoce a copilariei) începe cu demineralizarea dintilor, primul stadiu al unei carii si singurul reversibil, continuand cu formarea propriu-zisa a unui punct colorat cavitar (caria), iar cand aceasta trece de smalt si patrunde în dentina (stratul de sub smalt), deja pot aparea dureri, ajungandu-se pana la afectarea nervului, ceea ce va complica lucrurile.

Lasate netratate, aceste carii pot avea, pe langa consecintele imediate (dureri, nopti nedormite, afectarea sau ppierderea dintilor temporari) si consecinte asupra dintilor permanenti.

Cum recunoastem caria de biberon? Ce simptome apar?

Cariile precoce ale copilariei pot afecta oricare dintre dintii copilului dumneavoastra, insa apar mai frecvent la nivelul incisivilor superiori.

Tabloul clinic al cariei de biberon (cariei precoce a copiariei) cuprinde urmatoarele simptome:

  • parintii încep sa observe aparitia unor pete albe (sau galbui) pe dintii copiilor imediat dupa aparitia primilor incisivi. Vor observa ca acestea nu se îndeparteaza prin periaj, iar trecerea de la o pata alb-galbuie pe suprafata dintelui la afectarea suprafetei dentare si pierderea smaltului se face foarte rapid, dintii ajungand uneori în stadiul de resturi radiculare.

  • sensibilitate sau dureri dentare (copilul poate simti asta in special la atingerea alimentelor reci/calde/duci sau chiar la masticatia normala).

  • uneori, in stadiile mai avansate pot aparea abcese frecvente sau fistule (expresia unor infectii dentare intraosoase manifestate prin inflamarea gingiei, prezenta pungilor de puroi etc.)

  • rareori febra cauzata de infectia gingiilor sau a dintelui.

Tratamentul cariei de biberon sau al cariei precoce a copilariei

Planul de tratament al acestui tip de carie se stabileste de catre medicul specialist pedodont în functie de mai multi factori: stadiul de distructie al dintilor, varsta, gradul de cooperare al copilului, dorintele si posibilitatile financiare ale parintilor sau apartinatorilor, etc.

Pentru leziunile necavitare (pete albe pe dinti) tratamentul consta in remineralizarea suprafetelor dentare.

În situatia în care, din diferite motive, se amana inceperea acestui tratament si leziunile carioase ajung într-un stadiu avansat, tratamentele stomatologice indicate, sunt, dupa caz:

  • obturatie (plomba) sau coroana dentara, daca afectarea dintelui este la nivelul coroanei;

  • tratament de canal, si reconstructie prin obturatie (plomba) sau coroana, daca leziunea carioasa se complica si ajunge la nerv;

  • în cazul în care gradul de afectare al dintelui este foarte mare si dintele cariat nu poate fi salvat sau restaurat, se recomanda extractia dentara.

Caria de biberon poate afecta dintii permanenti ai copilului?

Dintii de lapte nu sunt la fel de rezistenti ca si cei permanenti. Smaltul lor este mai subtire si mai slab mineralizat si, în consecinta, este mai sensibil la aparitia cariei, carie al carei progres poate fi foarte rapid, corelat atat cu igiena orala cat si cu alimentatia.

Pe langa aspectul inestetic, caria precoce a copilariei sau caria de biberon poate produce durere, dificultati de alimentare, abcese dentare care pot afecta dintii permanenti aflati în os si mentin o inflamatie constanta a acestuia, fiind o sursa importanta de bacterii si toxine.

Daca dintii de lapte se pierd prea devreme, este posibil ca dintii care raman sa migreze în spatiul ramas liber, iar acest lucru perturba eruptia dintilor permanenti, deoarece nu lasa loc suficient pentru eruptia lor.

"În plus, în cazul în care problema nu este tratata la timp, pe langa faptul ca afectiunea în sine cauzeaza o serie de probleme precum: intarzieri si probleme în dezvoltarea danturii, probleme de masticatie si digestive, probleme cu greutatea, schimbari ale fizionomiei, este foarte posibil ca dintii permanenti sa creasca stramb, înghesuiti sau sa ramana inclusi in os." declara dr. Amiel Stroianu, medic specialist pedodont Israel, despre caria de biberon.

Cum pot preveni parintii cariile precoce ale copilariei (cariile de biberon)

Dental Med Kids

Echipa DentalMedKids ofera sfaturi si suport tuturor parintilor care doresc sa afle cum pot preveni acest tip de carie. Iata cele mai utile sfaturi pentru preventie:

  • La bebelusi, se recomanda stergerea si masarea usoara a gingiei, cu ajutorul unui tifon, dupa fiecare masa.

  • În timpul eruptiilor dentare, mucoasa gurii este iritata si este mult mai vulnerabila la agresiunile microbilor, de aceea se recomanda periajul începand de la eruptia primului dinte cu pasta de dinti specifica varstei.

  • Recomandarea de a face un prim control la medocul stomatolog pediatru (medicul pedodont) imediat dupa aparitia primului dinte si nu mai tarziu de varsta de 1 an.

  • Copilul trebuie sa se acomodeze cu atmosfera cabinetului, astfel, în cazul aparitiei unei probleme de natura stomatologica, tratarea acesteia nu va fi si prima interactiune cu medicul pedodont.

  • Evitarea adormirii copilului cu biberonul în gura si renuntarea, cat mai devreme, la biberon si la suzeta, încurajarea copilul de a bea din cana dupa varsta de 6 luni. Chiar si în situatiile în care copilul protesteaza, se poate face o renuntare treptata, pana la renuntarea totala.

  • Evitarea alimentelor cu continut mare de zahar si incurajarea unei diete bazata pe fructe si legume.

  • Crearea unei rutine în îngrijirea orala a tuturor membrilor familiei dimineata si seara.

  • Supravegherea copilului în timpul periajului, pentru a ne asigura ca este facut corect.

  • La copiii cu varsta peste 3 ani, cand dentitia temporara este deja completa, se recomanda folosirea periutei electrice deoarece este mult mai eficienta, dar si mai atractiva pentru cei mici.

  • Folosirea atei dentare, în general dupa varsta de 3-4 ani pentru a preveni aparitia cariilor interdentare, greu de identificat.

  • Vizite regulate si o relatie buna cu medicul stomatolog pediatru.

Dental Med Kids

Surse:

1. American Academy of Pediatric Dentistry. Policy on early childhood caries (ECC): Consequences and preventive strategies. The Reference Manual of Pediatric Dentistry. Chicago, Ill.: American Academy of Pediatric Dentistry; 2021:81-4.

2. Misra S, Tahmassebi JF, Brosnan M. Early childhood caries--a review. Dent Update. 2007 Nov;34(9):556-8, 561-2, 564.

3. Centers for Disease, Control and Prevention

Dantura cariata

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Carii dentare copii Carii dinti de lapte

Articole recomandate

Citeste si despre