De ce statul in pozitia W nu este recomandat pentru copii

/ / Modificat: 2023-07-16
De ce statul in pozitia W nu este recomandat pentru copii

Postura corpului si dezvoltarea armonioasa a unui copil este influentata in mare masura de obiceiurile pe care le are acesta zi de zi. 

Daca nu intervenim la timp, ele pot sa se rasfranga asupra dezvoltarii musculare si asupra formei coloanei vertebrale si pot crea probleme care va vor da mari batai de cap mai tarziu.

Una dintre pozitiile in care ii vedem adesea pe copii este "W" - copilul sta in fundulet cu picioarele flexate inspre exterior. Multi copii stau in "W" atunci cand se joaca pe covor si chiar si atunci cand stau la masa si deseneaza sau fac un puzzle, insa ea poate conduce la afectiuni grave.

La ce riscuri se expune micutul tau daca are obiceiul sa stea in pozitia "W"

Medicii le atrag atentia parintilor ca daca isi observa copiii stand cu picioarele in exterior, in forma literei "W", ar trebui sa intervina pentru a-si dezvata copilul de acest obicei. De acest aspect nu ar trebui sa fie preocupati numai parintii care vor ca micutul lor sa aiba o cariera sportiva, ci toti parintii, deoarece in acest fel ii vor putea feri pe copii de afectiuni precum scolioza sau displazie de sold.

pozitia w la copii

Principalele motive pentru care ea este considerata a fi nesatoasa sunt legate de pozitia incorecta a coloanei vertebrale, de probleme musculare si chiar de agravarea unor afectiuni neurologice. Daca micutul tau obisnuieste sa stea asa, el este mai expus si la dezvoltarea de afectiuni ortopedice.

Fizioterapeutii spun ca pozitia "W" poate provoca si intarzieri in deprinderea unor abilitati motrice precum coordonarea sau balansarea. In acelasi timp, aceasta pozitie afecteaza muschii posturali, fapt ce ii va provoca dureri odata ce ajunge la maturitate. Statul prelungit in aceasta pozitie afecteza soldurile, genunchii si chiar si gleznele.

De ce stau copiii in aceasta pozitie

Odata ce afli de toate efectele negative pe care le poate avea statul in aceasta pozitie, este firesc sa te intrebi de ce micutului tau ii place asa de mult sa stea asa. De altfel, nu doar copiii mici stau in pozitia "W", ci chiar si scolarii.

Ei prefera aceasta pozitie pentru ca simt ca in acest fel au mai multa stabilitate. In afara de tendinta naturala a copiilor de a sta in pozitia care le ofera cea mai multa stabilitate, statul in scaune de copii in masina si unele accesorii pentru purtatul copiilor au fost legate de tendinta lor de a sta in aceasta pozitie.

O alta explicatie data de pediatri este aceea ca prin aceasta pozitie se face tranzitia in mod natural de la mersul de-a busilea.

Este aproape imposibil sa eviti sa folosesti un scaun de masina pentru copii sau alte accesorii pentru transportul lor, astfel ca rezolvarea problemei sta in dezvatarea micutului de a sta in aceasta pozitie atunci cand este acasa. Multi parinti care nu au aflat inca despre problemele pe care le poate cauza aceasta pozitie, abia acum observa ca este un obicei curent in viata micutului lor.

Cum sa-l determini pe copil sa stea in alta pozitie

Chiar daca fiul sau fiica ta sta in pozitia "W" de o perioada indelungata de timp, deja a crescut si inca au acest obicei, nu este inca prea tarziu sa intervii pentru a-l dezvata de el. Este totusi de preferat sa observi cat mai devreme acest comportament pentru ca in acest fel limitezi efectul negativ pe care aceasta pozitie il are si va fi mai usor sa-l dezobisnuiesti de ea.

Se spune ca obisnuinta este a doua natura, asa incat trebuie sa fii pregatit pentru o misiune grea daca vrei ca micutul tau sa nu mai stea in aceasta pozitie. Va trebui sa intervii ori de cate ori il vezi stand asa, sa repeti la nesfarsit aceleasi lucruri si sa speri ca la un moment dat se va obisnui cu o alta pozitie.

Arata-i cateva pozitii mai bune pentru el, precum cea cu picioarele incrucisate (turceste). Daca este putin mai mare, explica-i de ce nu este bine sa stea asa si lauda-l cand observi ca sta corect. Incurajarea si laudele vor face ca acest obicei nesanatos sa dispara mai repede. Nu te enerva si nu ridica tonul daca observi ca eforturile tale nu dau roade, pentru ca in acest fel copilul s-ar putea sa stea corect cand esti in preajma si sa revina la "W" de indata ce tu nu-l mai vezi.

Analizeaza mobilierul din camera sa; si acesta ar putea fi o cauza pentru care prefera sa stea pe jos in aceasta pozitia atunci cand se joaca. Micutii ar trebui sa aiba un spatiu de joaca in care sa existe o masa si un scaun potrivite inaltimii lor, astfel incat sa stea pe scaun cand se joaca.

Tine cont si de faptul ca tu nu esti mereu in preajma lui, asa ca anunta-i bunicii, bona sau educatoarea ca incerci sa-l determini sa stea in alta pozitie pentru ca si aceste persoane sa intervina ori de cate ori este nevoie. Foarte greu se scapa de un obicei zilnic, astfel incat trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare daca incerci sa-i corectezi pozitia copilului tau.

  • Surse:

- parents.com/baby/health/kids-sitting-in-the-w-position/
- pathways.org/what-is-w-sitting/
- healthline.com/health/baby/w-sitting
- webmd.com/children/what-to-know-about-w-sitting-in-children

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni coloana vertebrala

Articole recomandate

Citeste si despre