Copiii care stau cu picioarele in pozitia "W." Ar trebui corectati? Ce spune specialistul

/ / Modificat: 2020-02-06
Copiii care stau cu picioarele in pozitia

Este ceva foarte obisnuit ca cei mici sa stea cu picioarele in afara, ca si cum ar forma litera "W." Aceasta pozitie este vazuta destul de frecvent printre copii, mai ales atunci cand se joaca.

Pentru ei este o pozitie confortabila si normala, desi noua ni se paote parea incomod sau ne gandim ca ii poate durea picioarele. Aceasta pozitie poate afecta dezvoltarea copilului? Poate avea consecinte in viitor? Si cea mai frecventa intrebare: ar trebui sa ii corectez pozitia?

Enrique Puchol, seful Sectiei de Traumatologie si Ortopedie pentru Copii a Spitalului "La Fé" din Valencia, explica de ce copilul are tendinta de a sta in aceasta pozitie:

"Aceasta modalitate de a sta nu este cauzata de o patologie, ci de un aranjament al soldurilor la copii, o varianta a normalitatii."

Multi copii au o predispozitie sa stea in acest fel, pentru ca se nasc cu anteversie femurala, o conditie in care gatul femural atasat la sold se apleaca inainte, ceea ce face ca piciorul inferior sa se roteasca spre interior, iar genunchii si soldurile nu sunt in linie.

"Aceasta anteversiune a femurului face ca cei mici sa alerge cu picioarele spre interior, dar se corecteaza treptat in copilarie, pana cand dispare, intre 10 si 12 ani la fete si putin mai tarziu, spre 14 ani la baieti," mai spune Puchol.

Ar trebui sa ii corectez aceasta pozitie?

Daca copilul tau are obiceiul sa stea asa, nu se  intampla nimic. Dar este posibil sa apara modificari ale oaselor soldurilor si picioarelor daca sta foarte mult in acesta pozitie. Asftel, anteversiunea femurala nu sa va corecta, ci se va agrava. 

Ceea ce ar trebui sa faci este sa-l atentionezi sa nu mai stea in aceasta pozitie perioade lungi de timp. Dar nu trebui speriat niciodata si ca isi va deforma picioarele sau alete lucruri similare.

Nici nu trebuie sa-l coplesim daca este concentrati la jocul lui, dar poti incerca sa faci lucruri pentru a varia pozitia in timp ce se joaca.

De exemplu, poti pune un scaun si o masa la inaltimea lui pentru a se juca acolo sau daca se joaca pe podea pune-i niste perne pentru a-i sprijini spatele si pentru a evita pozitionarea picioarelor inapoi.

"Corect este ca cei mici sa stea cu picioarele intinse in fata si le pot tine atat deschise, cat si incrucisate, "ca indienii," precizeaza medicul.

Aminteste-ti ca atunci cand este nevoie sa-i insufli copilului obiceiuri bune, trebuie sa o faci cu multa rabdare.

Trebuie sa-l incurajezi sa adopte obiceiuri bune posturale in perioada de crestere, pentru a evita problemele viitoare. Dar daca copilul tau adopta aceasta pozitie, cel mai bine este sa discuti cu pediatrul, care va evalua situatia.

Sursa: Bebe y mas

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre