Mersul de-a busilea in dezvoltarea bebelusului

/ / Modificat: 2017-02-09
Mersul de-a busilea in dezvoltarea bebelusului

Mersul de-a busilea este o parte importanta a dezvoltarii bebelusului si prima metoda a se deplasa eficient de unul singur. Atunci cand va invata sa mearga de-a busilea el va testa mai intai echilibrul statului in genunchi si sprijinit in maini. Apoi va trebui sa isi dea seama cum poate sa se deplaseze inainte si inapoi impingandu-se in genunchi. In acelasi timp el isi va intari muschii cu care mai tarziu va invata sa mearga.

Sursa foto: breakingmuscle.com

Cand se dezvolta mersul de-a busilea

Majoritatea bebelusilor invata sa mearga de-a busilea intre 6 si 8 luni. Bebelusul tau s-ar putea totusi sa opteze pentru alta metoda de locomotie in jurul acestei varste (de exemplu poate sa se tarasca pe fund, impingadu-se cu un picior si tinand o mana pentru suport la spate, poate sa se tarasca pe burtica sau poate sa se rostogoleasca prin camera).

Unii bebelusi trec peste mersul de-a busilea cu totul, preferand sa inceapa sa se traga in sus, sa stea in picioare si in final sa mearga.

Potrivit unor studii recente, tot mai multi bebelusi incep sa mearga de-a busilea foarte tarziu sau chiar deloc. Nu conteaza ce fel de stil foloseste bebelusul tau pentru a se deplasa, cat timp este activ si isi pune la treaba muschii.

Cum se dezvolta mersul de-a busilea 

Bebelusul tau s-ar putea sa inceapa sa mearga de-a busilea la scurt timp dupa ce va sta in fundulet fara a avea nevoie de sustinere (in jurul varstei de 6 – 7 luni). Dupa aceea el va putea sa isi tina capul drept pentru a se putea uita in jur iar muschii bratelor, picioarelor si spatelui vor fi suficient de dezvoltati pentru a-l impiedica sa cada pe podea atunci cand se ridica pentru a se aseza in maini si genunchi.

Bebelusul tau va incepe treptat (in decursul a cateva luni) sa invete sa fie mai increzator cand face trecerea de la statul in fund la mersul in "patru labe" si isi va da seama in curand ca poate sa se legene inainte si inapoi atunci cand membrele sale sunt drepte si trunchiul paralel cu podeaua.

In jurul varstei de 9-10 luni el isi va da seama ca impinsul in genunchi ii va da impulsul necesar sa se poata deplasa. In timp va perfectiona tehnica si va invata ca din pozitia de-a busilea sa revina la pozitia de stat in fund. El va invata si sa foloseasca mana si piciorul opus atunci cand se deplaseaza, in loc de mana si piciorul de pe aceeasi parte. Dupa aceea tot ce conteaza este exercitiul. In jurul varstei de un an va practica mersul de-a busilea ca un adevarat profesionist.

Ce urmeaza 

Dupa ce bebelusul tau a inceput sa stapaneasca mersul de-a busilea, singurul lucru care il desparte de mobilitatea completa este sa invete sa mearga. Pentru a invata acest lucru el va incepe sa se apuce si sa se traga in sus de orice are in cale, inclusiv de masa, scaune, pat si chiar de picioarele tale.

Odata ce va simti ca poate sta pe doua picioare fara sa-si piarda echilibrul, el va incepe sa mearga tinandu-se de pat. Din acel moment mai este putin pana cand va putea sa mearga netinandu-se de mobila, sa alerge, sa sara si sa fie complet independent in ceea ce priveste deplasarea.

Rolul tau 

Cea mai buna metoda de a incuraja mersul de-a busilea – la fel ca pentru prinsul obiectelor – este sa asezi jucarii si obiecte pe care si le doreste copilul putin mai departe de locul in care poate ajunge fara sa se deplaseze.

Poti folosi perne si cutii pentru a crea obstacole in calea lui pe care sa le evite. Acest lucru il va ajuta sa isi imbunatateasca increderea in sine, viteza si agilitatea. Nu il lasa singur insa, daca se blocheaza intr-o perna sau intr-o cutie cu siguranta se va speria si va fi chiar in pericol de sufocare.

Un bebelus care a invatat sa mearga de-a busilea poate intra intr-o multime de incurcaturi. Asigura-te ca ai securizat casa, mai ales zonele cu scari sau usi. Bebelusul tau va fi atras mai ales de scari, dar ele pot fi periculoase la aceasta varsta, asa ca nu il lasa deloc in acele zone pana cand nu a invatat cu adevarat bine sa mearga de-a busilea. Chiar si atunci, nu il lasa in jurul scarilor fara supraveghere.

Nu va trebui sa investesti inca in pantofi. Bebelusul tau nu va avea nevoie de ei decat atunci cand a invatat deja sa mearga si face acest lucru regulat.

Cand sa te ingrijorezi

Bebelusii isi dezvolta abilitatile folosind diferite metode si avand ritmuri de dezvoltare diferite. Daca copilul tau nu a aratat niciun pic de interes in a deveni mai mobil prin diferite mijloace ca cele prezentate mai sus, nu a invatat sa-si miste mainile si picioarele intr-un mod coordonat sau sa isi miste si mainile si picioarele la fel de mult pana la varsta de un an, vorbeste despre acest lucru cu medicul pediatru. Tine minte ca bebelusii nascuti prematur vor invata anumite lucruri mai tarziu decat bebelusii nascuti la termen.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mers bebelus Mersul la bebelusi Mersul de-a busilea

Articole recomandate

Citeste si despre