Coloana vertebrala se schimba in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2007-12-14
Coloana vertebrala se schimba in timpul sarcinii





 




Cand o femeie insarcinata se lasa pe spate incercand sa stea mai confortabil, face o miscare care timp de milioane de ani a compensat pentru greutatea burticii. Conform unui nou studiu, partea de jos a coloanei a evoluat devenind mai flexibila si mai rezistenta decat a barbatilor pentru a spori confortul si mobilitatea in timpul sarcinii si pentru a asigura adaptarea organismului la sarcina de a cara un copil timp de 9 luni in timp ce mama sta in picioare, relateaza ScienceDaily.

Sarcina reprezinta o provocare enorma pentru corpul unei femei deoarece corpul trebuie sa se schimbe in feluri dramatice pentru a primi copilul si aceste schimbari afecteaza stabilitatea si postura mamei. Se pare ca aceasta curbura si intarire a partii de jos a coloanei este cheia mentinerii unor activitati normale in timpul sarcinii.

Pentru a-si stabiliza centrul de greutate, coloana femeilor a evoluat pentru a echilibra greutatea in plus in abdomen pe perioada sarcinii in asa fel incat muschii spatelui nu contra-balanseaza efectele destabilizante ale greutatii copilului.

Atat la barbati cat si la femei, curbura denumita lordoza stabilizeaza partea de sus a organismului mai intai, apoi partea de jos. Cercetatorii au studiat 19 femei insarcinate cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani si au descoperit ca atunci cand stau in picioare, femeile se lasa pe spate, marindu-si lordoza cu pana la 60% pana la sfarsitul termenului. Cand procedeaza asa, femeile insarcinate mentin un centru gravitational stabil deasupra soldurilor.

Cercetatorii au demonstrat de asemenea, pentru prima data, ca vertebrele lombare difera la barbati si femei in feluri care scad forta pe care extensia lombara a sarcinii o apasa pe mijlocul femeilor insarcinate.

La femei, lordoza este usor diferita de cea a barbatilor deoarece curbura se extinde pe 3 vertebre in timp ce la barbati, curbele se intind doar pe doua vertebre. Intinderea pe 3 vertebre ii permite mamei sa isi mareasca lordoza restabilindu-si centrul de greutate deasupra soldurilor si compensand pentru greutatea fatului.

Alina Sica

Redactor Copilul.ro

14 Decembrie 2007



Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni coloana vertebrala

Articole recomandate

Citeste si despre