Probleme intestinale la copii. Ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2017-07-28
Probleme intestinale la copii. Ce trebuie sa stii

"Nu vreau sa merg astazi la scoala. Ma doare burta.", este scuza pe care multi copii o folosesc pentru a lipsi de la cursuri, atunci cand au un test sau cand pur si simplu nu au chef de scoala. Evident, poate fi o motivatie pentru chiul, insa cand copilul apeleaza adesea la aceasta lamentatie e cazul sa te gandesti serios daca nu cumva are o problema medicala.

Milioane de copii din intreaga lume sunt diagnosticati anual cu probleme intestinale. In vreme ce unele dintre ele vor disparea la fel de repede cum au aparut, altele se pot complica, fiind necesare tratamente atente.

Iata care sunt cele mai frecvente probleme intestinale la copii, cum se manifesta si cum pot fi tratate si prevenite!

Probleme intestinale la copii: boala celiaca

Copiii cu boala celiaca nu poate absorbi glutenul, o proteina care se gaseste in grau, secara, orz si faina. In cazul lor, este dificil sa produca vitamina D si, implicit, sa asimileze suficient calciu. Netratata sau incorect tratata, boala celiaca poate avea consecinte grave pe termen lung, precum osteoporoza, infertilitate, avorturi repetate, anemie si anumite forme de cancer. Boala celiaca se transmite genetic.

Printre simptomele comune ale bolii celiace sunt diareea, scaderea apetitului, durerile de stomac si balonarea, incetinirea ritmului de crestere la copii si pierderea in greutate. Multi copii sunt diagnosticati cu aceasta problema la varste intre 6 luni si 2 ani.

Boala inflamatorie intestinala

Afecteaza cel mai adesea copiii mai mari si adolescentii. Exista doua tipuri principale de boli inflamatorii: boala Crohn si colita ulcerativa.

Boala Crohn apare atunci cand ambele intestine – si cel subtire, si cel gros – se intrepatrund, iar peretii devin inflamati, umflati si sensibili. Boala Crohn poate afecta orice parte a sistemului digestiv la copii, de la cavitatea bucala, la esofag, stomac, intestine sau anus.

Colita ulcerativa afecteaza captuseala interioara a colonului sau rectului. In cele mai multe cazuri doar rectul este afectat.

In ambele tipuri de boli inflamatiile pot persista perioade lungi de timp, uneori si ani pana sa fie diagnosticate. Manifestarile afectiunii variaza de la medii la severe. Simptomele includ: diaree care apare frecvent, sangerare rectala, scadere brusca in greutate, oboseala, durere abdominala sau crampe recurente, crestere si dezvoltare intarziate.

Ocluzia intestinala

Ocluzia intestinala reprezinta blocarea partiala sau totala a intestinului subtire sau gros (colonului). In termeni populari, aceasta afectiune este cunoscuta si sub denumirea de „incurcatura de mate”.

Simptomele includ: dureri abdominale, varsaturi, oprirea tranzitului intestinal, meteorism abdominal. Tratamentul ocluziei intestinale este complex si presupune interventie chirurgicala.

Pancreatita poate fi confundata cu o infectie stomacala

Pancreatita  este o inflamatie a pancreasului, in care enzimele produse de aceasta glanda devin active prea repede si distrug tesuturile pancreasului. Simptomele pancreatitei pot fi confundate cu cele ale unei infectii stomacale, dar sunt mai puternice si dureaza mai mult. Acestea includ: dureri abdominale puternice, care il pot impiedica pe copil sa stea drept, varsaturi repetate, pierderea poftei de mancare, febra, icter.

Copiii nu pot explica intotdeauna ceea ce simt, astfel ca indiferent care sunt simptomele, indiferent daca sunt vagi sau usoare, trebuie dus la spital pentru ca specialistul sa ii puna un diagnostic si sa se actioneze cat mai rapid, astfel incat boala sa nu se agraveze.

Cand trebuie mers la doctor?

Stare de voma, diaree sau dureri de burta. Toate acestea sunt semnale de alarma care iti arata ca micutul tau se poate confrunta cu o afectiune intestinala. Oricat ar putea parea de banale simptomele, nu trebuie sa le neglijezi:

- Starile de voma. Copiii vomita din diferite motive: infectii virale, intoxicatii alimentare, febra, tuse, supraalimentatie, oboseala. Insa varsaturile pot fi semnalul unor boli grave precum meningita, apendicita sau blocajele intestinale. Odata cu acest simptom, copiii pot prezenta si diaree, dureri de cap sau temperatura ridicata.

Ia legatura cu pediatrul daca copilul a vomitat mai mult decat odata sau daca observi fire de sange in varsaturi. De asemenea, urmareste daca exista si semne de deshidratare: urinare scazuta, buze uscate, lipsa de energie, paloare.

- Apar durerile abdominale. Acestea pot fi, de asemenea, simptomul mai multor probleme: constipatie, diaree, intoxicatie alimentara, gastroenterita, supraalimentatie. Durerile pot fi insotite de balonare, de crampe, greata si disconfort general. In cazul in care durerea este severa, greu de suportat, sau dureaza deja de mai bine de doua saptamani, trebuie luata legatura cu medicul pediatru.

- Apar constipatia si diareea. Acestea pot fi determinate de o dieta saraca in fibre, de lipsa hidratarii, de sindromul colonului iritabil, de diabet zaharat sau de medicamente. Constipatia se manifesta prin durere abdominala, crampe stomacale. Daca observi sange in scaunul copilului, contacteaza de urgenta medicul de familie.

- Lipsa poftei de mancare. Copiii sunt de regula mofturosi, insa atunci cand refuza tot mai des mancarea pe care le-o oferi, trebuie sa ii duci la un consult. Desi lipsa poftei de mancare este un simptom vag, aceasta poate semnala probleme digestive. Poate fi o tulburare de alimentatie precum anorexia sau bulimia. Trebuie anuntat medicul atunci cand observi ca micutul are tendinta sa vomite tot ce baga in gura, cand reclama arsuri la stomac sau dureri in timpul ori dupa masa.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni digestive Afectiuni digestive copii Boala celiaca Infectii intestinale copii Boala crohn Colita ulcerativa Afectiuni intestinale

Articole recomandate

Citeste si despre