Constipatia la bebelusi. Ce trebuie sa stii?

/ / Modificat: 2016-08-01
Constipatia la bebelusi. Ce trebuie sa stii?

Constipatia bebelusilor este un fenomen destul de comun, care ii afecteaza cu precadere pe cei hraniti natural, cu laptele mamei. De regula nu este vorba despre o forma cronica a acestei afectiuni si nu impune motive de ingrijorare.

Cu toate astea, cele mai multe proaspete mamici, mai ales daca sunt pentru prima oara in aceasta situatie, au tendinta de a-si face griji din orice si de a lua foarte in serios aceasta mica problema.

Iata ce trebuie sa stii despre constipatia bebelusilor, pentru a nu cadea in aceasta extrema!


Sunt normale "miscarile" intestinale?

Laptele matern este foarte bogat in nutrienti, iar acestia nu sunt absorbiti uneori in totalitate de catre organismul copilului tau. Cei care nu se absorb lasa putin spatiu de miscare tractului digestiv. Scaunele pot fi destul de rare intr-o astfel de situatie.

Trebuie sa stii ca exista bebelusi hraniti la san care au un singur scaun pe saptamana, iar acest lucru nu reprezinta neaparat o problema de sanatate. Alti copii pot avea o digestie mai lenesa, insa si acest lucru este normal si destul de des intalnit in primele luni de viata.

Singura situatie in care ar trebui sa te ingrijorezi si sa ceri parerea unui medic pediatru este cea in care ti se pare ca micutul tau are dureri.

Constipatia severa si persistenta a bebelusilor este in cazuri foarte rare o problema medicala. In astfel de cazuri, muschii intestinali pot sa nu functioneze la parametri optimi sau sa intampine blocaje periotice. In aceste cazuri, primul semnal de alarma sunt scaunele tari si foarte consistente ale bebelusilor.


Definirea constipatiei

Scaunele rare, respectiv ramanerea lor in organism pentru perioade mai lungi de timp sau miscarile intestinale ale bebelusilor nu sunt adevarata definitie a constipatiei. Atunci cand copilul tau are scaune moi, fara dureri, la intervale care tie ti se pot parea mari si care pot ajunge la 4-5 zile, nu ai nici un motiv de ingrijorare.

Pe de alta parte, atunci cand miscarile intestinale rare sunt insotite de fecale la fel de rare si tari, de scaune cu sangerari sau de culoare foarte inchisa ori de o stare de disconfort vizibila, ar fi indicat sa ceri parerea unui medic.

Du-l la un consult medical si in cazul in care miscarile intestinale se intampla la intervale mai mari de 5-7 zile, acesta chiar ar putea fi un semn al constipatiei, asa cum este ea definita de catre specialisti.

Ponturi pentru a usura digestia bebelusilor

Desi laptele matern este mai greu de digerat, constipatia nu este un motiv pentru care sa renunti la alaptare; acesta ii ofera toti nutrientii de care are nevoie in primele luni de viata sau chiar in primii ani, iar specialistii il recomanda de cate ori este posibil.

In cazul in care iti hranesti bebelusul cu lapte formula, consulta-te cu medicul tau pentru a-l schimba cu unul fabricat de alt brand; uneori acest lucru functioneaza si il poate ajuta pe micut sa aiba o digestie mai buna, deoarece anumite ingrediente folosite pentru producerea laptelui praf chiar ar putea constipa.

Tot daca folosesti formula o poti imbunatati cu ingrediente obtinute din fructe inchise la culoare precum sunt prunele sau perele sau cu zahar care nu se absoarbe. Daca optezi pentru prima varianta, sucul obtinut din aceste fructe este recomandat pentru reglarea digestiei bebelusilor.

Poti incerca si sa diluezi laptele cu putina apa, daca bebelusul tau a depasit varsta de 4 luni, insa nu adauga mai mult de 30-60 g pe zi, in functie de recomandarile medicului.

Supozitoarele cu glicerina pot fi mai eficiente, daca incercarile cu zahar, fructe si apa nu au dat rezultate, insa acestea trebuie administrate sub supravegherea stricta a medicului pediatru. Nu uita ca bebelusii care au miscari intestinale ocazionale nu sufera cu adevarat de constipatie si in astfel de cazuri nu este nevoie sa iei masuri.

Cand sa te ingrijorezi in legatura cu constipatia bebelusului?

Primul lucru care ar trebui sa-ti dea de gandit sunt scaunele tari si disconfortul copilului tau de cate ori se intampla acest lucru. Daca esti ingrijorata si in absenta acestor semne, poti cere o parere avizata care sa iti infirme banuielile si sa elimine definitiv acest motiv de stres.

Bebelusul tau a suferit de constipatie? Ce remedii ai folosit? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Constipatie bebelusi Constipatia la bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre