Bolile intestinale care ii afecteaza cel mai mult pe copii

/ / Modificat: 2023-04-02
Bolile intestinale care ii afecteaza cel mai mult pe copii

Mulți copii se plâng de dureri de stomac și, după ce îi duc la pediatru și efectuează studiile și testele relevante, diagnosticul poate fi înfricoșător pentru părinți: boală inflamatorie intestinală. Deși la început cuvinte precum colită sau Crohn ne pot speria, trebuie spus că acestea sunt mai frecvente decât credem. 

Boala inflamatorie intestinală (BII) este definită ca o inflamație cronică în diferite locații ale tractului digestiv, care poate fi cauzată de factori imunologici, genetici sau de mediu. Aceasta produce atât manifestări intestinale, cât și extraintestinale, cu perioade de inactivitate sau remisiune, de cele mai multe ori induse de tratamentul medical stabilit, alternând cu perioade de activitate, cunoscute sub numele de crize, care pot avea grade diferite de severitate.

IBD este împărțită în cinci entități, dintre care cele mai frecvente sunt: colita ulcerativă tipică, colita ulcerativă atipică, IBD neclasificată (IBDnc neclasificată), colica Crohn și boala Crohn (CD). Aceasta din urmă poate afecta orice parte a tractului digestiv pe cale transmurală și segmentară, dar este de obicei concentrată în ileon și colon. În schimb, colita ulcerativă (UC) este localizată exclusiv în colon, începând din rect și extinzându-se continuu spre cecum, cu afectarea exclusivă a mucoasei.

Simptomele care ar trebui să ne facă să ne gândim că ne confruntăm cu o posibilă boală inflamatorie intestinală sunt:

- Dureri abdominale

- Rectoragie

- fisuri anale sau fistule digestive

- Mucus în scaun

- diaree (diurnă și nocturnă)

- Tenesme și nevoia de a defeca

- Anemie

- Paloare

- Întârzierea creșterii și a dezvoltării pubertare

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni intestinale Infectii intestinale copii

Articole recomandate

Citeste si despre