Boala celiaca la copii, intoleranta la gluten

/ / Modificat: 2010-12-13
Boala celiaca la copii, intoleranta la gluten

Boala celiaca este o afectiune digestiva cauzata de consumul de gluten. Glutenul se regaseste in majoritatea produselor de panificatie pe care le mancam zilnic. Cel mai grav efect al bolii este punerea in pericol a absorbtiei nutrientilor esentiali in organism. Malabsorbtia poate conduce la deficiente nutritionale grave, de la anemie pana la malnutritie, ce pot cauza tulburari de crestere si alte complicatii grave.

Ce este boala celiaca?

Atunci cand copilul este intolerant la gluten, proteina care se regaseste in majoritatea produselor de panificatie si in cereale, se numeste ca sufera de boala celiaca. Pentru copilul care sufera de aceasta boala, ingerarea oricarei cantitati de gluten declanseaza o reactie severa a mucoasei intestinului prin inflamare, iar absorbtia nutrientilor nu se mai poate face normal.

Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina care se gaseste in principal in cereale care apar in compozitia a zeci de alimente pe care le consumam zilnic. El are rolul de a asigura elasticitatea unui aluat framantat din faina cerealelor care il contin. Majoritatea oamenilor consuma gluten fara probleme. Pe masura ce trec anii insa, specialistii au descoperit ca tot mai multi oameni au devenit intoleranti la gluten.

Care sunt cauzele?

Nu se stie exact cauza acestei afectiuni, dar medicii considera ca ar putea fi mostenita genetic. Ei sustin ca exista risc de 5-10% ca un copil sa faca boala celiaca daca cineva din familia lui a avut-o.

De asemenea, boala se poate declansa dupa ce copilul sufera o trauma: o interventie chirurgicala, suspunerea la stres in sarcina, o infectie etc.

Exista si factori favorizanti ai bolii, in special la copiii care sufera de boli autoimune: artrita reumatoida, lupus eritematos, diabet de tip 1.

Semne si simptome

Boala celiaca este depistata la copii mai ales intre 6 luni si 2 ani. Este si normal sa fie asa pentru ca majoritatea dintre ei incep sa manance alimente solide incepand cu varsta de 6 luni, deci abia de atunci apare pericolul sa aiba reactie la gluten.

Principalele simptome ale bolii sunt:

  • diareea;

  • inapetenta;

  • dureri de stomac (crampe);

  • balonare;

  • anemie;

  • varsaturi;

  • tulburari de crestere;

  • scadere in greutate.

Acestea sunt principalele semne ale bolii, dar mai exista cateva simptome nespecifice, dar care isi pot face aparitia in simptomatologia bolii. Ele sunt mai mult specifice malabsorbtiei provocate de boala.

  • stare de oboseala;

  • iritabilitate;

  • iritatii ale pielii;

  • slabiciunea/stare generala alterata.

Care este tratamentul pentru boala celiaca la copii?

Tratamentule ste foarte simplu: copilul trebuie sa adopte o dieta fara gluten. Acest lucru nu este usor, din moment ce majoritatea alimentelor il contin. De aceea este important sa ceri ajutorul unui dietetician, care iti poate indica o lista exacta cu alimente fara gluten si cum e bine sa controlezi dieta micutului tau, pentru a nu duce lipsa de nutrienti esentiali.

Chiar daca micutul manifesta deja boala, simpla eliminare a alimentelor cu gluten din dieta permite intestinului sa se vindece. Insa copilului nu mai trebuie sa i se administreze deloc gluten dupa vindecare, altfel boala reapare.

Te-ar mai putea interesa si "Alimentatia copiilor intoleranti la gluten"


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boala celiaca copii Intoleranta gluten copii Alimente copii fara gluten Afectiuni digestive

Articole recomandate

Citeste si despre