Diareea la copii, cauze si tratament

/ / Modificat: 2017-09-29
Diareea la copii, cauze si tratament

Un scaun putin mai moale nu este un motiv de ingrijorare, dar daca acest lucru se repeta, si la un interval din ce in ce mai scurt, atunci acesta este un semn clar al diareei.

Foarte important in stabilirea diagnosticului in aceasta afectiune este sa iti cunoasteti foarte bine copilul. Un nou-nascut poate avea chiar si zece scaune pe zi, iar un copil mai mare poate avea de la un scaun sau doua pe saptamana, pana la cateva scaune pe zi.

Un scaun al unui copil hranit la san si fara hrana solida este de obicei galbui si destul de lichid. Multi parinti spun ca emana un miros asemanator zerului. Pentru ca scaunele copilului tau isi pot schimba consistenta, in functie de ceea ce mananca sau ceea ce este in laptele de la san, intuitia ar trebui sa-ti spuna atunci cand ceva este in neregula. Un copil care este hranit cu lapte praf are scaune de cateva ori pe zi, cu  o consistenta ceva mai  solida. Se poate sa si miroasa putin!

Odata cu introducerea substantelor solide in dieta, scaunele vor fi mai solide, iar consistenta va depinde de ceea ce copilul consuma. De asemenea va mirosi mult mai puternic. In cazul in care scaunele incep sa fie din nou lichide, atunci poate fi un semn al diareei. Mirosul foarte neplacut poate fi de asemenea un semn.

Desi aceasta afectiune poate sa alarmeze chiar si cei mai calmi parinti, trebuie sa mentionam ca nu este o afectiune deloc grava atata timp cat copilul nu este deshidratat. Daca ai un copil sanatos si ii administrezi suficiente lichide atunci diareea probabil ca va disparea in cateva zile. 

Cauzele diareei la copii

Afectiunea poate aparea din cauza unei infectii virale, gastroenterita, sau din cauza unei infectii bacteriene. Problema poate fi cauzata si de un parazit, o alergie provocata de  lapte, sau, in cazul copiilor mai mari, consumul excesiv de suc natural de fructe.

Gastroenterita

Gastroenterita (numita adesea si gripa digestiva) este o inflamatie a stomacului si intestinelor ce cauzeaza diaree la sugari, copii si chiar adulti. Este des intalnita  si poate fi cauzata de diferiti virusi. Daca micutul sufera si crampe digestive, stari de voma, si febra scazuta, este probabil o forma de gastroenterita. Trebuie avut in vedere faptul ca in lipsa hranei si lichidelor poate sa se deshidrateze.

Infectiile bacteriene

Diareea grava - cu sau fara stari de voma - insotita de crampe, sange in scaune, si febra se poate datora unei infectii cu un virus sau cu o  bacterie cum ar fi salmonella. Unele dintre aceste infectii trec de la sine, dar altele pot fi foarte grave.

Asa ca daca observi aceste simptome, mergi cu micutul la medic. Acesta probabil ca il va examina si va preleva o mostra de scaun. 

Parazitii

Giardia este un exemplu de parazit ce poate cauza diareea si care paraziteaza intestinele. Igiena preventiva este cel mai bun tratament. Mainile tale trebuie sa fie curate in momentul schimbarii scutecului. 

Antibioticele

Daca diareea a aparut dupa ce copilului i s-au administrat antibiotice, atunci s-ar putea ca medicamentul sa fie cauza. Consulta medicul pentru alternative si remedii.

Dieta

Sucul, in special cel natural ce contine prea mult sorbitol si fructoza, sau consumul excesiv de bauturi dulci, poate sa deregleze activitatea digestiva a stomacului unui copil. Reducerea cantitatilor ar trebui sa rezolve problema cam intr-o saptamana. Pediatrii recomanda sa nu le fie administrat suc de fructe copiilor sub 6 luni. Laptele preparat gresit poate cauza de asemenea diaree, asa ca asigura-te ca folosesti cantitatea indicata de apa.

Alergii provocate de lapte

Aceste afectiuni sunt destul de rare, dar pot cauza diaree si chiar stari de voma. Primele reactii alergice pot aparea in cateva minute sau in cateva ore de la ingerarea de produse lactate. In aceste cazuri, parerea medicului este foarte importanta.

Tratamentul diareei

Pentru ca nu trebuie sa fie deshidratat, prima masura ar fi sa te asiguri ca micutul consuma suficiente lichide. Daca nu vomita, il poti alapta in continuare. In caz contrar, consulta de urgenta medicul.

Evitati fluidele dulci! Zaharul nu va face decat sa mareasca necesitatea consumului de apa deci va inrautati situatia. Nu folosi medicamente decat la recomandarea medicului.

In cazul in care dieta copilului contine deja mancare solida, continua sa i-o administrezi. In general, o dieta formata din alimente ce contin carbohidrati, orez, grau, cartofi si cereale, ar trebui sa ajute stomacul copilului. Daca pofta de mancare a scazut, nu va ingrijorati. Apetitul va reveni in maximum doua zile daca hidratarea este mentinuta. In cazul disconfortului, incearca sa te porti cu mare atentie, sa ii mentii pielea uscata copilului si sa folosesti o crema, in cazul in care pielea se irita sau este rosie.

Cand ar trebui sa mergi la medic

Mergi la medic imediat in cazul in care copilul are mai putin de 3 luni. Daca are mai mult de 3 luni, mergi la doctor doar in cazul in care diareea este insotita de: 

- stari de voma;
- semne de deshidratare (gura uscata si nu urineaza timp de 6-8 ore);
sange in scaun sau scaun de culoare neagra;
- febra mare. Aceasta inseamna 38,3 pentru un copil cu varsta pana in 6 luni si 39,4 daca are peste 6 luni;
- lipsa poftei de mancare.

Cum se poate preveni diareea la copii

In primul rand urmeaza indicatiile de mai sus. Referitor la formele infectioase de diaree, trebuie sa te speli foarte des pe maini, pentru a impiedica transmiterea parazitilor existenti pe maini. Freaca-ti mainole cu sapun cel putin 15 secunde dupa ce at atins scutece murdare sau ai folosit toaleta. Spala fructele si legumele foarte bine inainte de a le consuma.

Nu in ultimul rand, este foarte important sa consulti un medic pediatru inainte de a-i da copilului un medicament sau tratament. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diareea la nou nascuti Diaree bebelusi Diaree copii

Articole recomandate

Citeste si despre