Herpesul neonatal: cum se manifesta, cand apare si cum il poti preveni

/ / Modificat: 2021-05-31
Herpesul neonatal: cum se manifesta, cand apare si cum il poti preveni

Herpesul neonatal este principalul motiv pentru care ar trebui sa nu permiti nimanui sa iti sarute bebelusul. Chiar daca unii s-ar putea simti jigniti de decizia ta, chiar daca ai incredere maxima in cei pe care ii lasi sa se apropie de cel mic, este mai bine sa previi decat sa incerci sa vindeci.

Un bebelus este un motiv de mare bucurie in orice familie si toata lumea care l-a asteptat cu nerabdare va dori sa il tina in brate si sa il sarute cat e ziua de lunga. Atentie, insa, pentru ca prea multa dragoste poate deveni daunatoare, chiar si cu cele mai bune intentii. Herpesul neonatal este o realitate si un pericol major pentru un nou nascut.

Desi cifrele furnizate de OMS arata ca herpesul neonatal afecteaza doar 10 din 100.000 de bebelusi, cu siguranta nu este un risc pe care sa fii dispusa sa ti-l asumi.

Cum se manifesta herpesul neonatal

Virusul care provoaca herpesul nu este periculos doar pentru adulti, ci si pentru bebelusi si, mai ales, pentru nou nascuti.

Herpesul neonatal este provocat de virusul herpes simplex (VHS-1). Infectia se manifesta prin aparitia unor bubite la nivelul buzelor, insotite de senzatie de arsura, mancarime si chiar durere. La copii, veziculele pot sa apara si in alte zone ale corpului.

Herpes simplex este un virus cu grad mare de contagiozitate si se transmite cu usurinta la copii, prin contact cu saliva unei persoane infectate. Prin urmare, herpesul neonatal poate sa apara dupa un simplu sarut.

Infectarea cu herpes simplex la nou nascuti si bebelusi poate vea consecinte grave, precum:

• infectii oculare

• meningita

• disfunctionalitati neurologice

• deces, in cazurile severe.

Motivul principal pentru care herpesul neonatal este extrem de periculos si chiar mortal este faptul ca bebelusii nu au sistemul imunitar bine dezvoltat, pentru a se apara in fata unor infectii atat de agresive.

Cum previi infectia cu herpes simplex la bebelusi

Este indicat sa nu le permiti altor persoane sa iti sarute copilul, chit ca au, chit ca nu au simptome de herpes. Acesta se poate transmite si printr-un strop de saliva la un nou nascut, iar purtatorii virusului il pot transmite si cand el nu este activ.

Alte metode de a preveni infectia cu herpes simplex la copii:

• evita locurile aglomerate

• evita ca persoane straine sa aiba contact cu bebelusul, chiar si cu hainutele sau jucariile acestuia

• evita situatiile in care bebelusul este luat in brate de mai multe persoane.

Odata contractat, virusul herpes simplex nu mai dispare din organism, chiar daca nu este tot timpul activ. Orice bubita suspecta, orice iritatie care nu trece este un motiv suficient de puternic pentru o vizita la pediatru, care poate identifica virusul si poate recomanda masurile ce se impun pentru a preveni agravarea infectiei.

Taguri Herpes copii

Articole recomandate

Citeste si despre