Cum tratam natural herpesul la copii - remedii si preventie

/ / Modificat: 2021-11-03
Cum tratam natural herpesul la copii  - remedii si preventie

Herpesul este o boala dermatologica infectioasa ce se manifesta prin rani dureroase specifice si inestetice. Formele grave se trateaza medicamentos, insa exista si remedii naturale, de care poate depinde buna starea copilului care a contractat virusul.

Stii deja ca este bine sa nu lasi pe nimeni sa iti sarute copilul pentru a-i proteja sanatatea. Daca de o raceala sau de o gripa nu se teme nimeni, micutii sunt foarte vulnerabili la un alt virus extrem de neplacut: herpes simplex.

Virusul herpetic are manifestari extrem de neplacute, iar odata intrat in corp nu mai dispare, ci ramane latent. El se poate reactiva insa la orice scadere a imunitatii, cu efecte inestetice si dureroase. Daca, adult fiind, stii cum sa gestionezi durerea si sa nu rupi pustulele si cojita lor, pentru un copil s-ar putea sa fie prea mult de suportat; ca sa nu mai vorbim de formele grave in care poate degenera la bebelusii cu imunitatea in plina formare...

In tratamentul herpesului se poate folosi si metoda naturista, mai ales la copiii mici.

Virusul Herpes Simplex (VHS) de tip 1 (cel mai raspandit, care apare de obicei la nivelul fetei) sau celde tip 2 (care sta la originea herpesului genital) este foarte contagios si se transmite in general prin contact direct (piele pe piele), atunci cand virusul este activ. Multi copii, prin urmare, contracteaza virusul dupa contact cu un adult infectat.

Cum se manifesta herpesul la copii

Potrivit revistei American Family Physiscian, infectiile cu VHS la copii se pot manifesta in diferite forme, de la cele simple, mucocutanatate, pana la eruptii grave, ce pot afecta sistemul nervos central si pot pune chiar viata in pericol.

Manifestarile clinice ale infectiei variaza in functie de starea generala de sanatatea purtatorului. Gravitatea formei poate fi diferita in functie de varsta, de starea sistemului imunitar, de tipul de virus de locul eruptiei.

Nu este obligatoriu ca in momentul infectarii sa existe si o manifestare a virusului, dar de obicei apare o leziune la nivelul buzelor (VHS-1) sau in regiunea anogenitala (VHS-2). La copiii mici leziunile provocate de VHS-1 pot fi mai extinse si pot afecta si mucoasa bucala, avand de a face cu gingivostomatita. La copiii mai mari si adolescent poate evolua pana la faringita.

Tratamente naturale pentru herpes la copii

La copiii sanatosi, herpesul dispare in 10-21 de zile, iar apoi intra in stare latenta in ganglionii apropiati de zona leziunii. VHS nu are inca leac, dar exista tratamente simptomatice si solutii naturale menite sa vindece mai rapid ranile, dar si cu efect preventiv.

Copilul trebuie sa evite sa se scarpine

Desi poate avea mancarimi puternice in zona leziunii, trebuie invatat sa nu o atinga, pe cat posibil, pentru exista riscul sa transfere virusul in alte zone ale corpului, cum ar fi ochii. VHS se transmite de obicei prin contact piele pe piele, dar si prin atingerea unor obiecte contaminate. Tocmai de aceea trebuie sa insistati ca micutii sa se spele mereu pe maini, dar si sa curatati jucariile periodic.

Gheata sau comprese reci la locul leziunii

Aplicarea unui cub de gheata pe herpes are efect de calmare a durerii si a mancarimii. Puteti oferi copilului si alimente reci care sa ii ajute daca au buzele sensibile, dar si pentru a evita deshidratarea zonei. In timpul eruptiei este indicat sa limitati consumul de alimente si fructe cu aciditate ridicata, care pot irita si mai mult zona.

Vitamina D

Mai multe vitamine pot proteja organismul in lupta cu virusul herpetic, insa sunt studii care arata ca vitamina D are o functie imunomodulatoare importanta, in stransa legatura cu preventia multor patologii infectioase. Aceasta se regaseste in alimente precum ficatul de vita, pestele (somon, ton, pastrav), ciuperci sau oua; expunerea la soare este deosebit de importanta, deoarece favorizeaza productia de vitamina D la nivelul pielii.

Vitamina E

Cu proprietati antioxidante ce pot diminua stresul celular provocat de anumite infectii virale, vitamina E ajuta sistemul imunitar sa tina piept virusului herpes simplex; mai mult, in prezent se efectueaza numeroase studii clinice privind rolul acestui nutrient in controlarea infectiei. Vitamina E se poate lua din uleiuri de porumb, floarea soarelui sau grau, din fructe uscate, seminte si legume verzi (spanac, broccoli etc.)

Uleiuri esentiale

Uleiurile de rozmarin, eucalipt, cimbru sau scortisoara pot fi administrate pe cale orala sau folosite in apa de baie ori in difuzoare ambientale. NU se recomanda aplicarea lor direct pe leziunile provocate de herpes, deoarece riscati dezvoltarea unor infectii bacteriene secundare.

Crema cu factor de protectie solara

Leziunile cutanate, chiar si foarte mici, provocate de razele prea puternice ale soarelui pot fi locul perfect pentru o eruptie provocata de herpes simplex. Folositi creme cu SPF de cel putin 30 pentru a reduce riscul aparitiei unor leziuni herpetice.

Aloe vera

Gelul de aloe vera este usorde gasit pe piata si are efect antiinflamator, antiviral si decongestionant.

Copiii sunt predispusi la a contracta virusul herpes simplex, iar leziunile provocate de acesta pot fi foarte dureroase si altereaza calitatea vietii. Copilul cu un herpes la gura va refuza, cel mai probabil, sa manance sau sa bea, pentru ca se teme de durere, astfel ca exista riscul ca el sa se deshidrateze si sa nu se alimenteze corect. Tocmai de aceea nu uitati ca preventia este cea mai buna!

Taguri Herpes copii

Articole recomandate

Citeste si despre