Herpes genital inainte si in timpul sarcinii, ce influenta are?

/ / Modificat: 2014-01-06
Herpes genital inainte si in timpul sarcinii, ce influenta are?

Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala care nu se vindeca niciodata complet si care are episoade recurente constante. Atunci cand manifesti sau te infectezi cu herpes genital in timpul sarcinii exista mai multe riscuri la care expui fatul. Unele dintre cele mai grave sunt avortul spontan, nasterea prematura, afectarea sistemului nervos central sau chiar decesul. Afla ce implicatii are contractarea virusului herpetic si in momentul conceptiei!

Ce este herpesul genital?

Herpesul genital este o boala cu transmitere sexuala cauzata de un virus numit herpes simplex (HSV). Aceasta boala se transmite prin contacte sexuale neprotejate.

Herpesul genital poate fi recunoscut prin cateva simptome specifice.

Dupa o perioada de incubatie de 3-7 zile in care boala este asimptomatica, poti manifesta:

  • o mancarime in zona genitala;

  • o usturime usoara localizata zonal;

  • senzatie de gadilare locala;

  • inrosirea pielii;

  • formarea unei cruste.

Herpesul genital inainte de sarcina

Herpesul genital contractat inainte de sarcina nu prezinta un obstacol in calea conceptiei. Daca ai facut herpes genital o data in viata, virusul ramane in organism toata viata, iar corpul creeaza in timp anticorpi impotriva acestui virus, chiar daca nu il poate combate in totatlitate.

Este chiar mai indicat sa contractezi virusul inainte de sarcina, decat in timpul acesteia, pentru ca riscurile asupra fatului sunt mai mici.

Nu exista precautii speciale pe care sa le iei inainte de a ramane insarcinata, insa daca tu sau partenerul tau sunteti infectat cu virusul, iar acesta este activ (manifesta simptome in momentul conceptiei) este recomandat sa evitati contactele sexuale in acea perioada. Este important ca sexul pentru conceptie sa se faca cand simptomele virusului sunt absente. Si contactele sexuale vor fi mai putin dureroase si inconfortabile.

Atunci cand planuiesti sa ramai insarcinata si stii ca esti infectata cu virusul herpetic este intelept si indicat sa consulti un ginecolog. Acesta iti va oferi cele mai bune sfaturi despre cum sa faci fata unei sarcini fara riscul de a infecta bebelusul si cum sa controlezi infectia pentru a nu crea probleme.

Medicul iti poate prescrie o medicatie specifica care sa stopeze eventualitatea unei recurente a virusului in perioada in care vrei sa concepi un bebelus.

Herpesul genital in timpul sarcinii

Exista o multime de efecte nedorite care pot aparea in sarcina din cauza virusului simplex genital. Statisticile arata ca 1 din 4 femei insarcinate este infectata cu herpes genital fara sa stie. Totusi, efectele adverse periculoase nu apar decat la un numar foarte mic dintre ele. Foarte putine sunt cele care transmit virusul la fat, iar atunci cand acest lucru se intampla afectiunea se numeste herpes neonatal.

Herpesul neonatal

  • Daca te infectezi cu acest virus pentru prima data spre finalul sarcinii ai un risc intre 30-50% de a transmite infectia la bebelus in timpul nasterii naturale, fie ca manifesti sau nu simptomele.

  • Riscul este cu atat mai mare cu cat te infectezi pentru prima data cu acest virus in sarcina si nu ai apucat sa dezvolti anticorpi care ar putea proteja copilul de aceasta boala.

  • Daca te-ai infectat prima oara cu herpes genital inainte de a ramane insarcinata, iar aproape de nastere il maifesti sau nu ai sanse de 3% sa infectezi bebelusul la momentul nasterii. Acest lucru se datoreaza anticorpilor deja formati in organism si transmisi si fatului.

  • Nasterea prin cezariana va fi recomandata doar de medic, iar aceasta este de obicei indicata in momentul in care virusul este activ la momentul debutului herpesului.

Cum se transmite herpesul genital de la mama la fat?

Herpesul genital se transmite de la gravida la fat in timpul nasterii vaginale, atunci cand acesta intra in contact cu secretiile genitale.

Un numar foarte mic de copii sunt infectati inainte de nastere, iar acest lucru se face prin intermediul placentei. Aceste situatii apar numai daca ai o infectie primara cu herpes genital (prima oara cand te infectezi este in timpul nasterii)

Cezariana previne transmisia herpesului genital la fat?

Nasterea prin cezariana poate fi o metoda prin care poti evita transmiterea herpesului la fat. Acest lucru este valabil in cazul in care fatul nu a fost deja infectat pe parcursul sarcinii. Daca nasti prin cezariana fatul nu mai intra in contact cu secretiile genitale infectate si nu mai exista riscul infectarii.

Riscurile herpesului neonatal

  • daca infectia apare prima data in trimestrul 2 sau 3, exista un risc crescut de nastere prematura;

  • herpesul genital poate afecta pielea, ochii si gura bebelusului, imediat dupa nastere sau la cateva saptamani dupa (mici eruptii la nivelul pielii);

  • greutate mica la nastere;

  • poate fi afectat sistemul nervos central al nou-nascutului (se observa dupa cateva saptamani de la nastere prin iritabilitate, letargie, febra, lipsa poftei de mancare etc.);

  • in unele cazuri, herpesul genital afecteaza plamanii sau ficatul bebelusului;

  • exista riscul de deces al bebelusului;

  • intarzieri in dezvoltare si probleme de sanatate pe termen lung.

Herpesul genital este o boala cu risc foarte mare pentru noii-nascuti. Acesta poate afecta intreg organismul bebelusului si chiar daca medicii actioneaza prompt cu tratament adecvat, tot exista un risc crescut de deces.

Cum se trateaza herpesul genital recurent in timpul sarcinii?

Daca virusul herpetic are episoade de reactivare in timpul sarcinii, este posibil ca medicul sa iti prescrie medicamente ca Acyclovir sau Valacyclovir. Acestea ajuta la reducerea activitatii virale a herpesului si ajuta la grabirea vindecarii leziunilor.

Pentru ca medicatia nu poate evita recurenta virusului si aparitia unor noi episoade active in sarcina, medicul ti-ar putea prescrie un tratament supresiv zilnic pentru a preveni episoadele de eruptie si pentru a reduce sansele transmiterii la partener.

Orice medicament folosit impotriva herpesului genital in sarcina trebuie administrat numai la recomandare medicului avizat si luat in conformitate cu indicatiile lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate sarcina Probleme sarcina Afectiuni aparat genital feminin

Articole recomandate

Citeste si despre