Herpesul oral la copil - de ce apare si cum se manifesta

/ / Modificat: 2016-09-29
Herpesul oral la copil - de ce apare si cum se manifesta

Infectia cu virusul herpes simpex-1 (HSV- 1) este foarte des intalnita, contagioasa si este dobandita, de obicei in copilarie prin contactul cu o persoana purtatoare a acestui virus, chiar daca la momentul contactului persoana respectiva nu are o infectie evidenta (acuta).

Ideea ca aceasta afectiune ar putea afecta proprii copii ii sperie pe multi dintre parinti, insa doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul Clinicii Ortoimplant Expert, asigura ca desi nu exista niciun tratament definitiv, frecventa și durata simptomelor pot fi tinute sub control.

Pentru aceasta este important ca parintii sa se recunoasca primele semne care arata ca cel mic a fost infectat cu herpes, astfel incat sa aplice din timp un tratament adecvat care sa ajute la vindecare si la prevenirea raspandirii virusului catre alte persoane.

Prima infectie cu virusul herpes

Prima infectie se manifesta in 10-30% din cazuri, restul fiind fara simptome evidente (asimptomatice). Primele semne la nivelul gurii si faringelui (gingivostomatita herpetica) pot varia de la una sau cateva vezicule pline cu lichid in jurul gurii, in formele usoare, pana la numeroase vezicule dureroase la nivelul buzei, limbii si intregii cavitati orale, inclusiv la nivelul faringelui, in formele mai severe.

In aceste cazuri mai serioase se intampla adesea ca micutul sa refuze sa bea sau sa manance, sa aiba salivatie mai abundenta, gingiile rosii si umflate, febra, iritabilitate, ganglioni mariti submandibulari sau in zona gatului; simptomele pot dura pana la 10 – 14 zile.

Daca formele usoare pot trece de la sine, fara nici un tratament, la primele semne de agravare a infectiei este recomandat insa ca parintele sa contacteze pediatrul, singurul in masura sa ofere un diagnostic si tratament corect. Copilul va trebui sa fie foarte bine hidratat, evitand alimentele sau sucurile acide care accentueaza durerea, va fi impiedicat sa sparga veziculele, iar pediatrul ii va recomanda antialgice, antitermice si antivirale (acyclovir).

Infectia poate aparea sau se poate extinde si la nivelul degetelor pe care copilul le introduce in gura sau la nivelul ochilor, caz in care trebuie contactat de urgenta medicul.

Perioada de incubatie este de 6-8 zile. Odata infectata, o persoana va avea virusul prezent in organism toata viata, iar acesta se poate reactiva periodic in situatii de stres, scadere a imunitatii, dupa expunere la soare sau frig, in perioada menstruala, dupa un traumatism oral etc.

Reactivarea virusului

Odata produsa prima infectie cu herpes a copilului, virusul in sine va ramane in celulele nervoase ale corpului intr-o forma latenta, cel mic devenind purtator al virusului herpes pentru intrega viata.

Infectia secundara (reactivarea virusului) se manifesta, de obicei, in prima faza printr-o senzatie de furnicaturi sau mancarime in zona in care veziculele sunt pe cale sa apara, cu cateva ore sau zile inainte ca acestea sa devina vizibile. In cele din urma se observa dezvoltarea la nivelul buzei, la limita dintre piele si mucoasa, a unor vezicule pline cu lichid, care se sparg si formeaza o crusta, urmate apoi de vindecare, in 7- 10 zile.

Infectia secundara dispare de la sine de la sine sau vindecarea poate fi grabita prin aplicarea de Acyclovir.

Virusul herpetic tip 2 determina de obicei infectii genitale, care pot fi contactate chiar de la varsta adolescentei. Tot acest tip de virus poate determina o forma mult mai rara, insa grava de infectie, transmisa in timpul nasterii de la mama purtatoare a acestui virus. La cateva zile pana la 2-3 saptamani de la nastere, nou-nascutul poate prezenta semne si simptome la nivelul ochilor, pielii, mucoaselor sau chiar semne neurologice, in cazul encefalitei virale: letargie, iritabilitate, convulsii. Data fiind gravitatea acestor afectiuni, copilul tratat de urgenta de catre medicul specialist.

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert

banner_ortoimplant

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Herpes copii Herpes simplex copii

Articole recomandate

Citeste si despre