Supra si subponderalitatea la copii

/ / Modificat: 2011-02-22
Supra si subponderalitatea la copii

Copiii sunt ca niste mici masinarii de mancat. Depinde de parinti ca acestia sa dobandeasca obiceiuri alimentare sanatoase pentru maturitate si sa evite sa cada prada tentatiei fast-food-ului sau alimentelor care conduc la obezitate. Insa nici subponderalitatea nu este de neglijat. Bebelusii si copiii mici pot fi atat supra cat si subponderali!

Cresterea rapida si excesul de greutatae in primele 4-6 luni de viata ale bebelusului pot crea cadrul perfect pentru ca acesta sa devina supraponderal sau obez in copilaria tarzie, spun specialistii. De aceea, este esential sa mergi cu micutul la controalele medicale periodice, acolo unde medicul il cantareste si masoara de fiecare data pentru a observa daca exista vreo abatere de la parametri normali de crestere.

Indicele de masa corporala sau IMC este un indicator adoptat oficial care stabileste cu exactitate care este depositul de grasime acumulat de copil. Pentru a calcula IMC-ul copilului este suficient sa imparti greutatea (calculata in kilograme) la patratul inaltimii (masurat in metri) lui.

Copilul supraponderal

Supraponderalitatea reprezinta o cale sigura catre obezitate, una dintre cele mai grave probleme la copii. Medicii se folosesc de anumite curbe si tabele de crestere (care folosesc greutatea, inaltimea si indicele de masa corporala) pentru a evalua daca un copil se incadreaza in parametrii normali pentru varsta lui. Pe baza acestora, ei stabilesc daca micutii sunt subponderali, ponderali sau supraponderali. Atunci cand valoarea IMC-ului se incadreaza intre valorile 85-95 copilul este supraponderal, iar cand depaseste 95 este considerat obez.

O greutate peste media normala arata ca micutul tau este supraponderal. Aceasta stare medicala prezenta la copii poate favoriza aparitia unor boli grave:

  • diabet;

  • hipertensiune;

  • colesterol ridicat.

Indicele de masa corporala este destul de greu de interpretat in timpul pubertatii sau cand copiii trec printr-o perioada de crestere rapida. De aceea, daca banuiesti ca micutul tau a depasit limita de greutate potrivita varstei lui este esential sa apelezi la medic pentru mai multe investigatii.

Pe langa evidenta crestere in greutate, mai exista cateva semne care indica ca ar putea fi supraponderal:

  • sforaitul;

  • sedentarismul (nu face miscare fizica aproape deloc);

  • petrece prea mult timp la tv;

  • dieta dezechilibrata;

  • oboseala;

  • parinti supraponderali sau obezi;

  • mancat in exces si dezorganizat;

  • consumul in exces de bauturi cu mult zahar.

Copilul subponderal

Nu toti copiii care arata foarte slabi sunt si subponderali. Este o prejudacata sa crezi acest lucru. Atunci cand copilul are o greutate sub media normala exista cateva semnalmente care indica asta si care fac ca organismul lui sa nu functioneze la capacitate maxima pentru ca mai are nevoie de cateva kilograme sau grame peste greutataea acumulata. Daca IMC-ul lui este sub valoarea de 5, atunci exista toate sansele ca micutul tau sa fie subponderal.

Este extrem de important sa stii care sunt cauzele subponderalitatii. Aceasta nu apare doar pentru ca micutul tau nu vrea sa manance mai mult. Exista si alte cauze:

  • alergii alimentare;

  • infectii;

  • afectiuni ale inimii, plamanilor, ficatului, intestinale sau endocrine.

Este important sa mergi cu el la medic si acesta sa realizeze testele necesare depistarii cauzei. In general, depistarea provenientei acestei conditii medicale ofera si tratamentul, dar si calea de revenire la greutatea normala.

Daca nu exista afectini grave care stau in calea cresterii in greutate a copilului, atunci cateva trucuri alimentare pot imbunatati conditia lui in timp rapid:

  • adauga grasimi meniului lui;

  • limiteaza sucul in meniul lui (copiii au tendinta sa isi umple stomacul cu sucuri si cand vine ora de mancare sa nu mai poata asimila suficiente alimente pentru ca sunt prea plini);

  • fa ca fiecare inghititura sa conteze – ofera-i alimente sanatoase, dar bogate in calorii, asigurandu-te astfel ca si daca mananca putin, va asimila suficiente calorii;

  • vorbeste cu medicul pentru a adapta dieta micutului tau si pentru a stabili un porgram hipercaloric care sa il ajute sa recupereze greutatea pierduta.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greutate copii Supraponderalitate copii Obezitate copii Supraponderalitate copii

Articole recomandate

Citeste si despre