Alergia la praf poate fi evitata. Cum iti feresti copilul de acarieni

/ / Modificat: 2019-01-31
Alergia la praf poate fi evitata. Cum iti feresti copilul de acarieni

Copiii cu predispozitie la alergii se sensibilizeaza putin cate putin la acarienii din praf, la contactul cu tot ce e in casa. Daca nu se iau masuri la timp, procesele inflamatorii se vor repeta la nesfarsit.

E important de stiut ca nou nascutii nu au alergii pentru ca nu au intrat in contact cu alergeni. Au, in schimb, predispozitie la a deveni alergici (si mostenirea genetica are un rol aici). Abia dupa ce va avea contact o vreme cu potentiali alergeni (lapte de vaca si alte alimente, acarieni din praf, polen, animale) copilul se poate sensibiliza si pot aparea simptomele alergiei.

Una dintre cele mai intalnite alergii la copii este cea la praf. Mai exact, alergia la acarienii din praf.

Acarienii din praf sunt insecte microscopice (masoara intre 200 si 600 microni) si au 4 perechi de picioare. Ei traiesc in fotolii, covoare, saltele, paturi, jucarii de plus, carti. Mai pe scurt, in toata casa. Pentru ca peste tot gasesc alimentul lor preferat: pielea moarta care se desprinde de pe corpul nostru atunci cand se regenereaza.

In medie, intr-un gram de praf din casa se regasesc 2000 acarieni. Ca sa stim despre ce vorbim!

Singura forma de a preveni orice alergie este sa indepartezi factorul care o provoaca, alergenul. In cazul alergiei la praf, in casa trebuie sa existe o curatenie desavarsita, in special in camera copilului.

Acolo petrece cel mic cele mai multe ore si tocmai de aceea trebuie sa luam masuri de igiena uneori aproape de extrem pentru a ne asigura ca facem tot ce se poate pentru a evita acumularea de praf.

Acarienii se simt cel mai bine si se inmultesc cand in casa este o temperatura ridicata, iar umiditatea este mai mare, de 70-80%. Asa ca ai grija sa mentii temperatura intre 18 si 22 de grade Celsius si ca umidiatatea sa nu creasca peste 50%.

Cum sa scapi de acarienii de praf

  • Foloseste un aspirator cu filtru impotriva acarienilor pentru a curata podelele si covoarele.
  • Nu folosi matura pentru ca aceasta nu face decat sa mute praful dintr-un loc in altul si sa il ridice in aer. Astfel, in loc sa rezolvi problema, s-ar putea sa o agravezi.
  • Sterge praful de pe mobila cu un servetel sau o carpa umeda, astfel incat praful sa fie curatat fara a fi ridicat in aer. Carpele uscate sau pamatufurile de praf nu vor face altceva decat sa indeparteze praful de pe suprafata pe care o cureti, insa acesta ramane in incapere si se va aseza la loc.
  • Evita pe cat posibil cuverturile, carpetele, chiar si perdelele pentru ca toate acestea nu fac altceva decat sa adune praf.
  • Patul trebuie sa fie ales cu grija, mai ales cel al copilului, pentru ca acolo se ascund cei mai multi acarieni. Alege o saltea si o perna din latex sau spuma. Lenjeriile de pat si cuverturile trebuie sa fie tratate impotriva acarienilor. Pernele si saltelele din puf, pene si lana sunt contraindicate in cazul copiilor alergici la praf.
  • Foloseste aspiratorul, de preferat unul cu apa, pe saltele, perne si pilote. Fa asta macar o data la doua luni, daca nu lunar.
  • Schimba lenjeria si spal-o saptamanal, la temperaturi mai mari de 50 de grade si lasa-o sa se usuce la aer si la soare, daca este posibil.
  • Nu decora patul copilului sau camera, in general, cu pernute si jucarii de plus. Evita draperiile si rafturile cu prea multe carti sau jucarii. Cu cat e mai aerisita incaperea, cu atat mai putini acarieni se vor acumula in ea. Uneori ne place atat de mult sa decoram camera copiilor, incat uitam de faptul ca unele lucruri sunt doar colectoare de praf si cam atat.
  • Poti folosi si produse acaricide (chimicale care distrug acarienii), dar rezultatele nu sunt chiar cele mai bune. Mai sigur este sa pastrezi curatenia in casa. Nu poate sa fie "farmacie", asta e clar, dar macar limitezi riscurile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergia la praf Alergie

Articole recomandate

Citeste si despre