Fetita alergica la apa. Si lacrimile ii provoaca rani

/ / Modificat: 2020-03-05
Fetita alergica la apa. Si lacrimile ii provoaca rani

Urticaria acvatica sau "alergia la apa," asa cum mai este cunoscuta, este o alergie rara de care sufera foarte putini oameni din lume, carora propriile lor lacrimi, transpiratie sau apa la provoaca daune grave.

Este cazul unei fetite din America, in varsta de un an si jumatate, care traieste un calvar din cauza acestei alergii. Pielea sa devine rosie si inflamata ca si cum ar fi arsa, iar o simpla scarpinare ii provoaca multa durere.

Cazul ciudat al fetitei

Micuta Yvy locuieste cu parintii si sora ei nou-nascuta, in Minnesota (Statele Unite). Era o copila fericita si sanatoasa, pana in urma cu sase luni, cand a inceput sa aiba probleme cu pielea, provocandu-i dureri insuportabile.

Parintii ei au sesizat ca eruptiile apareau in timpul baitei, asa ca au crezut ca este o reactie alergica la produsele de igiena pe care le foloseau.

Ei au decis sa renunte la acestea si sa schimbe detergentul cu care spalau hainele. Ba mai mult, si-au spalat fiica la prieteni sau la hotel, crezand ca reactia alergica ar putea fi cauzata de apa din conductele lor. Dar situatia fetitei nu s-a ameliorat, ba din contra, s-a agravat. Uneori corpul i se acoperea de basici, roseata si avea dureri groaznice.

Dupa o vizita la medic, parintii au aflat ca fetita are "urticarie acvatica), o alergie foarte rara care provoaca urticarie severa atunci cand vine in contact cu apa, indiferent de temperatura acesteia.

"Fiica mea iubea sa faca baie, dar acum tipa foarte tare cand incercam sa o spalam. Durerea cauzata de apa este ca cea a unei arsuri de gradul al treilea. Ea fuge si tipa, spunand ca apa o arde. Este foarte greu pentru o mama sa asiste la o astfel de scena," a explicat mama micutei pentru revista People.

Alergia lui Ivy este atat de severa incat o baie de doar 15 secunde ii provoaca o reactie serioasa. Nici in zapada nu se poate juca, nici picaturile de ploaie nu trebuie sa o ude. Nici macar nu poate transpira sau plange, deoarece corpul sau se umfla si se inroseste la contactul cu propriile sale lichide.

Parintii ei sunt disperati si au incercat totul pentru a atenua durerea insuportabila de care sufera fetita. Insa, pentru moment, singurul tratament sunt antihistaminicele care, desi nu previn reactia alergica, contribuie la reducerea duratei ei.

Ce viitor va avea fetita

Momentan, fata nu reactioneaza la apa pe care o bea, dar parintii ei traiesc cu teama ca intr-o buna zi i se va umfla si gatul. Ei au observat  ca atunci cand Ivy bea prea multa apa sau sucuri, simte disconfort atunci cand urineaza.

"O iubim pana la moarte si vom face tot ce este necesar pentru ea. Dar ne este foarte teama pentru viitorul ei. Nu stim daca poate merge la gradinita sau ce meserie poate face cand va creste," a mai spus mama micutei.

Ce este urticaria acvatica?

Urticaria acvatica este o alergie rara la apa de care foarte putini oameni din intreaga lume sufera si se manifesta sub forma de pete, senzatie de arsura, roseata si basici pe piele atunci cand intra in contact cu apa.

Urticaria poate dura de la 15 sau 20 de minute pana la ore, iar uneori vine si cu alte simptome, cum ar fi durerile de cap si umflarea buzelor. In cazuri mai severe, poate aparea bronhospasm sau obstructie a gatului.

Potrivit Centrului de Informatii privind Bolile Genetice si Rare din Statele Unite, nu exista o cauza certa care provoaca cu adevarat aceasta alergie, dar cercetatorii au doua ipoteze:

  • o substanta dizolvata in apa, care declanseaza raspunsul imun atunci cand intra in contact cu pielea;
  • o substanta care se afla in piele si care, atunci cand intra in contact cu apa, genereaza o toxina care provoaca urticarie.

Aceasta nu pare sa fie o boala ereditara si, in cele mai multe cazuri, persoana afectata nu are niciun membru al familiei cu aceeasi afectiune.

Persoanele care sufera de aceasta alergie nu se pot bucura de o baie relaxanta sau de o zi la piscina. De asemenea, nu pot fi udate de ploaie, nu pot transpira din cauza caldurii, febrei sau exercitiilor fizice, deoarece acest lucru ar putea provoca daune grave. Unele persoane extrem de sensibile pot manifesta, de asemenea, probleme la nivelul gurii sau gatului atunci cand beau apa.

Aceasta alergie nu are leac, singura modalitate de a trata simptomele sunt antihistaminicele si hidratarea pielii cu creme si unguente care ajuta la ameliorarea durerii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lacrimi Alergie

Articole recomandate

Citeste si despre