8 mituri despre alergia la mancare a copilului

/ / Modificat: 2016-03-31
8 mituri despre alergia la mancare a copilului

art_alergieAlergiile la mancare sunt destul de rare la copii. Frecvente sunt mai mult prejudecatile si informatiile gresite care ajung la parintii acestor copii cu privire la acestea. Din cauza dezinformarii in masa apar o multime de mituri care ajung sa ii faca pe parinti sa nu mai dea anumite alimente esentiale copiilor. In acest fel ii priveaza de nutrienti importanti pentru cresterea lor.

1. Mit – Orice reactie negativa la un aliment este alergie la mancare

Efectele adverse ale consumului alimentelor pot avea mai multe cauze. Nu orice simptom pe care il manifesta copilul dupa consumul unui produs se incadreaza in alergii. Alergia la mancare este o reactie specifica a sistemului imunitar al organismului si este important sa se separe alergia la mancare de alte tipuri de sensibilitati alimentare.

Alergia la alimente nu este atat de frecventa ca sensibilitatea copilului la anumite produse. Un exemplu potrivit este intoleranta la lactoza, la gluten etc. Acestea nu sunt acelasi lucru cu alergia la mancare.

intoleranta_gluten2. Mit – Toate alergiile la mancare se vindeca odata cu cresterea copilului

Specialistii sustin ca o parte dintre copiii care sufera de alergii alimentare pot sa treaca peste ele atunci cand cresc mari. Unii dintre ei pot tolera la maturitate alimente care declansau reactii alergice cand erau mici. Acest lucru se intampla mai ales in cazul unor alimente ca: lapte, oua, produse cu gluten.

3. Mit – Daca ii dau sa guste putin nu ii face rau

Multi parinti merg pe premisa ca ce e putin nu strica. Nu si in cazul alergiilor alimentare. Mai mult, unii au impresia ca daca expun copilul mai des la acel alergen atunci il vor vindeca de alergie pentru ca se va obisnui cu el. Gresit, spun specialistii!

Chiar si o cantitate foarte mica de substanta alergenica poate conduce la o criza alergica. Daca cel mic are predispozitie alergica si manifesta reactii severe intrarea in contact cu alergenul ii poate pun in pericol viata.

Daca stii ca este alergic la anumite alimente, evita-le! Este adevarat ca unele terapii pentru alergie presupun expunerea sistemului imunitar la cantitati foarte mari de alergen pentru a desensitiva sistemul imunitar. Insa acestea sunt facute controlat si sub supraveghere controlata, nu acasa!

art_astm_copii4. Mit – Alergiile la mancare il pot face pe copil hiperactiv

Alergiile la alimente sunt considerate vinovate pentru unele tulburari ale copilului, asa cum este ADHD. Medicii sustin ca - cel mult - alimentele pot influenta severitatea simptomelor, dar nu sunt nicidecum cauza acestora.

Simptomele alergiilor la alimente includ urticarie, umflare, mancarime in jurul gurii, gust metalic, tuse, probleme de respiratie, diaree, varsaturi. Bolile cronice asociate cu alergiile la mancare sunt astmul si eczema, nicidecum ADHD-ul sau alta tulburare comportamentala.

5. Mit – Unii copii sunt alergici la aditivi alimentari

Unii aditivi alimentari au fost dovediti ca provocand astmul sau urticaria la copii. Printre acestia se numara sulfitii si tratrazina. Insa reactiile nu sunt aceleasi ca la alergia alimentara. S-au analizat multi aditivi – glutamat de sodiu, aspartan si coloranti alimentari, dar studiile nu au reusit demonstreze efectul alergic al acestora asupra copiilor.

alergii_alune_copii6. Mit – Daca este alergic la alune, nu poate manca ulei produs din acestea

Exista multe neintelegeri legate de compusul din alimente care provoaca reactia alergica. Toti alergenii din mancare se bazeaza pe proteine. Procesul de rafinare a produselor (de exemplu al uleiurilor) elimina proteina cauzatoare de alergie. Asadar, uleiurile din alimentele procesate si din cosmetice nu ar trebui sa produca reactii alergice.

7. Mit – Copilul cu alergie la alimente este alergic la mai multe alimente

Daca micutul sufera de alergie la alimente nu inseamna ca este predispus la o lista semnificativa de produse. Cele mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune sunt alergice la mai putin de 4 alimente.

8. Mit – Alergiile la mancare nu sunt periculoase

Cele mai multe alergii la mancare, ca multe alte tipuri de alergii, manifesta reactii usoare sau moderate. Insa exista si cazuri in care pot induce decesul. Acestea pot fi fatale daca provoaca cea mai severa reactie alergica: socul anafilactic. Instalarea acestuia produce in scurt timp asfixierea.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergii mancare copii Alergii copii Alimente alergene copii Alergie fructe copii Reactii alergice copii Tratament alergii Intoleranta la gluten copii

Articole recomandate

Citeste si despre