Vrei ca copilul tau sa vina la tine sa-ti povesteasca lucruri? Inceteaza sa-l interoghezi!

/ / Modificat: 2023-10-04
Vrei ca copilul tau sa vina la tine sa-ti povesteasca lucruri? Inceteaza sa-l interoghezi!

Vrei ca copilul tau sa ti se confeseze si sa-ti povesteasca ce se intampla in viata lui? Inceteaza sa-i mai interoghezi! Iata ce recomanda expertii in parenting pentru o mai buna comunicare cu copiii.

Comunicarea dintre parinti si copii este fundamentala, insa este important sa stii cum sa faci acest lucru in mod eficient, astfel incat copilul sa capete incredere sa-ti povesteasca tot ce are pe suflet. 

Cu toate acestea, un lucru care este comun in multe familii, este faptul ca micutii sunt intrebati in mod constant diferite lucruri si, in ciuda faptului ca intrebarile sunt puse cu intentii bune, acestea devin ca un interogatoriu pana la punctul de a-i coplesi pe copii. Prin urmare, parintii care fac asta nu vor primi cu usurinta un raspuns, iar in cele din urma, copiii nu vor avea incredere sa mearga la parinte sa se confeseze atunci cand are o problema. 

Nu este un lucru rau sa vrei sa stii diverse lucruri despre ziua copiilor, insa modul in care faci acest lucru este foarte important. Este important ca in aceste cazuri sa tii cont de sentimentele copilului, cu atat mai mult daca este rezervat.

Asadar, ideal este sa gasesti modalitati mai bune de a comunica cu copilul, cautand mereu modalitati in care acesta sa se simta confortabil.

Cum il poti face pe copil sa aiba incredere in tine 

1. Gaseste momentul potrivit: acesta este cel mai bun mod de a impiedica copilul sa se simta intimidat.

2. Asculta-ti copilul: odata ce ai gasit momentul potrivit, asigura-te ca asculti raspunsul complet al copilului tau sau orice alte lucruri pe care are sa ti le spuna.

3. Impartasiti experiente: pentru a face momentul mai dinamic, incercati sa impartasiti experiente sau chiar sa povestiti despre ziua voastra.

4. Ai rabdare: este esential ca in momentul unei discutii cu copilul tau sa dai dovada de rabdare.

5. Interactioneaza cu copilul: este important ca in timp ce copilul iti povesteste diverse lucruri sa iti arati interesul fata de ceea ce iti spune si prin gesturi: da din cap, fii uimit, etc. 

6. Evita sa judeci copilul: este posibil ca la un moment dat sa iti spuna ca s-a comportat gresit. Nu il judeca ci ajuta-l sa realizeze ce a gresit punandu-I intrebari de genul: “Tu cum te-ai fi simtit daca x ar fi procedat la fel cu tine?”, “Cum s-a simtit X dupa ce ai facut asta?”, “Cum crezi ca ar fi fost mai bine sa reactionezi in situatia X”, etc.

7. Incearca sa schimbi modul in care pui intrebarile: este important sa ii pui intrebari copilului insa fara a parea ca  un interogatoriu. Astfel intrebarile trebuie sa fie cat mai dinamice si mai bine formulate.

FOTO: pixabay.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil Prieteni copii

Articole recomandate

Citeste si despre