De ce laudele pozitive sunt benefice pentru copii? Ce trebuie sa stie toti parintii

/ / Modificat: 2023-11-05
De ce laudele pozitive sunt benefice pentru copii? Ce trebuie sa stie toti parintii

Copiii au nevoie sa se simta iubiti si validati pentru a-si construi o stima de sine puternica si sanatoasa si un concept de sine solid si adecvat. Pentru aceasta, este esential un comportament parental pozitiv si respectuos si este esential sa le stimulam motivatia si atitudinea fata de provocari prin intarire pozitiva si laude. Dar in ce consta mai exact lauda pozitiva si cum poate fi benefica pentru stima de sine a unui copil? Cum putem evita sa transformam lauda pozitiva intr-un mesaj care, in loc sa fie benefic pentru copiii nostri, le face rau?

Lauda pozitiva: cum aduce beneficii pentru stima de sine a copiilor

Lauda pozitiva este o expresie a aprobarii folosita pentru a intari comportamentul dorit la un copil. Aceasta lauda poate fi verbala ("Buna treaba!"), gestuala (un sarut, o imbratisare, un "bate palma"...) sau chiar scrisa (scriindu-i un bilet copilului nostru pentru a-i spune cat de mandri suntem de el/ea intr-o anumita situatie).

Lauda pozitiva este un instrument eficient pentru a incuraja un comportament bun, pentru a imbunatati stima de sine a copilului si pentru a-l motiva sa continue sa faca lucruri pozitive.

Atunci cand ne laudam pozitiv copiii, beneficiem de stima lor de sine in urmatoarele moduri:

Consolidarea imaginii lor de sine pozitive. Laudele pozitive ii ajuta pe copii sa isi dezvolte o buna conceptie de sine, facandu-i sa se simta valorizati, utili si apreciati.

Motivarea comportamentelor dorite. Copiii doresc sa se comporte bine si sa contribuie pozitiv in familie si in cercul lor social. Atunci cand ii laudam, le intarim comportamentele dorite, astfel incat copilul are mai multe sanse sa repete acel comportament in viitor.

Incurajarea increderii in sine. Lauda intareste increderea copiilor in aptitudinile si abilitatile lor. Faptul ca stiu ca sunt capabili sa faca lucruri pe cont propriu le va permite sa faca fata provocarilor cu o atitudine pozitiva si rezistenta.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Laude copii Beneficii Copii

Articole recomandate

Citeste si despre