9 comportamente care arata ca un copil este dependent de tableta sau telefon

/ / Modificat: 2021-02-17
9 comportamente care arata ca un copil este dependent de tableta sau telefon

Astazi, tehnologia este peste tot. Este ceva aproape normal sa vezi copii cu tabletele lor in restaurante, mijloace de transport in comun sau cu prietenii lor in parc. Multi dintre ei isi petrec toata dupa-amiaza cu ochii in ecrane. 

Copiii, nativi digitali, folosesc in mod exceptional aceste dispozitive si, fara indoiala, este important ca ei sa stie cum sa foloseasca aceste dispozitive moderne, insa trebuie ca timpul petrecut in fata ecranelor sa fie unul limitat. 

Copiii din Spania, cu varsta cuprinsa intre 4 si 12 ani, petrec aproape 1.000 de ore pe an in fata ecranelor, avertizeaza Asociatia Spaniola de Pediatrie. Acest comportament conduce la obiceiuri nesanatoase, cum ar fi un stil de viata sedentar, ale carui consecinte pot duce la obezitate sau diabet in viitor, dar le afecteaza si foarte mult relatiile familiale si sociale. Desi expertii considera ca dependenta de noile tehnologii este influentata in principal de timpul petrecut de copil in fata ecranului, este de asemenea foarte important modul in care copiii folosesc dispozitivele pe care le au la indemana.

Cum pot afla daca copilul meu isi foloseste dispozitivele in mod corespunzator sau este dependent de ele?

"Este mai important sa stim cum utilizeaza dispozitivele, cum ar fi smartphone-urile sau tabletele, decat timpul petrecut in fata lor. Si acest lucru este decisiv atunci cand se stabilesc problemele emotionale si sociale legate de utilizarea lor", este concluzia principala a unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din Michigan, publicat in revista American Psychological Association. „Studiul a aratat ca exista ceva care influenteaza mai mult decat numarul de ore pe care un copil le petrece in fata ecranului”, spune Sarah Domoff, autorul principal al studiului.

„Ceea ce este cu adevarat important este daca utilizarea acestuia cauzeaza probleme in diferite domenii ale vietii individului sau chiar a devenit centrul existentei sale”. Desi exista o multime de cercetari in acest sens, potrivit autorului, „acesta este primul instrument care masoara dependenta de ecrane la copiii cu varste intre 4 si 11 ani si cred ca va fi foarte util pentru parinti.” 

Pentru a ajunge la concluzii, aceleasi criterii indicate de DSM V, pentru multi biblia tulburarilor psihiatrice, au fost utilizate in legatura cu dependenta de jocuri pe internet, dar aplicate copiilor cu varste intre 4 si 11 ani.

Primele rezultate au aratat ca, in ceea ce priveste dependenta de tehnologie, nu exista nicio diferenta intre sexe.

Printre simptomele descoperite de acesti experti se numara: faptul ca copilul foloseste noi tehnologii si acest lucru ii afecteaza treburile zilnice; comportamentul sau provoaca conflicte cu familia; sau ca este singura activitate care ii produce fericire. 

9 comportamente care arata daca copilul tau este dependent de tehnologie 

  • Nu are control: este foarte dificil pentru copil sa nu mai foloseasca dispozitivele
  • Si-a pierdut interesul pentru orice altceva: se pare ca copilul tau este motivat doar de noile tehnologii
  • Se gandeste doar la un singur lucru: dispozitivele sale si la ce sa faca cu ele.
  • Comportamentul sau interfereaza cu relatiile de familie si produce conflicte si lupte: in plus, relatiile dintre membrii familiei si el pot fi foarte tensionate.
  • Neutilizarea tabletei provoaca frustrare
  • Copilul petrece din ce in ce mai mult timp in fata unui ecran
  • Copilul tau minte ca sa foloseasca dispozitivele
  • Cand are o zi proasta, dispozitivele par a fi singurul lucru care il ajuta sa se simta mai bine.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre