De ce nu este bine sa ii rupi pagina copilului atunci cand greseste si ce poti face in schimb

/ / Modificat: 2023-09-22
De ce nu este bine sa ii rupi pagina copilului atunci cand greseste si ce poti face in schimb

Inceputul unui nou an scolar vine la pachet cu dileme, teme si stres atat pentru elevi, cat si pentru parinti. Dincolo de provocarile legate de inceput si schimbari, vin unele si mai concrete, legate de lectii. Multi parinti isi ajuta copiii la teme dupa ce acestia vin de la scoala si, de multe ori, intampina situatii pe care nu stiu cum sa le gestioneze.

Cu totii ne aducem aminte, din copilarie, de paginile din caiet rupte de parinti atunci cand greseam la teme. Sunt multi parinti care aplica si in prezent aceeasi metoda, fara sa fie constienti de cat rau ii fac copilului. A gresi este ceva firesc pentru copii, iar ei trebuie sa inteleaga ca din greseli se invata, nu sunt motiv de pedeapsa. Atunci cand le rupem pagina, copiii se simt frustrati, simt ca munca lor nu este valorizata si isi pierd, treptat, increderea in sine. O spune celebra Super Nanny, pe care majoritatea romanilor o stiu de la emisiunea cu acelasi titlu. Pe numele ei Irina Petrea, aceasta este psihoterapeut si are un cabinet unde lucreaza cu copii si cu parinti.

Invitata in podcastul lui Jorge, Irina Petrea a vorbit despre cat rau poate sa faca o pagina rupta si cum ar trebui, de fapt, sa abordam situatia in care copilul greseste la teme.

"Cu copilul trebuie sa lucrezi, sa te preocupi. Sa-l ajuti sa vada partea interesanta in ceea ce face. E horror (n.r. ruptul paginii) si n-o recomand. E abuziv. Chestia asta cu ruptul paginii... acolo e munca lui, sa ne intelegem. Chiar daca a facut o singura greseala, nu are 40 de ani si trebuie sa faca perfect ceea ce face. Eu trebuie sa ii arat ca e un proces de invatare, in care faci si greseli si e ok sa gresesti. Chestiunea este dupa ce ai gresit sa faci din nou bine. Lasi toata pagina asa cum este si daca a gresit exercitiul il pui sa il faca din nou, nu il tai, pur si simplu facem din nou si facem bine. Copilul vede ca e un progres. Pe cei mai multi ii demotiveaza acest lucru: ca trebuie sa o ia de la capat", spune Irina Petrea.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sfaturi parinti Sfaturi parenting Greseli copil

Articole recomandate

Citeste si despre