Cum isi dau seama bebelusii in cine pot avea incredere. Acesta este elementul decisiv

/ / Modificat: 2023-05-01
Cum isi dau seama bebelusii in cine pot avea incredere. Acesta este elementul decisiv

Bebelusii descopera lumea prin toate simturile. La inceput, toate actiunile lor se bazeaza pe instinct, inclusiv pe intuitie. Micutii se folosesc de toate instrumentele pe care le au la dispozitie pentru a intelege cum functioneaza lumea din jurul lor, iar unele mecanisme sunt de-a dreptul fascinante, arata studiile.

Nu de putine ori se intampla ca bebelusii sa stabileasca imediat conexiuni cu anumiti oameni, iar pe altii, dimpotriva, sa ii respinga vehement. Cercetatorii au vrut sa vada cum stabilesc copiii mici in cine pot avea incredere si in cine nu si au ajuns la concluzii cel putin interesante. Micutii inteleg multe lucruri chiar inainte de a incepe sa vorbeasca si stabilesc relatii cu oamenii din jurul lor inca de timpuriu.

Potrivit unei ample cercetari derulate de Massachusetts Institute of Technology din SUA, bebelusii evalueaza relatiile pe care le au cu adultii prin intermediul unui element extrem de important. Este vorba despre saliva.

Schimbul de saliva este elementul decisiv care le arata copiilor ca pot avea incredere in cineva. Daca adultul este dispus sa imparta cu micutul din mancarea lui, atunci copilul stie ca poate avea incredere. Mai mult, daca adultul este dispus sa manance resturi de la copil, se creeaza o relatie de incredere si mai puternica.

Un alt element care presupune existenta salivei este sarutul. Parintii isi arata afectiunea in diverse moduri, inclusiv prin pupicii pe care ii ofera celor mici. Intre 8 si 12 luni, bebelusii incep, la randul lor, sa imite actiunile adultilor si sa dea si ei pupici, insa nu le place sa fie pupati de catre strainii in care nu au inca incredere.

Mai mult, saruturile nu sunt doar dovada de afectiune a parintilor, ci au rolul de a calma copilul, de a face sa dispara temerile si anxietatile. Micutii se tem adesea de diverse lucruri, mai ales de cele pe care nu le cunosc. Saruturile risipesc anxietatea si angoasa si reduc stresul copiilor, atunci cand sunt oferite de parinti sau de persoanele apropiate. Atunci cand ne pupam copiii, in creierul lor se elibereaza doze mari de endorfine, care fac ca legaturile dintre noi si ei sa fie si mai puternice, iar bebelusii descopera acest lucru inca din primele saptamani de viata.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi Incredere Copil cu incredere

Articole recomandate

Citeste si despre