De ce tremura bebelusii? Ce este reflexul moro si ce trebuie sa stii despre acesta

/ / Modificat: 2024-04-27
De ce tremura bebelusii? Ce este reflexul moro si ce trebuie sa stii despre acesta

Reflexele se produc in mod automat, sunt miscari involuntare. Ele ajuta bebelusii sa se adapteze si sa supravietuiasca in noul lor mediu din afara uterului mamei. Reflexele primitive sunt reflexele infantile normale cu care se naste un bebelus si sunt esentiale pentru dezvoltarea unui nou-nascut sau a unui bebelus. Unul dintre reflexele primitive este reflexul Moro (sau reflexul de sperietura). Este o reactie de protectie atunci cand sunetele puternice, luminile puternice, miscarile bruste sau schimbarile bruste ale corpului sau ale pozitiei capului unui bebelus il sperie. 

Se intampla cel mai frecvent atunci cand un bebelus simte senzatia de cadere si este posibil sa il vezi pe bebelus zvacnind in somn. Vei observa ca medicul tau va verifica reflexul Moro la prima vizita a bebelusului si la urmatoarele, deoarece acesta indica faptul ca sistemele nervos si muscular ale bebelusului functioneaza corect.

Ce este reflexul Moro?

Nou-nascutii se nasc cu anumite reflexe. Atunci cand un bebelus este speriat, iar reflexul Moro se declanseaza, isi va arunca bratele in lateral (departe de corp), isi va deschide mainile si degetele si isi va intinde gatul, facand capul sa se duca inapoi si provocand arcuirea spatelui. Dupa aceasta faza initiala a reactiei, bebelusul isi va trage bratele inapoi spre corp, isi va strange pumnii, isi va pune mainile langa piept si apoi le va readuce in lateral. Uneori, picioarele lor se vor indeparta de corp si se vor intoarce. Daca picioarele sunt implicate, bebelusul va reveni intr-o pozitie aproape fetala inainte de a se relaxa din nou (ocazional, se numeste scrunch-ul nou-nascutului). Bebelusul poate plange tare atunci cand activeaza reflexul Moro, dar nu intotdeauna.

Acest proces al reflexului de sperietura se produce in cateva secunde. Dar cand il vei vedea pentru prima data, il vei recunoaste, deoarece probabil ca te va speria si pe tine. Medicul masoara reflexele innascute ale nou-nascutului pentru a vedea daca bebelusul indeplineste etapele corecte in cresterea sa. In timp ce bebelusul este intins pe masa de examinare, este posibil sa observi ca medicul ii trage bratele in sus de pe piept. Aceasta actiune va activa reflexul de tresarire, care este o modalitate prin care medicul poate masura reactia bebelusului. Reflexul Moro este de obicei mai slab la copiii prematuri din cauza tonusului muscular mai scazut si a reculului mai lent al bratelor. In cazul in care reflexul este absent, ar putea indica alte probleme ale bebelusului.

Ce declanseaza reflexul Moro?

Atunci cand un bebelus este speriat, vei observa reflexul Moro. In mod normal, acesta apare in urma unor stimuli bruste, cum ar fi miscarile bruste ale corpului, zgomote dure etc. Fratii mai mari pot adesea sa sperie un bebelus atunci cand alearga si se joaca sau se lovesc de patul sau leaganul bebelusului. Animalele de companie ale familiei il pot provoca uneori, de cele mai multe ori din greseala, prin latrat si miscari rapide. Bebelusii se pot speria chiar si singuri atunci cand plang tare. Unii descriu reflexul ca pe un bebelus care tresare in somn, deoarece acesta va avea un usor reflex de sperietura in timp ce doarme, nu va plange si va adormi la loc. Este aproape ca si cum ai privi un animal visand - ii vezi picioarele miscandu-se ca si cum ar alerga.

Cand dispare reflexul de sperietura?

In mod normal, reflexul Moro incepe sa dispara in jurul varstei de 2-3 luni. De obicei, dispare in totalitate pana la 6 luni. Aceste intervale de timp pot fi diferite pentru unii bebelusi daca sunt prematuri sau au alte probleme de dezvoltare. Poti observa reflexul de tresarire in uter inca din 25 de saptamani de gestatie. Nu-i asa ca este uimitor? Bebelusii se pot speria in timp ce se afla in uter - asta ar fi o combinatie de lovituri pe care mama ar trebui sa o simta!

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre