Alopecia la bebelusi: cauze si tratament

/ / Modificat: 2023-09-02
Alopecia la bebelusi: cauze si tratament

In timpul primelor saptamani de viata, parul unui nou-nascut poate suferi o cadere vizibila. Desi acest lucru nu reprezinta o problema in majoritatea cazurilor, exista cateva recomandari de care trebuie sa tii cont. Una dintre preocuparile comune care pot aparea dupa nastere este alopecia la bebelusi, adica pierderea parului intr-o anumita zona sau pe intregul scalp. Desi acest lucru poate fi alarmant pentru parinti, in majoritatea cazurilor este un fenomen temporar si nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Ce este alopecia la sugari?

Asa cum a fost descris intr-un studiu publicat in Annals of Continued Paediatrics, alopecia la sugari, cunoscuta si sub numele de "neonatal telogen effluvium" sau "newborn alopecia", este un fenomen temporar de cadere a parului care afecteaza unii bebelusi la scurt timp dupa nastere sau in primele saptamani de viata. Acest tip de alopecie este obisnuit si este, de obicei, o parte naturala a dezvoltarii parului la bebelusi. Unii nou-nascuti au mai putin par, iar altii au mai mult. Ambele conditii sunt considerate normale. In plus, nu doar cantitatea de par cu care se naste un bebelus nu este definitiva, ci si culoarea acestuia.

Cauze de alopecie la sugari

Potrivit specialistilor, caderea tranzitorie a parului se caracterizeaza prin aparitia in anumite zone la bebelusii cu varsta de pana la 3 luni. Prin urmare, nu este o patologie, ci o consecinta normala a ciclului parului din momentul gestatiei. Printre cauzele posibile se numara urmatoarele:

1. Hormonii materni - In timpul sarcinii, bebelusii sunt expusi la hormonii materni prin intermediul placentei.

2. Modificari hormonale - Dupa nastere, bebelusul experimenteaza schimbari hormonale in corpul sau care pot influenta cresterea parului.

3. Pozitia de dormit si frecarea - Presiunea constanta pe ceafa, mai ales atunci cand bebelusul doarme pe ceafa, poate provoca caderea temporara a parului in aceasta zona.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Bebelusi Tratament

Articole recomandate

Citeste si despre