Comportamentul mamelor se schimba la al doilea copil, arata un studiu

/ / Modificat: 2023-11-10
Comportamentul mamelor se schimba la al doilea copil, arata un studiu

Sunt nenumarate bancuri, meme-uri si glume care compara cresterea primului copil cu urmatorul sau urmatorii. Dar poate ca dincolo de partea amuzanta, este si ceva adevar in aceasta comparatie.

Un studiu recent a constatat ca modul de parenting al mamei se modifica dupa primul copil, ceea ce inseamna ca urmatorul copil tinde sa fie crescut un pic diferit fata de fratele lui mai mare. Mai mult, odata cu primirea unui tratament diferit din partea mamelor, copiii din studiu s-au comportat diferit fata de fratii lor.

Mamele se joaca mai mult cu primul copil decat cu al doilea

Cercetatorii implicati in studiu, care a fost publicat in revista „Social Development”, au analizat 55 de mame care aveau fiecare cate doi copii. Potrivit Science Daily, echipa condusa de Marc H. Bornstein a observat mai intai modul in care mamele au interactionat cu intaii lor nascuti, cand acestia aveau varsta de 20 de luni. Si apoi din nou au studiat modul in care mamele au interactionat cu cel de-al doilea copil la aceeasi varsta. Observatiile lor au sugerat ca mamele s-au comportat diferit cu cei doi copii ai lor in functie de ordinea in care s-au nascut. Un exemplu de astfel de comportament, prezentat de „Science Daily”, este ca mamele care s-au jucat foarte mult cu primul lor nascut nu au mai facut acest lucru cu al doilea copil.

Odata ce mamele s-au comportat diferit, si comportamentul copiilor a variat. In general, primii nascuti aveau tendinta de a fi mai sociabili si cu o disponibilitate emotionala mai mare fata de mama decat fratii lor mai mici, potrivit revistei „Social Development”. Datorita acestei schimbari de comportament, studiul a sugerat ca in timp ce convingerile parintilor au ramas consecvente in timp, comportamentul lor fata de cei doi copii, la aceeasi varsta, s-au schimbat, ca raspuns la diferitele comportamente ale copiilor.

"Primii nascuti tind sa fie si mai seriosi, constiinciosi"

Asa cum poate confirma orice mama cu mai multi copii, multe lucruri se schimba intre bebelusul numarul unu si cei care urmeaza. Poate ca mama a avut mai multa energie la inceput, precum si mai multe oportunitati de somn in timpul sarcinii. Dar ceea ce o mama nu realizeaza este cat de diferiti pot fi copiii ei unul fata celalalt in functie de ordinea in care s-au nascut.

Studiul lui Marc H. Bornstein nu este primul care sugereaza ca ordinea de nastere poate avea un impact asupra personalitatilor copiilor. Dr. Kevin Leman, psiholog, a carui cercetare din 1967 s-a axat pe ordinea de nastere si autorul cartii The Birth Order Book: Why You Are the Way You Are, spunea: "Singurul lucru de care poti fi absolut sigur este ca primul nascut si cel de-al doilea - din orice familie, vor fi diferiti ". Dar cum asa? Pe langa faptul ca intaiul nascut este mai sociabil cu mama, asa cum a sugerat acest studiu, intaii nascuti tind sa fie si mai seriosi, constiinciosi, organizati, prudenti, cu simtul autocontrolului si sa obtina realizari inalte, potrivit site-ului „Parents”. 

Dar nu este vorba doar de ordinea nasterii; comportamentul parintilor influenteaza, de asemenea, personalitatea si abilitatile copiilor.

Intaii nascuti tind, de asemenea, sa fie mai inteligenti decat fratii lor mai mici, potrivit „The Independent”, deoarece ei s-au bucurat de mai multa stimulare mentala din partea parintilor in primele etape ale vietii lor. 

Parintii au oferit primilor nascuti mai mult sprijin cu sarcini care implica gandirea

Un studiu realizat de Universitatea din Edinburgh a constatat ca parintii au oferit primilor nascuti mai mult sprijin cu sarcini care implica gandirea, determinandu-i sa se descurce mai bine la citire si la testele de vocabular. Desi parintii au mentinut acelasi nivel de suport emotional cu copiii lor mai mici, studiul, publicat in „Journal of Human Resource”, a constatat ca au petrecut mai putin timp in activitati de stimulare a creierului cu acestia si au participat impreuna cu ei la mai putine activitati, cum ar fi cititul, mestesugurile si muzica. "

Este putin probabil ca vreun parinte sa-si priveze intentionat copilul mai mic de stimularea mentala pe care a oferit-o intaiului nascut. Iar scopul acestui studiu nu este sa-i faca pe parinti sa se simta prost pentru ca au procedat in acest fel. Mai degraba, astfel de cercetari ii ajuta pe parinti sa inteleaga modul in care factori precum ordinea nasterii si implicarea parintilor formeaza micul om, pe care il cresc si il educa. La urma urmei cunoasterea inseamna putere.

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Doi copii Al doilea copil

Articole recomandate

Citeste si despre