Sunt in travaliu sau e alarma falsa?

/ / Modificat: 2017-07-20
Sunt in travaliu sau e alarma falsa?

Daca esti una dintre acele mamici care are temeri ca va da nastere in masina sau ca se va plimba de nenumarate ori pe drumul spitalului degeaba, atunci lista urmatoare este pentru tine.

Pentru inceput, va rog sa uitati de imaginile din filme in care gravidele, brusc devin speriate, se strang de burta si striga: "Asta este!" Va fi timp suficient sa constientizati ceea ce se intampla. In cazul mamelor care sunt la prima sarcina, travaliul va dura in medie noua ore, iar in cazul mamelor care au mai trecut printr-o sarcina, travaliul va dura in medie sase ore si jumatate. Aceste intervale se masoara din momentul in care contractiile sunt regulate, dureroase si survin la 3-5 minute diferenta.

Majoritatea femeilor mai au de asteptat cateva ore de la aparitia primelor dureri si pana la intrarea propriu-zisa in travaliu. Urmatoarele sfaturi pot sa va fie de ajutor sa identificati cu exactitate momentul in care ati intrat in travaliu.

Cum se simt contractiile? 

Contractiile travaliului sunt simtite in vintre sau in partea de jos  a spatelui. Pot sa iradieze din fata in spate sau in jos, in picioare. Sunt dureri surde ca niste crampe, asemenea durerilor menstruale. Durerile ce anticipeaza travaliul si pe care este posibil sa le  fi avut de luni de zile, seamana  cu o strangere de-alungul stomacului sau cu o intindere a copilului in toate directiile.

Cat de puternice sunt? 

O contractie din timpul travaliului este atat de puternica ca nu poti vorbi sau merge.

Cat de dese sunt? 

Intervalul la care survin contractiile se masoara de la inceputul unei contractii pana la inceputul urmatoarei contractii. In general  acest interval ar trebui sa aiba de la 3 pana la 5 minute. In cazul primei nasteri acest tip de contractii ar trebui sa fie simtite cateva ore pana cand sa fie nevoie sa mergeti la spital. Altfel, la o ora dupa ce ati inceput sa simtiti acest interval ar trebui sa va indreptati spre spital.

Cat trebuie sa dureze o contractie?

Contractiile ar trebui sa dureze aproximativ, un minut. Uneori  la inceputul travaliului vor parea mult mai lungi, dar asta pentru ca sunt destul de usoare si este greu sa precizezi momentul exact cand incep si cand se termina.

S-a schimbat intensitatea pe parcurs?

Contractiile vor deveni mai lungi, mai puternice si mai dese. Uneori contractiile sunt constante ca mai apoi sa se intensifice pe masura ca travaliul trece din faza de inceput in faza activa. Contractiile ce anticipeaza travaliul sunt  destul de regulate si de constante

Schimbarea activitatii afecteaza contractiile?

Contractiile de inceput se diminueaza considerabil daca intrand, de exemplu intr-o cada plina cu apa calda. Daca te odihneai cand au aparut contractiile si incepi sa te misti, in mod normal durerea dispare. Desi in rare ocazii poti sa diminuezi intensitatea contractiilor, singurul lucru care le face sa dispara este nasterea.

Ti s-a rupt apa?

Daca ti s-a rupt apa, pasul urmator este cu siguranta intrarea in travaliu. Daca nu este vorba decat de o scurgere usoara, contractiile s-ar putea sa fie o alarma falsa. Desigur, intuitia este de ajutor! Daca esti la  a doua nastere si ai contractii la fiecare trei minute si fiecare contractie dureaza decat treizeci de secunde, ar fi cazul sa te indrepti spre spital. Pe de alta parte, daca ai avut contractii la fiecare cinci minute, timp de trei ore, dar inca poti sa-ti desfasori activitatea obisnuita, atunci nu trebuie sa te grabesti.

Atunci cand nu esti sigura de ceea ce se intampla, o vizita la medic te va ajuta  sa te clarifici asupra situatiei in care te afli. Iata, asadar cateva indicii care te vor ajuta sa dai nastere copilului tau acolo unde ai planuit si sa nu fi luata prin surprindere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Travaliu Declansarea travaliului Contractii Contractii nastere

Articole recomandate

Citeste si despre