Contractiile inainte de nastere

/ / Modificat: 2017-11-22
Contractiile inainte de nastere

Sa devii mama este cel mai frumos sentiment din lume, este un moment pe care viitoarele mamici il asteapta cu nerabdare, dar si cu emotie si teama. Una dintre cele mai mari temeri ale unei femei insarcinate este cea legata de durerile pe care le va simti in timpul contractiilor.

Odata ce sarcina a trecut de 37 de saptamani, te poti astepta ca bebelusul sa vina pe lume in orice moment. Contractiile sunt cele care anunta faptul ca marele moment se apropie si sunt primul semn ca ai intrat in travaliu.

Dupa cea de-a 37-a saptamana de sarcina, contractiile, care reprezinta incordarea urmata de relaxarea muschiului uterin, pot aparea oricand, insa nu toate sunt cele care anunta nasterea, pentru ca exista si contractii false. La unele femei insarcinate contractiile false pot aparea chiar dupa a sasea luna de sarcina.

Cum deosebesti contractiile false de cele reale

Contractiile false, cunoscute si drept contractii Braxton Hicks, nu sunt dureroase, iar tu simti doar cum ti se incordeaza burta, iti creeaza numai disconfort, nu si durere. Aceste contractii false nu sunt constante, nu afecteaza in niciun fel colul si uterul si nu au loc la intervale regulate de timp, cum se intampla in cazul contractiilor din travaliu.

Contractiile false trec daca iti gasesti o pozitie confortabila in care sa stai. De obicei, multe gravide se simt mai bine daca stau intinse in pat.

Contractiile false nu devin mai dese si mai dureroase odata cu trecerea timpului. Apar indeosebi la finalul zilei cand femeia insarcinata este mai obosita, a stat mult in picioare sau daca si-a schimbat brusc pozitia in care sta. Este important de stiut ca nu toate femeile pot simti false contractii, iar contractiile pe care le simt prima data sa fie chiar cele care anunta nasterea.

Contractiile reale, care anunta nasterea

Contractiile reale, care anunta travaliul si nasterea bebelusului tau, sunt diferite fata de contractiile false. Aceste contractii se petrec la intervale regulate de timp si, spre deosebire de contractiile false, sunt dureroase. Rolul lor este sa dilate colul uterin si, in acelasi timp, sa impinga fatul in jos.

Senzatiile pe care le simti? Contractiile difera de la o femeie la alta dar, in general, ele sunt descrise ca spasme, crampe, dureri menstruale. Durerea poate fi resimtita inghinal, ca mai apoi sa iradieze si in zona coapselor si a spatelui. Daca la debut durerea este abia resimtita, chiar absenta, pe masura ce trece timpul contractiile devin din ce in ce mai dureroase, iar intervalul la care au loc scade.

Faza timpurie a contractiilor care anunta nasterea

In aceasta etapa de inceput a travaliului contractiile dureaza, de obicei, intre 30 si 60 de secunde si au loc la un interval de 20 de minute, interval care se micsoreaza treptat. Cervixul femeii gravide incepe, putin cate putin, sa se dilate. Femeia insarcinata poate sa remarce si scurgeri de mucus vaginal, este vorba despre dopul de mucus care a protejat colul uterin, astfel incat fatul sa nu fie predispus la nicio infectie.

In aceasta etapa, pentru a-i fi mai usor, viitoarea mama poate sa faca o plimbare, sa se odihneasca, sa stea intinsa, sa faca un dus, sa respire adanc, lucruri menite sa o faca sa se relaxeze. Aceasta etapa poate sa dureze intre 6 si 8 ore in cazul femeilor insarcinate pentru prima data si intre 2 si 5 ore la femeile care mai au copii.

In aceasta prima etapa este important sa reusesti sa te odihnesti, tinand cont de faptul ca te poate astepta un travaliu lung, chiar si de 17-18 ore. Trebuie, de asemenea, sa bei lichide, pentru a ramane hidratata. La fel de important este sa mergi si la toaleta, pentru ca atunci cand vezica urinara este golita uterul se poate contracta mai usor. Totodata, se creeaza si mai mult spatiu, astfel incat fatul sa aiba mai mult loc sa coboare.

Faza activa

In aceasta etapa a travaliului contractiile femeii insarcinate devin din ce in ce mai intense, dureaza intre 45 si 60 de secunde, iar intervalul la care apar scade, undeva intre 3 si 5 minute. Unele femei simt disconfort in zona spatelui si in cea a soldurilor. Este momentul in care femeia insarcinata trebuie sa plece spre maternitate. Rolul acestor contractii este sa dilate cervixul mai mult, intr-atat incat sa permita trecerea copilului.

In cazul in care te afli la prima nastere, contractiile pot dura mai mult timp decat in cazul unei femei care se afla la a doua ori la a treia sarcina. De asemenea, in cazul unei sarcini gemelare durerile simtite in timpul travaliului pot fi mai intense.

In aceasta etapa a travaliului te ajuta sa faci putina miscare prin salon, atata timp cat nu exista complicatii, iar medicul iti permite acest lucru. Poti incerca, de asemenea, sa practici exercitii de respiratie, sa incerci sa te gandesti numai la lucruri pozitive, ca sa nu devii si mai agitata. S-ar putea insa sa fii destul de obosita ca sa nu mai poti sta in picioare, asa ca trebuie sa stai intinsa in pat, intr-o pozitie care iti este confortabila. Ideal este sa stai intinsa pe partea stanga.

Faza de tranzitie a travaliului

In aceasta etapa, bebelusul este gata sa vina pe lume. Contractiile viitoarei mamici sunt din ce in ce mai intense si dureaza intre 60 si 90 de secunde, la o distanta de 1-2 minute intre ele. Poti simti presiune in zona pelviana si cea rectala, pot sa apara bufeuri si frisoane, senzatia de picioare reci.

Starile de greata pot fi si ele prezente, chiar poti sa si vomiti. In aceasta faza a travaliului, multe gravide pot sa simta un sentiment de descurajare, simt ca nu mai au forta sa aduca pe lume copilasul, este o etapa care solicita foarte mult femeia gravida. Aceasta etapa cu astfel de contractii mai dureroase este faza cea mai scurta a travaliului, dar cea mai intensa si poate sa dureaze intre 10 minute si 2 ore, in functie de fiecare gravida in parte.

In aceasta etapa sunt importante sfaturile si incurajarile pe care le primesti de la medic sau de la moasa.

Pentru a le usura durerea, unele femei recurg la anestezia epidurala. Medicul ginecolog este cel care decide daca poti sau nu poti face aceasta injectie epidurala.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Contractii nastere Contractii braxton hicks Travaliu Debut travaliu

Articole recomandate

Citeste si despre