Nou-nascutul. Tot ce trebuie sa stii

/ / Modificat: 2013-05-09
Nou-nascutul. Tot ce trebuie sa stii

Nou-nascutul tau s-ar putea sa ti se para destul de ciudat in primele zile de dupa nastere. Pentru ca in ultimele saptamani de sarcina a crescut foarte mult, nu a mai avut foarte mult loc in burtica ta si, in plus, a crescut pana acum intr-un mediu umed, ceea ce ar putea face ca pielea lui sa fie incretita.

Totusi, nu ai de ce sa-ti faci griji! In urmatoarele zile pielea nou-nascutului tau isi va reveni incet-incet, iar bebelusul tau va semana tot mai mult cu tine.

Ingrijirea nou-nascutului ia aproape mereu prin surprindere proaspetele mamici. Acestea se concentreaza atat de mult pe momentul nasterii copilului, incat le scapa din vedere un lucru esential: ca imediat dupa aceea, vor tine in brate un bebelus mic si fragil, cu care nu prea vor sti ce sa faca. Fara sa isi dea seama, se vad puse in situatia de a avea grija de o mogaldeata de numai cativa centimetri, a carei fragilitate este, de multe ori, intimidanta. Iata un ghid util despre caracteristicile nou-nascutilor, nevoile lor particulare si cele mai eficiente metode de ingrijire.

nou-nascut

Daca esti mamica fara experienta, ghidul te poate ajuta sa ai grija corespunzator de nou-nascut, dar sa te si bucuri de copilul tau, in acelasi timp!

Importanta atingerii in dezvoltarea nou-nascutului  

Pentru ca bebelusul sa se simta cat mai confortabil si pentru a imita mediul calduros din burtica ta, tine-l pe cel mic cat mai mult timp in brate, lipit de tine si chiar de pielea ta. Cand nu il poti tine la piept, asigura-i mediul calduros si moale folosind o paturica fina la atingere si pufoasa.

Noul tau rol: Esti parinte!

Felicitari! Bebelusul pe care l-am asteptat 9 luni este acum langa tine, acasa, si depinde in totalitate de dragostea, afectiunea si grija ta!

Suntem siguri ca si pe toata perioada sarcinii te-ai documentat cu privire la modul in care trebuie sa ingrijesti nou-nascutul, dar acum ca este langa tine, ar putea aparea situatii la care nu te-ai gandit pana acum. Tocmai de aceea, sectiunea noastra de articole despre nou-nascuti iti sta la dispozitie mereu cu informatii si noutati care sa-ti fie de folos in cresterea si ingrijirea bebelusului.

Nu trebuie sa uiti insa ca micutul este mai rezistent totusi decat ai putea crede!

Aspectul nou-nascutului

Aspectul nou-nascutului dupa nastere te poate lua usor prin suprindere. Sunt multe mamici care nu sunt placut impresionate de aspectul nou-nascutului dupa nastere. Caracteristicile fizice neobisnuite sunt temporare si dispar in momentul in care organismul copilului se adapteaza mediului extrauterin.

Printre acestea se numara:

  • corp acoperit de puf si de o substanta albicioasa (dispar in cateva zile de la nastere);
  • cap mare si in forma de con (are o forma alungita doar la cei care sunt nascuti natural, din cauza presiunii exercitate de trecerea lor prin canalul vaginal al mamicii);
  • aspect vinetiu al pielii si pete rosiatice pe corp (aspectul vinetiu apare in special la bebelusii care se nasc cu cordonul ombilical in jurul gatului sau in primele 48 de ore dupa nastere, iar petele rosiatice apar in perioada de acomodare a copilului la mediul extrauterin); de obicei, acestea apar pe gat si fata si dispar pana la implinirea varstei de un an;
  • organe genitale umflate (aceasta caracteristica apare in special la baietei si este cauzata de hormonii preluati de la mamica; fetitele pot manifesta o usoara sangerare vaginala, tot pe fond hormonal - in ambele cazuri, organele genitale isi revin la normal in cel mult o saptamana de la nastere).

Articole si informatii utile despre nou-nascut

nou-nascut

Traumatismele obtetricale la nou-nascut

Calculeaza Scorul Apgar

Icterul

Adaptarea nou-nascutului la viata extrauterina

De ce arata nou-nascutul asa de ciudat?

Aspectul nou-nascutului imediat dupa nastere

Pielea nou-nascutului

Buricul nou-nascutului

Reflexele bebelusului

Reflexul Moro la nou-nascut

Alimentatia prelacteala la nou-nascut

Prima alaptare

Somnul

Sindromul de moarte subita la bebelusi

Cantece de leagan

Baita bebelusului

Scutece

Plansul bebelusului

Recuperarea dupa nastere

Ce trebuie sa stii despre nou-nascuti

Ce culoare vor avea ochii bebelusului?

Tinerea in brate a nou-nascutului (pozitii si reguli de siguranta)

Daca esti pentru prima oara mamica, s-ar putea sa fii intimidata de aspectul fragil al nou-nascutului si chiar sa iti fie teama sa il tii in brate. Corpul nou-nascutului nu este din plastilina.

Bebelusul tau este mai puternic decat crezi. Asadar, paseste cu incredere in atributiile de mamica si invata sa iti tii corect in brate copilul la aceasta varsta. Exista totusi cateva reguli care trebuie respectate, in special in ceea ce priveste pozitia corecta in care il tii:

  • spala-te intotdeauna pe maini inainte de a lua in brate nou-nascutul (la aceasta varsta, copilul are un sistem imunitar vulnerabil si este susceptibil rapid la infectii, de aceea, este important sa te asiguri ca mainile tuturor celor care il ating sunt curate);
  • cand tii nou-nascutul in brate, sprijina-i cu atentie capul si gatul pe bratele tale sau in palma, deoarece sunt foarte fragile; in orice pozitie tii copilul, este important ca una dintre palmele tale sa sustina intotdeauna capul si gatul lui;
  • nu zdruncica nou-nascutul in deplasarile pe care le faci cu el sau in timpul leganatului, deoarece poate creste riscul unei hemoragii cerebrale si chiar al decesului;
  • evita sa faci miscari bruste in timp ce te joci cu el sau sa incerci sa il trezesti;
  • ai grija sa il securizezi bine in scaunul de masina, carucior sau port-bebe, in timpul deplasarilor.

Alaptarea nou-nascutului - initiere si pozitii

Odata ce il pui la san, alaptatul se va initia de la sine, deoarece bebe va simti mirosul tau si al laptelui, care ii sunt familiare, iar daca ii bagi mamelonul in gurita, isi va face aparitia reflexul de supt specific acestei varste.

Pentru a initia mai usor alaptatul, este recomandat sa il tii si intr-o pozitie care sa favorizeze suptul. Tine-l pe un brat, cu capul in dreptul sanului. Cu cealalta mana, prinde sanul si apropie mamelonul de gurita copilului, pentru a-l ademeni sa o deschida.

Daca tot nu reusesti, apasa putin pe san pana cand curg cateva picaturi de lapte si stropeste-l cu ele pe nasuc si gurita. Imediat ce bebe va simti mirosul si gustul bun si dulce al lapticului, va intredeschide gurita.

Pentru a suge corect la san, este recomandat sa ii introduci mamelonul cu tot cu o parte din areola in gurita. Este important ca gurita lui sa se prinda de mamelon ca o ventuza, pentru a impiedica patrunderea aerului in timpul suptului.

Cand vrei sa il opresti din supt sau sa il muti la celalalt san, apasa putin pe sanul la care suge, in apropierea coltului guritei lui, pentru a permite patrunderea aerului si, astfel, desprinderea lui de san.

Nu uita sa il ajuti, dupa fiecare masa, sa regurgiteze resturile nedigerate de lapte si sa eructeze aerul.  

Baita nou-nascutului

Pentru a invata mai usor cum sa-ti imbaiezi corect bebelusul, roaga o alta mamica sa te asiste la primele baite. Nou-nascutul nu are nevoie de baie in cadita in prima saptamana de viata. Pentru a-l curata in aceasta perioada, inmoaie un prosopel moale in apa calduta si incepe sa il stergi prin toate zonele, insistand pe zona genitala, a axilelor si gatului.

Dupa vindecarea bontului ombilical (caderea buricului), poti baga nou-nascutul in cadita de bebelus, dar nu zilnic. Este suficient sa ii faci baita o data sau de doua ori pe saptamana.

Primul lucru pe care trebuie sa il faci inainte de a baga bebelusul in cadita este sa te asiguri ca ai langa tine toate produsele de care ai nevoie pentru baie: prosopel, halat, scutece, ulei de masaj, sampon, burete, termometru apa etc.

Este important sa umpli cadita cu apa doar pana la jumatate, sa potrivesti temperatura apei (maximum 48 de grade Celsius) si sa il tii bine in cadita.

Nou-nascutul trebuie bagat mai intai cu picioarele si funduletul in apa, iar apoi stropit usor cu putina apa pe piept si pe cap. Este important sa ii acorzi suficient timp sa se acomodeze cu temperatura apei, altfel s-ar putea speria.

Tie ce parte ti s-a parut cea mai grea in ingrijirea nou-nascutului? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nou-nascut Alaptare nou-nascuti Alimentatie nou-nascut Buric nou-nascut Ingrijire nou-nascuti Baita nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre