Lipsesc vaccinurile pentru bebelusi din spitale! Risc major pentru sanatatea micutilor

/ / Modificat: 2022-09-21
Lipsesc vaccinurile pentru bebelusi din spitale! Risc major pentru sanatatea micutilor

Situatia este critica in mai multe maternitati din tara, dar in special din maternitatile din judetul Botosani. Bebelusii nu mai au parte de vaccinurile vitale care se fac in primele zile si saptamani din viata.

Lipsesc vaccinurile pentru hepatita de tip B, dar si cele impotriva tuberculozei, o boala la care romanii sunt inca fruntasi in Uniunea Europeana.  

Si mai grav este ca Directia de Sanatate Publica Botosani este la curent cu aceasta situatie de doua luni, dar nu a facut nimic pana acum pentru a reface stocurile cu vaccinuri.

“Prevenar 13, Hexacima, BCG, – vaccinuri ce trebuie facute la 2, 4 si 11 luni, nici o veste legat de ele. Fetita a facut o data la 2 luni si acum are aproape opt luni. DSP ne spune ca nu mai au vaccinuri si cam atat. Nici cand sau daca mai aduc”, spune tatal unui copil, potrivit realitatea.net.

Vaccinul BCG, impotriva tuberculozei, se face in primele zile de viata. Cu toate acestea, foarte multi bebelusi nu au beneficiat de el, fiind in pericol sa se imbolnaveasca. Aceeasi situatie se intampla si in cazul vaccinului antihepatitic B, care nu se gaseste tot de doua luni. Din cauza crizei de vaccinuri, Ministerul Sanatatii au decis ca prima doza din schema de vaccinare cu vaccinul impotriva hepatitei B sa fie scos, acestia motivand ca doze ar fi de ajuns. 

„Vaccinurile care nu sunt la medicii de familie urmeaza sa soseasca in teritoriu la DSP pe masura finalizarii procedurii de achizitie a ministerului Sanatatii. In acest zile primim BCG si putem incepe distribuirea catre medicii de familie. Copii care nu s-au vaccinat, la termen, din lipsa vaccinului, vor intra pe schema de recuperare la momentul cand acesta va fi distribuit catre medicii de familie”, a precizat Teodor Ferariu, directorul executiv al DSP Botosani.

Multi parinti intreaba medicii de familie regulat daca vaccinurile sunt disponibile, insa nici acestia nu stiu, deoarece DSP nu le comunica nimic.

“Noi nici nu stim ce sa le spune, pentru ca DSP nu ne comunica absolut nimic. Unii doresc sa cumpere, dar sunt si scumpe si nici nu prea se gasesc”, a spus un medic de familie, potrivit sursei citate.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare Nou-nascut

Articole recomandate

Citeste si despre